Μέσα σε λίγες ώρες έπεσε σε περιοχές της Θεσσαλίας το νερό που υπό κανονικές συνθήκες διοχετεύεται μέσω των καιρικών φαινομένων σε 3,5 μήνες, είπε ο Δημήτρης Κουρέτας.

Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας που ξεκίνησε από χθες βρίσκεται η Θεσσαλία με τα ύψη της βροχής να είναι μεγάλα. Στην πόλη της Καρδίτσας σημειώθηκαν το βράδυ πλημμυρικά φαινόμενα, με τους δρόμους να μετατρέπονται σε ποτάμια.

Παράλληλα χιόνισε στα ορεινά και συγκεκριμένα σε Περτούλι, Αβδέλλα, Χαλίκι και Σαμαρίνα

Ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες, σημειώθηκαν κατά τόπους από το μεσημέρι της Παρασκευής 19/04 έως το πρωί του Σαββάτου 20/04. Σύμφωνα, τα τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και σε συμφωνία με τις προγνώσεις, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν σε Θεσσαλία και Σποράδες. Το μέγιστο ύψος βροχής έως το πρωί του Σαββάτου 20/04 καταγράφηκε στη Γλώσσα Σκοπέλου (119 χιλιοστά) και ακολούθησε η πόλη της Καρδίτσας (117 χιλιοστά). Στον σχετικό χάρτη παρουσιάζεται το αθροιστικό ύψος υετού από την Παρασκευή 19/04 έως και το πρωί του Σαββάτου 20/40 και ενδεικτικά τα ακριβή ύψη σε επιλεγμένους σταθμούς του δικτύου.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του καιρού τις επόμενες ώρες, τα φαινόμενα αναμένεται να περιοριστούν σταδιακά στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά και στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου και να εξασθενήσουν.

Πιο αναλυτικά στην Καρδίτσα σε ορισμένα σημεία σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα, με δεδομένο ότι τα φρεάτια δεν μπορούν να απορροφήσουν το νερό. Αναμένεται στα διαστήματα που η βροχή κοπάζει, να γίνεται πτώση των νερών.

Σύμφωνα με το karditsalive.net η Καρδίτσα δέχθηκε απίστευτες ποσότητες βροχής, που έφθασαν τα 50 χιλιοστά, όταν συνολικά δέχθηκε σε όλη την διάρκεια του φαινομένου 117 χιλιοστά. Ουσιαστικά σε 12 ώρες, περίπου, κακοκαιρίας η μισή σχεδόν βροχή έπεσε στην μία εξ αυτών.

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν να βρεθούν κάτω από το νερό δρόμοι και πεζοδρόμια, με τους αρμοδίους του Δήμου και της ΔΕΥΑΚ να αποδίδουν την κατάσταση που περιγράφουμε στην αδυναμία των φρεατίων να απορροφήσουν τις υπερβολικά μεγάλες ποσότητες. Με την μείωση της έντασης της βροχής άρχισε και η υποχώρηση των υδάτων.

Σημειώνουμε ότι υπήρξαν περιστατικά με είσοδο νερών κυρίως σε υπόγεια κατοικιών και καταστημάτων αλλά όχι σε μεγάλη έκταση.

Στα ορεινά τμήματα του νομού με υψόμετρο άνω των 1200 μέτρων το έστρωσε στα λευκά με το χιόνι να φτάνει τα 10 εκατοστά Η χιονόπτωση στα ορεινά έφερε και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, που νωρίς το πρωί του Σαββάτου 20 Απριλίου έδειχνε 2 βαθμούς στη Λίμνη Πλαστήρα και 8 με 9 στην Καρδίτσα.

Στην περιοχή της Μαγνησίας το φαινόμενο χτύπησε με σφοδρότητα μέσα στη νύχτα το Νότιο Πήλιο, πλημμυρίζοντας δρόμους και σοκάκια σε Ζαγορά, Μηλιές αλλά χωρίς να δημιουργείται κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Στην πόλη του Βόλου υπήρχαν κατά τη διάρκεια της νύχτας προβλήματα ηλεκτροδότησης που όμως σύντομα αποκαταστάθηκαν.


Ζευγάρι Ισραηλινών στον Λιμιώνα του δήμου Ζαγοράς, το οποίο διέμενε σε διαμέρισμα Airbnb, ζήτησε συνδρομή καθώς τρόμαξε από παρακείμενο χείμαρρο που φούσκωσε. Επί τόπου έφθασε αμέσως κλιμάκιο της πυροσβεστικής που τους μετέφερε με ασφάλεια στην Τσαγκαράδα.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης Βασίλης Κικίλιας βρίσκεται από χθες στη Θεσσαλία προκειμένου να παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη της κακοκαιρίας.

Οι δηλώσεις Κικίλια και Κουρέτα
Μέσα σε λίγες ώρες έπεσε σε περιοχές της Θεσσαλίας το νερό που υπό κανονικές συνθήκες διοχετεύεται μέσω των καιρικών φαινομένων σε 3,5 μήνες! Αυτό τόνισε το πρωί του Σαββάτου ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος μαζί με τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, προχώρησαν σε έναν άτυπο απολογισμό της κατάστασης.

Μάλιστα ο κ. Κουρέτας εξήγησε πως πρόκειται για μία νέα κανονικότητα, καθώς πλέον αναμένονται τέτοια φαινόμενα, έντασης αλλά μικρότερης διάρκειας, να εμφανίζονται συχνότερα.

Σε ότι αφορά την κακοκαιρία, είχαμε όπως υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας μέχρι 110 χιλιοστά νερού στην Καρδίτσα και πάνω στο Πήλιο στην Ζαγορά, ενώ έλαβε χώρα ένα περιστατικό με τρεις τουρίστες που «ξεχάστηκαν» σε παραλία της Ζαγοράς και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για να απομακρυνθούν με ασφάλεια.

«Υπήρχε μία δικαιολογημένη ανησυχία των συμπολιτών εδώ στη Θεσσαλία γιατί είναι νωπές οι μνήμες μίας καταστροφής και μιας δυσκολίας. Χαίρομαι που η μέχρι τώρα προσπάθεια απέδωσε…» είπε επίσης ο υπουργός, προσθέτοντας πως «βλέπετε τη μία βδομάδα ασχολούμαστε με τις πυρκαγιές και την άλλη με τις βροχές. Αυτός είναι ο καιρός, το κλίμα πλέον και σ’ αυτό πρέπει να προσαρμοστούμε».

«Το νερό ήταν αρκετό. Στη Θεσσαλία έπεσε σε λίγες ώρες το νερό που πέφτει σε 3,5 μήνες. Το σύστημα λειτούργησε ικανοποιητικά, δεν είχαμε κανένα πρόβλημα, υπήρχε συντονισμός… Αυτά τα φαινόμενα που θα έχουμε μπορεί να είναι έντονα, αλλά θα είναι συχνά τέτοιου τύπου. Οπότε πρέπει να είμαστε συνηθισμένοι σε αυτά» σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Κουρέτας.

Ο καιρός σήμερα

Τα φαινόμενα σήμερα μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες θα είναι ιδιαιτέρως έντονα και θα εμφανίσουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα στις ακόλουθες περιοχές: Θεσσαλία (κυρίως ανατολικά), Σποράδες, νότια Πιερία, βόρεια Εύβοια, νομό Φθιώτιδας (στα βόρεια), νησιά ανατολικού Αιγαίου (κυρίως Χίο και Λέσβο).

Η ΕΜΥ αναβάθμισε το εκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού σε δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, το βαρομετρικό χαμηλό που συνοδεύεται από μέτωπα και ήδη προκαλεί επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας έχει περάσει στο βόρειο Αιγαίο, όπου προβλέπεται πρόσκαιρα να βαθύνει και να συνεχίσει να επηρεάζει κυρίως τα ανατολικά τμήματα της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι το μεσημέρι σήμερα (20-04-24), οπότε και θα κινηθεί ανατολικότερα πληρούμενο. Τοπικές χαλαζοπτώσεις αναμένεται να εκδηλωθούν κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο. Οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι και θα φτάνουν τα 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά:

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται σήμερα Σάββατο (20-04-24):
Μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στη Θεσσαλία (κυρίως στον ν. Μαγνησίας και τα ανατολικά τμήματα του ν. Λάρισας), τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως τα βόρεια τμήματα), σε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας (κυρίως ν. Πιερίας, ν. Χαλκιδικής), τη Θράκη (κυρίως τα νότια και ανατολικά τμήματα), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Β. Τα φαινόμενα έως τις προμεσημβρινές ώρες σήμερα Σάββατο (20-04-24) θα είναι ιδιαιτέρως έντονα και παρουσιάζουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα στις παρακάτω περιοχές:

Θεσσαλία (κυρίως ανατολικά)
Σποράδες
Νότια Πιερία
Βόρεια Εύβοια
Νομό Φθιώτιδας (στα βόρεια)
Νησιά ανατολικού Αιγαίου (κυρίως Χίο και Λέσβο)

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook