Βρέθηκαν πάνω 380.000 δισκία – αμπούλες με παράνομες φαρμακευτικές ουσίες, το εργαστήριο και τα μηχανήματα. Πάνω από από 2,5 εκατομμύρια ευρώ το κέρδος της σπείρας.Δείτε το βίντεο

Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στην παραγωγή και εμπορία αναβολικών και άλλων φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν  2 άτομα, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 2. Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, περισσότερα από -380.000- παράνομα φαρμακευτικά σκευάσματα, διάφορα είδη χαπιών και αμπούλες  και πλήρης εξοπλισμός παραγωγής και συσκευασίας

Το παράνομο οικονομικό όφελος από την πώληση των κατασχεθέντων ξεπερνάει τα 2.500.000 ευρώ, ενώ η δράση της σπείρας χρονολογείται από το 20219.

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό η οικονομική αστυνομία διενεργούμενης, με τη συνδρομή της Europol, του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ, πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες της 22-05-2024 ευρεία αστυνομική επιχείρηση με ταυτόχρονες έρευνες, σε διάφορα σημεία της Αττικής, για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης.

“Συνελήφθησαν δύο άτομα για αδικήματα που αφορούν (κατά περίπτωση) τη συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, με σκοπό τη διάπραξη κακουργημάτων σε συνδυασμό με άρθρο 128θ του Ν. 2725/1999 «ερασιτεχνικός και επαγγελματικός αθλητισμός και άλλες διατάξεις», ενώ στη σχηματισθείσα δικογραφία τυγχάνουν κατηγορούμενοι δύο ακόμα άτομα”.


Σύμφωνα με την Αστυνομία ένας εκ των δύο συλληφθέντων που θεωρείται καιμ αρχηγός της όλης «επιχείρησης» με τα αναβολικά και τα άλλα παράνομοα σκευάσματα είναι γνωστός επιχειρηματία ςπου δραστηριοποιείται στο χώρο της εστίασης.

Δείτε βίντεο από την επιχείρηση της Αστυνομίας

Στις επικοινωνίες τους τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν κωδικές ονομασίες προκειμένου να μην γίνονται αντιληπτοί ΕΛ.ΑΣ. Ειδικότερα με τη λέξη «dinner» εννοούσαν ραντεβού, με τη λέξη «άσπρα» εννοούσαν την αυξητική ορμόνη και με τη λέξη «μπλε» εννοούσαν τα χάπια για στυτική δυσλειτουργία.

«Του φτιάχνω τα “άσπρα”»

Σε συνομιλίες που εξασφάλισε και παρουσιάζει το protothema.gr τα μέλη της ομάδα συζητούν για τις αναβολικές ουσίες αλλά και για τα χρήματα που λαμβάνουν.

Μέλος: Πήγα στον ….. και μου λέει , δε θα σου κρατάω μου λέει από τα 500 που σου έδωσα, 450, δε θα σου κρατάω μου λέει, θα σου δίνω ένα πενηντάρι κάθε μέρα που θα έρχεσαι, γιατί του φτιάχνω τα «άσπρα», του τα κάνω, τα ξέρεις ποια!

Γιος μέλους: Ναι, ναι.

Μέλος: Ναι. Φτιάχνω αυτά. Αλλάζω ετικέτες, μη σου ξεφύγει τίποτα.

Γιος μέλους: Ναι

Μέλος: Σε κανέναν.

Γιος μέλους: Όχι. (…) Λοιπόν. Θα σου δίνω μου λέει ένα πενηντάρι την ημέρα γιατί δεν έχω μου λέει, έχω πρόβλημα. Λέω καλά. Αυτός βγάζει, από το μαγαζί βγάζει δώδεκα με δεκαπέντε χιλιάδες κάθε μέρα ο μαλάκας. Εν πάση περιπτώσει τι να πω, του λέω εντάξει. Και σκέφτηκα να μου, αν μπορέσεις και μου στείλεις ένα λογαριασμό, τα 500 να του τα δώσω και να στα δίνω, θα σου δώσω, σε δέκα μέρες θα σου δώσω τα πεντακόσια πίσω. (…) …γιατί έχει φέρει από πάνω από την, από Βουλγαρία , ξέρεις, από εκεί που έχει τα τέτοια, τα έφερε όλα εδώ κάτω να πούμε. Έφερε 12.000 κομμάτια!


«Έκανα κόπια το χάπι»
Σε άλλη συνομιλία ακούγεται να μιλά ο φερόμενος ως «αρχηγός» με ένα φιλικό του πρόσωπο.

Αρχηγός: Λοιπόν! θυμάσαι εκείνο, αυτό που ήθελα να κάνω, να φτιάξω;

Φιλικό πρόσωπο: Ποιο ρε; το χάπι ;

Αρχηγός: Ναι.

Φιλικό πρόσωπο: Ναι.

Αρχηγός: Είναι ακριβώς, ακριβώς, δε μπορείς να το καταλάβεις

Φιλικό πρόσωπο: Τι;

Αρχηγός: Όλο! Ακριβώς βγήκε όλο!

Φιλικό πρόσωπο: Το έκανες κόπια ;

Αρχηγός: Ναι.

Φιλικό πρόσωπο: Μπράβο!

Το δείγμα για τη Μύκονο

Σε έτερη συνομιλία, πάλι με φιλικό του πρόσωπο, ο «αρχηγός» της ομάδας συζητά για ένα δείγμα που θέλει να στείλει ο φίλος του σε έναν άνδρα στη Μύκονο.

Αρχηγός: Α! οκ. δε μου λες , εκείνο που μου είπες για Μύκονο θες να πάρεις δείγμα ;

Φιλικό πρόσωπο: Ε, αυτό δεν είναι για Μύκονο αλλά θέλω δείγμα

Αρχηγός: Αφού είπες για Μύκονο! Τέλος πάντων, ντάξει

Φιλικό πρόσωπο: Είναι για έναν τύπο στην Μύκονο ναι

Αρχηγός: Πότε το θέλεις;

Φιλικό πρόσωπο: Αλλά δεν είναι για την Μύκονο, δηλαδή εδώ θα του το δώσω

Αρχηγός: Αχα! Άρα δεν είναι για τώρα, γιατί αύριο αποκλείεται να τον δεις!

Φιλικό πρόσωπο: Δε θα είναι αλλά είναι για, δηλαδή δε θα το δώσουμε εκεί, θα το δώσουμε εδώ!

Αρχηγός: Αυτό λέω αλλά δεν είναι για αύριο, είναι για μετά.

«Ο φίλος θέλει Άναβαρ»

Τέλος, χαρακτηριστική είναι και η συνομιλία στην οποία, και πάλι ο «αρχηγός», συζητά με έναν φίλο του για το αναβολικό «Αναβαρ».

Φίλος: Θέλει «ΑΝΑΒΑΡ» ο φίλος μας, λέει , καλά. Εε, πως το λένε, ντάξει αυτό, τίποτα. Αυτό, πήρα να δω άμα.

Αρχηγός: Ωραία. Τι ώρα θες να συναντηθούμε;

Φίλος: Ε;

Αρχηγός: Τι ώρα θες να συναντηθούμε μετά;

Φίλος: Εγώ λογικά ξέρω γω, κατά τις εννιάμιση, δέκα, κάπου εκεί θα πάω.

Αρχηγός: Ωραία. Ξαναπάρε με τηλέφωνο.

Δήλωση Κωνσταντίνου Γώγου, δικηγόρου των κατηγορούμενων

Σε δήλωσή του στο protothema.gr ο δικηγόρος των κατηγορουμένων Κωνσταντίνος Γώγος αναφέρει ότι «θα υπάρξει χρόνος μέχρι το δικαστήριο για να αναδειχθούν τα κρίσιμα δικογραφικά στοιχεία».

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Βρισκόμαστε σε ένα πολύ πρώιμο στάδιο και στο σχηματισμό ακόμα της ποινικής δικογραφίας. Οι εντολείς μου εμφανίστηκαν ενώπιον των ΕΙσαγγελικών Αρχών και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα.
Προς αποκατάσταση διαφόρων ανακριβειών που έχουν αποτυπωθεί ήδη αξίζει να αναφέρω ότι για τον έναν εξ’ αυτών, πρόκειται για έναν επιφανή επιχειρηματία, οικογενειάρχη ο οποίος ποτέ δεν έχει απασχολήσει τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές. Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα επικρατήσει η λογική σε επίπεδο ανάκρισης, και φυσικά θα υπάρξει χρόνος μέχρι το δικαστήριο για να αναδειχθούν τα κρίσιμα δικογραφικά στοιχεία. Δεν είναι η πρώτη φορά που δικογραφίες σχηματίζονται αναδεικνύονται και εν συνεχεία οι κατηγορίες καταπίπτουν στο δικαστήριο».

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας:
Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην παραγωγή και διακίνηση σε Ελλάδα και εξωτερικό, παράνομων αναβολικών ουσιών και άλλων φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Για την αποδόμηση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, πρωινές ώρες της Τετάρτης, 22 Μαΐου 2024, σε περιοχές της Αττικής, κατά την οποία συνελήφθησαν -2- άτομα, κατηγορούμενοι για –κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση, παράβαση της νομοθεσίας για τον αθλητισμό, πλαστογραφία, επιβλαβή φάρμακα και κλοπή, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα -2- άτομα.


Προηγήθηκε πολύμηνη έρευνα, με τη συνδρομή της Europol, του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ, στο πλαίσιο της οποίας προέκυψε η ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας, τουλάχιστον από το 2019, δραστηριοποιούνταν στην παρασκευή και προμήθεια απαγορευμένων αναβολικών ουσιών σε αθλητές, επαγγελματίες ή μη, με σκοπό τη βελτίωση της αθλητικής τους απόδοσης.
Από την αξιοποίηση και ανάλυση των στοιχείων της υπόθεσης προέκυψε ότι:

• λειτουργούσαν πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο παραγωγής φαρμακευτικών σκευασμάτων, καθώς και κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο συσκευασίας αυτών, στην οικία του αρχηγικού μέλους.

• πλαστογραφούσαν φαρμακευτικά προϊόντα επώνυμων εταιρειών, χρησιμοποιώντας όλα τα απαραίτητα υλικά προκειμένου να εμφαίνονται ως γνήσια (ολογράμματα, φύλλα οδηγιών και ταινίες γνησιότητας του ΕΟΦ).

• διέθεταν προς πώληση και παράνομα σκευάσματα για την αντιμετώπιση παρενεργειών (στυτικής δυσλειτουργίας κλπ.)

• η προμήθεια του εξοπλισμού και των πρώτων υλών πραγματοποιούνταν από χώρες της Ευρώπης αλλά και της Ασίας,

• η διακίνηση των παράνομων σκευασμάτων πραγματοποιούνταν στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό, μέσω δύο ιστοσελίδων που διατηρούσαν.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, επιχείρηση και οχήματα, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• πλήρης εξοπλισμός παραγωγής και συσκευασίας φαρμακευτικών σκευασμάτων,
• περισσότερα από -380.000- δισκία – αμπούλες που περιείχαν αναβολικές και άλλες παράνομες φαρμακευτικές ουσίες,

• άνω των -104- κιλών πρώτης ύλης,

• πλήθος υλικών συσκευασίας (κουτιά, αμπούλες, πλαστικές συσκευασίες, φύλλα οδηγιών, ολογράμματα, ετικέτες κ.ά.) και

• -2.630- ευρώ.

Επιπλέον, από τις έρευνες στην οικία του αρχηγικού μέλους εντοπίστηκε ειδικός εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για την εξόρυξη κρυπτονομίσματος, που τροφοδοτούνταν μέσω ρευματοκλοπής.


Το παράνομο οικονομικό όφελος που υπολογίζεται ότι θα αποκόμιζαν από την πώληση των κατασχεθέντων, εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα -2.500.000- ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή.


Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στη διαδικτυακή πύλη του Ελληνικού Κράτους (gov.gr) «Καταγγελία για οικονομικά εγκλήματα», για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook