Με επιτυχία και φέτος η καύση του Ιούδα στο λιμάνι της Ύδρας! Μπουρλότα, Καύση, άφθονα πυροτεχνήματα και νησιωτικό γλέντι! Το έθιμο του της καύσης του Ιούδα μετρά από 100 χρόνια στο νησί

Εντυπωσίασε και φέτος το «κάψιμο του Ιούδα» που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Πάσχα στο λιμάνι της Ύδρας – όπως και η βροχή πυροτεχνημάτων που ακολούθησε.

Το έθιμο του της καύσης τοου Ιούδα μετρά από 100 χρόνια στο νησί της Ύδρας. Πρόκειται για μια βαθιά ριζωμένη πατροπαράδοτη συνήθεια που ουσιαστικά μέσω της κατασκευής και της καύσης του ομοιώματος εκφράζεται η αντίδραση της κοινωνίας στην προδοσία και την άδικη συμπεριφορά.

Τι γινόταν τα παλιά χρόνια
Από την Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινούσαν πάντα οι προετοιμασίες για την κατασκευή του Γιούδα στην ‘Υδρα. Μάλιστα κάθε ενορία του νησιού έφτιαχνε τον δικό της Γιούδα που τον «έκαιγε» την Κυριακή της Λαμπρής στον περιβάλλοντα χώρο της, με πλήθος κόσμου να παρακολουθεί. Υπήρχε μεγάλος ανταγωνισμός για το ποια ενορία θα έχει τον καλύτερο Γιούδα. Όπως επίσης υπήρχε μεγάλη έννοια για να συγκεντρωθούν χρήματα από τους εκάστοτε ενορίτες για την κατασκευή του ομοιώματος και τα υλικά της καύσης. Γι αυτό κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας οι εκκλησίες έβγαζαν δίσκο προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα για το έθιμο.

Τον Ιούδα τον φτιάχνανε στο μπόϊ σωστού άνδρα, τον ντύνανε απ΄έξω με εβραϊκά ρούχα και τον παραγιομίζανε με άχυρα μέσα στα οποία βάζανε στρακαστρούκες και ρουκέτες, για να γίνει μεγάλος βουηχτός.

Το ένα του χέρι, το αριστερό το κάνανε τεντωτό στη γραμμή του ώμου, με το δείκτη του χεριού αυτού που λέγεται λιχανός να δείχνει, και τα άλλα δάκτυλα μαζεμένα σε γροθιά. Από το τεντωμένο αυτό δάκτυλο, του κρεμάγανε μία σακουλίτσα που είχε μέσα τα τριάκοντα αργύρια της προδοσίας. Το άλλο του χέρι το δεξιό το υψώνανε και τα κάνανε σαν κουλούρι, ώστε ο λιχανός του τεντωμένος να ακουμπάει στο μηνίγγι του Ιούδα.

Το πρωϊ της Κυριακής του Πάσχα, οι Υδραίοι και οι επισκέπτες περιτριγύριζαν τον Ιούδα που τον είχανε καβάλα ανάποδα σε άλογο, έριχναν βαρελότα και τον πετροβολούσαν, προτού τον στήσουν στο ικρίωμα που θα τον εκτελούσαν και θα τον καίγανε το απόγευμα.

Το απόγευμα μετά τον εσπερινό, σε κάθε ενορία όλα τα παλληκάρια με παλιά ντουφέκια, καραμπίνες, τρουμπόνια, καρυοφύλλια και άλλα, παίρνανε τον παπά και όλους τους ενορίτες και πηγαίνανε στον λάκκο που τον είχανε στήσει, τον εκτελούσανε και τον καίγανε.

Ο καλύτερος και πιο ονομαστός Γιούδας ήταν εκείνος του Αγίου Γεωργίου που καιγόταν τελευταίος στην Λάκκα και μάζευε όλους τους κατοίκους για να τον δουν και να τον θαυμάσουν. Οι άνδρες της εποχής έβρισκαν ευκαιρία να εξασκήσουν τα τουφέκια τους με βολές πάνω στο ομοίωμα, όπου χαριτολογώντας έλεγαν «Για να δούμε, θα δουλεύουν τα τουφέκια μας». Πηγή: fonitisydras.com/ Δήμος Ύδρας

Το κάψιμο του Ιούδα και στο Τολό Αργολίδας
Εκατοντάδες ντόπιοι, ξένοι τουρίστες και επισκέπτες, συγκεντρώθηκαν στην παραλία του Τολού το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα και παρακολουθήσαν την φαντασμαγορική πυρπόληση και καύση του Ιούδα μέσα στη θάλασσα, που είναι ορατή από όλη την παραλία.

Το ομοίωμα του Ιούδα τοποθετείται πάνω σε πλωτή πλατφόρμα μέσα στην θάλασσα και βάρκες με εντυπωσιακά καπνογόνα και βεγγαλικά ξεκινούν από το λιμάνι για να πυρπολήσουν τον στόχο τους.

Το έθιμο αυτό πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τους κατοίκους στο Τολό και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ντόπιων και τουριστών. Η τιμωρία του «προδότη Ιούδα» με κάψιμο, πυροβολισμούς, ή διαπόμπευση , συναντάται ως έθιμο με σε πολλές περιοχές της Ελλάδας

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook