Την ερχόμενη εβδομάδα η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες από τη Θεσσαλία. Πάνω από 10.000 διαδηλωτές και 160 τρακτέρ.

Tο μεγαλύτερο συλλαλητήριο των τελευταίων ετών ήταν το σημερινό με τους αγρότες που ζήτησαν να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.

Χιλιάδες αγρότες από ολόκληρη την χώρα έφτασαν με κάθε μέσο στην πρωτεύουσα, ενώ πάνω από 160 τρακτέρ κατέκλυσαν το Σύνταγμα με τους διαδηλωτές να υπολογίζονται σε 10.000.

Κεντρικά συνθήματα των αγροτών, στο πλευρό των οποίων βρέθηκαν μεταξύ άλλων ομοσπονδίες, σωματεία και συνδικάτα εργαζομένων από δεκάδες τομείς, αλλά και απλοί πολίτες, «Χωρίς εμάς τι θα φας;» και «Αγώνας για να μείνουμε στη γη μας».


«Τώρα με τα πόδια, μετά με τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε, θα γίνει Κιλελέρ» και «Εργατιά, αγροτιά ενωμένοι μια γροθιά» ήταν μερικά ακόμα από τα συνθήματα που ακούστηκαν στη διαδήλωση. «Σήμερα πέθανε η κτηνοτροφία» αναγραφόταν παράλληλα σε πανό, δίπλα από ένα φέρετρο που τοποθετήθηκε σε αγροτικό όχημα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι αγρότες θα παραμείνουν στο Σύνταγμα έως αύριο το πρωί, οπότε και θα αρχίσουν να αποχωρούν τμηματικά και συντεταγμένα, όπως ήταν και η προσέλευσή τους στην Αθήνα.

Τα τρακτέρ θα παραμείνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Σύνταγμα, όπως είπε ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της συντονιστικής επιτροπής των μπλόκων. Γύρω στις 11 με 12 το πρωί θα αρχίσει η αποχώρηση του κομβόι συντεταγμένα.

Τα σενάρια που εξετάζονται, σύμφωνα με το MEGA είναι δύο: ή θα ακολουθηθεί το ίδιο δρομολόγιο που χρησιμοποιήσαν για να έρθουν στην Αθήνα, δηλαδή Πανεπιστήμιου, πλατεία Ομονοίας, λεωφόρος Αθηνών και θα βγουν στον Κηφισό.

Το δεύτερο σχέδιο που εξετάζεται είναι οι αγρότες να πάνε από την λεωφόρο Συγγρού κι από εκεί να οδηγηθούν στο ποτάμι.

Συνεπώς, κι αύριο θα είναι μία δύσκολη μέρα, όπου οι δρόμοι της Αθήνας θα κλείνουν σε διάφορα σημεία, ανάλογα από το πού θα περνάει το μεγάλο κομβόι των τρακτέρ των αγροτών.

Την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου κρίνεται το μέλλον των μπλόκων
Όπως ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης η αστυνομία, έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και στην οδό Πανεπιστημίου, στο κέντρο της Αθήνας, ενώ εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας και στην οδό Όθωνος.

Στις 11 το πρωί της Τετάρτης 21 Φεβρουαρίου θα αναχωρήσουν από το κέντρο της Αθήνας για τα μπλόκα οι αγρότες και τα τρακτέρ που θα διανυκτερεύσουν στο Σύνταγμα.

Την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα, όπου θα ενημερωθούν οι αγρότες για τα αποτελέσματα του συλλαλητηρίου και στη συνέχεια θα ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Πάντως, όπως ανέφεραν αγρότες από τη Θεσσαλία, για την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται το ραντεβού με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκεί θα συζητηθούν όπως είπαν ζητήματα που αφορούν τον κάμπο της Θεσσαλίας, ο οποίος επλήγη από τη θεομηνία «Daniel».

Tα αιτήματα τους
Ζήτησαν από τους αρμόδιους τη θεσμοθέτηση του αγροτικού πετρέλαιου στην αντλία, τονίζοντας ότι η επιστροφή του Ε.Φ.Κ. που έχει ανακοινωθεί δεν αρκεί μιας και η τιμή του λίτρου έχει αυξηθεί σημαντικά, συμπαρασύροντας το κόστος παραγωγής.

Μιλώντας για το αγροτικό ρεύμα θέλουν όπως είπαν η τιμή κιλοβατώρας να πέσει τα 7 λεπτά, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, δεν αρκούν.


Επίσης, σημείωσαν ότι είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί επιδότηση για την αγορά αγροεφοδίων, λιπασμάτων και ζωοτροφών για «να μπορέσουμε να παραμείνουμε στα χωράφια μας».

Στάθηκαν στις παράνομες ελληνοποιήσεις των αγροδιατροφικών προϊόντων τονίζοντας ότι θα πρέπει να μπει ένας «τέλος» στα αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα που εργάζονται από τρίτες χώρες. «Φέτος που το ζωικό κεφάλαιο μειώθηκε, που βρέθηκε το γάλα και μάλιστα μειώθηκε και η τιμή που πληρώθηκε ο κτηνοτρόφος;» αναρωτήθηκαν.

Σε αναφορά τους για την ΚΑΠ οι αγρότες που βρέθηκαν στο Σύνταγμα ζήτησαν να γίνουν οι αλλαγές που απαιτούνται σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα δεν «έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση» και επιθυμούν την επαναφορά του «πρασινίσματος».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook