Aπό την Αρχαία Ολυμπία μέσω της ΕΡΤ1, η μετάδοση της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας

Ξεκίνησε η τελετή για την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 που θα γίνουν το καλοκαίρι στο Παρίσι.

Λίγα λεπτά πριν την έναρξη της τελετής, άγημα της Προεδρικής φρουράς πραγματοποίησε την έπαρση της ελληνικής και της γαλλικής σημαίας. Παρούσα στην τελετή είναι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία προσήλθε συνοδευόμενη από τον προέδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπάχ και τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρο Καπράλο

“Από εδώ στέλνουμε το αυθεντικό μήνυμα της παγκόσμιας ειρήνης», είπε, μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Άρης Παναγιωτόπουλος.

«Σε αυτή τη γη γεννήθηκε το μεγαλύτερο δώρο της ανθρωπότητας, οι Ολυμπιακοί Αγώνες και γι’ αυτό είμαστε ευγνώμονες στους Έλληνες», τόνισε, με τη σειρά του ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπάχ.

Μετά την τελετή, θα ακολουθήσει η λαμπαδηδρομία. Aπό τις 16 έως τις 26 Απριλίου η Ολυμπιακή Φλόγα θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα.

Πρωθιέρεια, στα χέρια της οποίας «γεννάται» η Ολυμπιακή Φλόγα, είναι η ηθοποιός Μαίρη Μηνά, ενώ ο χρυσός ολυμπιονίκης Στέφανος Ντούσκος είναι ο πρώτος λαμπαδηδρόμος.

Τη χορογραφία -Θρόισμα της Ιεράς σιωπής- έχει εμπνευστεί και σκηνοθετήσει η χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου, σε μουσική σύνθεση Δημήτρη Παπαδημητρίου και την εκτελέσουν 35 ιέρειες και 15 κούροι.

Τις ενδυμασίες των συντελεστών του χορού έχει δημιουργήσει η διεθνούς φήμης σχεδιάστρια Μαίρη Κατράντζου.
Ο Ολυμπιακός ύμνος ερμηνεύεται από την κορυφαία μέτζο σοπράνο Τζόις Ντι Ντονάτο ενώ οικοδεσπότης είναι ο καταξιωμένος δημοσιογράφος Νίκος Αλιάγας.

Στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας παρόντες είναι ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής δρ. Τόμας Μπαχ, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «Παρίσι 2024» Τόνι Εστανγκέ, η υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας Αμελί Ουντεά-Καστερά, η ελληνικής καταγωγής υφυπουργός Eξωτερικών της Γαλλίας Χρυσούλα Ζαχαροπούλου και η δήμαρχος Παρισίων Αν Χινταλγκό

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν φέτος από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου στο Παρίσι και σε 16 πόλεις της μητροπολιτικής Γαλλίας αλλά και στη γαλλική αποικία της Ταϊτής (Les Jeux olympiques d’été de 2024).

Η τελετή Αφής

Υπεύθυνη για τη διεξαγωγή της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας είναι η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Το λιτό και συμβολικό τελετουργικό πραγματοποιείται στο βωμό που υπάρχει στο χώρο του ναού της Ήρας (Ηραίον), στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας.

Με τη βοήθεια κοίλου κατόπτρου, την Αφή την κάνει η Πρωθιέρεια στο χώρο του ναού της Ήρας, ζητώντας τη βοήθεια του θεού του ήλιου Απόλλωνα ώστε να ανάψει η Δάδα απαγγέλοντας την επίκληση. Η Δάδα είναι εμπνευσμένη από τις ραβδώσεις της κολώνας που φαίνονται σε ναούς της αρχαίας κλασσικής περιόδου.

Πρωθιέρεια, στα χέρια της οποίας θα «γεννηθεί» η Ολυμπιακή Φλόγα, είναι η ηθοποιός Μαίρη Μηνά.

Τη χορογραφία -Θρόισμα της Ιεράς σιωπής- έχει εμπνευστεί και σκηνοθετήσει η χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου, σε μουσική σύνθεση Δημήτρη Παπαδημητρίου και θα την εκτελέσουν 35 ιέρειες και 15 κούροι.

Τις ενδυμασίες των συντελεστών του χορού έχει δημιουργήσει η διεθνούς φήμης σχεδιάστρια Μαίρη Κατράντζου.

Ο Ολυμπιακός Ύμνος θα ερμηνευτεί από την κορυφαία μέτζο σοπράνο Τζόις Ντι Ντονάτο ενώ οικοδεσπότης είναι ο καταξιωμένος δημοσιογράφος Νίκος Αλιάγας.

Το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας
Η Ολυμπιακή φλόγα θα ξεκινήσει ένα ταξίδι 5.000 χιλιομέτρων σε όλη την Ελλάδα για 11 ημέρες, από το νησί της Κέρκυρας, στο Ιόνιο Πέλαγος, μέχρι τη Σαντορίνη στις Κυκλάδες και, μέσω Καστελλόριζου, στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Θα σκαρφαλώσει επίσης στον βράχο της Ακρόπολης, για να περάσει μια νύχτα κοντά στον Παρθενώνα.
Στη συνέχεια, η Φλόγα θα παραδοθεί στους Γάλλους διοργανωτές στις 26 Απριλίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας, τον χώρο όπου διεξήχθησαν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες της σύγχρονης εποχής το 1896. Η Φλόγα θα διανυκτερεύσει στη Γαλλική Πρεσβεία και ακολούθως θα αναχωρήσει την επόμενη ημέρα (27/4) για τη Γαλλία.
Στον Πειραιά, το μεγάλο λιμάνι νότια της Αθήνας, η Φλόγα θα επιβιβαστεί στο “Belem”, ένα ιστορικό τρικάταρτο ιστιοφόρο 127 ετών του γαλλικού εμπορικού ναυτικού, με τετράγωνα πανιά και χαλύβδινη γάστρα, που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα και παραμένει λειτουργικό μέχρι σήμερα, για να αποβιβαστεί, στις 8 Μαΐου, στη Μασσαλία, στη νοτιοανατολική Γαλλία.

Η Ολυμπιακή Φλόγα, το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων, θα διασχίσει τη Μασσαλία από τη Νοτρ Νταμ ντε λα Γκαρντ, την Βασιλική που έχει θέα στη Μασσαλία και είναι το πιο διάσημο σύμβολο της πόλης, έως το στάδιο «Βελοντρόμ» την Πέμπτη 9 Μαΐου, την επόμενη της άφιξής της στη γαλλική πόλη.

Αφού ολοκληρωθεί η παρουσία της στη Μασσαλία στις 20:30 της ίδιας ημέρας, στη συνέχεια το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων θα ξεκινήσει το ταξίδι του και θα διασχίσει ολόκληρη τη Γαλλία, θα περάσει επίσης από τις Αντίλλες και τη Γαλλική Πολυνησία, για να φτάσει στο Παρίσι για την τελετή έναρξης, στις 26 Ιουλίου.
Η Ολυμπιακή Φλόγα θα παραμείνει στο Δημαρχείο του Παρισιού το βράδυ της 14ης Ιουλίου, όταν η Γαλλία γιορτάζει την Ημέρα της Βαστίλης ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, όπως έχει δηλώσει η δήμαρχος Αν Ινταλγκό.

Η Ολυμπιακή Φλόγα θα «ταξιδέψει» σε όλο το Παρίσι στις 14-15 Ιουλίου, στη συνέχεια στην ευρύτερη περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας και θα επιστρέψει στην πρωτεύουσα για την τελετή έναρξης στις 26 Ιουλίου, ολοκληρώνοντας μια λαμπαδηδρομία 68 ημερών στη χώρα υποδοχής των Αγώνων.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού της, θα τη μεταφέρουν περίπου 10.000 λαμπαδηδρόμοι. Η Ολυμπιακή Φλόγα που έκαιγε σε όλη τη διάρκεια των Αγώνων στην αρχαιότητα αντιπροσώπευε τα ιδανικά της ειρήνης και της ενότητας μεταξύ των λαών.

Τ

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook