Για ανατροπή του καλοκαιρινού σκηνικού κάνουν λόγο ο μετεωρολόγοι.

Πτώση της θερμοκρασίας έως και 16 βαθμούς Κελσίου προβλέπουν οι μετεωρολόγοι τις επόμενες μέρες με βροχές και αφρικανική σκόνη.
Όπως εκτιμούν ο καιρός θα θυμίζει φθινόπωρο ενώ αυξημένες θα είναι και οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα την Τρίτη και την Τετάρτη.
Αναλυτικά

Τσατραφύλλιας: Εντυπωσιακή η πτώση του υδραργύρου

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ανάρτηση του μετεωρολόγου του Alpha και του Weather2Go.gr, Γιώργου Τσατραφύλλια στο Facebook αναμένεται αισθητή πρώτη της θερμοκρασίες το προσεχές διάστημα.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

«Καλημέρα! Εντυπωσιακή θα είναι η πτώση του υδραργύρου τις επόμενες ημέρες. Μέχρι το Σάββατο και σταδιακά η πτώση θα είναι της τάξης των 16 βαθμών! Επίσης την Τετάρτη (λασποβροχές) και το Σάββατο έρχονται οι πολυπόθητες βροχές κυρίως για τη δυτική Ελλάδα ,τη βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο. Ακόμη αυξημένες θα είναι και οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα την Τρίτη και την Τετάρτη ενώ πολύ ισχυροί θα πνέουν οι νοτιάδες την Τετάρτη στο Αιγαίο (7-8 μποφόρ). Ακολουθούν παραδείγματα πτώσης της θερμοκρασίας σε 5 πόλεις καθώς και ο χάρτης με τη μεταφορά της Σαχαριανής σκόνης. Καλή εβδομάδα!».

Και ξαφνικά …φθινοπωριάζει!
Ο Τάσος Αρνιακός γράφει για τις εναλλαγές του καιρού τις επόμενες ημέρες, στην “καρδιά” της άνοιξης και για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής.
Μετά από το καλοκαιρινό πρώτο δεκαπενθήμερο του “ξανθού” Απρίλη με συνεχόμενες λιακάδες, παρατεταμένη ανομβρία, “αυγουστιάτικα” μελτέμια στο Αιγαίο και θερμοκρασίες Ιουνίου (σημ: με “τριαντάρια” και βάλε, 8 με 10 βαθμούς πάνω από τα κανονικά “εικοσάρια” για αυτή την εποχή), ξεκινά αυτή η τρίτη εβδομάδα του Απριλίου, με καιρική ανατροπή.
Από την Τρίτη λοιπόν, οι βοριάδες γυρίζουν σε νοτιάδες, ευνοώντας την μεταφορά αφρικάνικης σκόνης, συννεφιές με βροχές και μπόρες – κυρίως στα δυτικά και βόρεια – και υποχώρηση της θερμοκρασίας στα κανονικά της για μέσα Απρίλιου επίπεδα, με τον υδράργυρο να πέφτει το προσεχές τρίτο Σαββατοκύριακο του Απρίλη σε “εικοσάρια” και κάτι.
Οι πολυπόθητες και εξαφανισμένες φέτος βροχές για τους αγρότες μας, στις περισσότερες περιοχές της χώρας, μπορεί να επιστρέφουν μεν, όμως από ότι φαίνεται θα είναι επιλεκτικές και δεν θα έχουν μεγάλες εντάσεις ούτε σπουδαία διάρκεια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι βροχές αυτές ακολουθούν ένα μεγάλο διάστημα με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ατμόσφαιρα καλοκαιρινή με μικρή σχετική υγρασία και θα πέσουν σε ζεστή και χέρσα γη.
Συνεπώς, η εξάτμιση των υδροσταγόνων θα είναι μεγάλη και η ποσότητα του νερού μικρή. Επίσης, η ατμόσφαιρα θα είναι γεμάτη με αφρικάνικη σκόνη, που ασφαλώς δεν ευνοεί μεγάλες συμπυκνώσεις υδρατμών και σπουδαίες ραγδαιότητες. Έτσι, όπως όλα δείχνουν, δυστυχώς θα δεχθούμε από την Τετάρτη και μετά τις αντιπαθητικές για τους περισσότερους μας λασποβροχές.
Παρ’ όλα αυτά, ας μην ήμαστε και μεμψίμοιροι, αφού η λαϊκή μας παράδοση επιμένει ότι “Του Απρίλη η βροχή, κάθε στάλα και φλουρί”… έστω και σκονισμένο!
Τέλος, η αισθητή υποχώρησή της θερμοκρασίας από την Πέμπτη, μαζί με τα λίγα πρόσκαιρα χιόνια που θα πέσουν σε μεγάλα υψόμετρα, κυρίως στηn Πίνδο, θα μας θυμίσουν ότι ακόμα βρισκόμαστε στη “καρδιά” της άνοιξης και όχι στο καλοκαίρι.
Η Φύση με δυσκολία προσπαθεί να ισορροπήσει, έστω και λίγο, τις καιρικές αλλοιώσεις της κλιματικής κρίσης.
Το μεγάλο ζητούμενο όμως είναι… εμείς τι κάνουμε;

Μαρουσάκης: Πώς κυλήσει η εβδομάδα

Τη δικιά του πρόγνωση έκανε σήμερα το πρωί και ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης μέσω της εκπομπής «Ώρα Ελλάδος».

«Η εβδομάδα θα κυλίσει με αφρικανική σκόνη που είπαμε ότι θα έχουμε και κάποιες λασποβροχές ειδικότερα για τη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Καθώς θα πηγαίνουμε προς το Σαββατοκύριακο θα έχουμε αρκετές βροχές σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Τις έχουμε ανάγκη για να καθαρίσει και η ατμόσφαιρα από την αφρικανική σκόνη που θα έχει συγκεντρωθεί στα διάφορα σημεία της ατμόσφαιρας, αλλά και στην επιφάνεια. Οι πιο πολλές βροχές αναμένονται από την Πέμπτη-Παρασκευή και στη συνέχεια. Θα πέσει και η θερμοκρασία προκειμένου να πάμε πιο κοντά στα κανονικά για την εποχή θερμοκρασιακά επίπεδα», ανέφερε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook