Μετά την απολογία τους κρίθηκαν προφυλακιστέες – Αρνείται τις κατηγορίες η διευθύντρια της Εφορίας. Διάλογοι σοκ . Τι λέει ο δικηγόρος της προισταμένης

Προσωρινά κρατούμενες κρίθηκαν η διευθύντρια και μια ακόμη υπάλληλος που εμπλέκονται στη υπόθεση εκβιασμών στην ΔΟΥ Χαλκίδας. Η υπάλληλος είναι η υπεύθυνη για τις χορηγήσεις φορολογικής ενημερότητας.
Οι κατηγορούμενες αρνήθηκαν κάθε σχέση με την υπόθεση. Απέδωσαν σκοπιμότητα σε επιχειρηματία που τις κατήγγειλε, καθώς όπως είπαν ήθελε να αποφύγει τους ελέγχους. Σχετικά με τα ποσά στο σημειωματάριο,που βρέθηκε και καταγράφονται ποσά και εταιρίες η διευθύντρια υποστήριξε ότι αφορούν τις εισπράξεις που έκανε η ΔΟΥ Χαλκίδας και δεν πρόκειται για ποσά – προιόν δωροδοκίας , σύμφωνα με το κατηγορητήριο
Στις δηλώσεις που έκανε ο συνήγορός τους, λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης, τόνισε πως τόσο η διευθύντρια όσο και η συνεργάτιδά της θα ασκήσουν προσφυγή.

«Με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, διατάχθηκε η προσωρινή κράτηση της διευθύντριας της εφορίας Χαλκίδας και μιας εκ των συνεργατών της. Οι κατηγορούμενες θα ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους και συγκεκριμένα θα ασκήσουν το δικαίωμα της προσφυγής κατά της συγκεκριμένης διάταξης, με δεδομένο πως η διάταξη αυτή στηρίζεται στην πιθανολόγηση διάπραξης από τις ίδιες ενδεχομένως και νέων αδικημάτων, χωρίς να καθορίζονται ποια είναι αυτά. Θεωρούμε πως όλο αυτό είναι μια εφεύρεση η οποία στηρίζεται τόσο στην πίεση των ημερών όσο και στην αδιανόητη δήλωση του υπουργού κ. Χατζηδάκη, που είπε πως αυτός δεν στηρίζει κλέφτες, λες κι έβγαλε απόφαση ήδη… τώρα περιμένουμε την επιβολή της ποινής. Θεωρούμε πως η διάταξη αυτή θα καταπέσει στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών» είπε χαρακτηριστικά.

Τα μέλη του κυκλώματος των εφοριακών πέρασαν σήμερα, λίγο μετά τις 10:30, την πόρτα του ανακριτή, προκειμένου να απολογηθούν. Και οι επτά, ανάμεσά τους και η διευθύντρια της ΔΟΥ Χαλκίδας, αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, δωροδοκία, δωροληψία.

Πρόκειται για την 50χρονη προϊσταμένη της ΔΟΥ Χαλκίδας, τον 52χρονο υποδιευθυντή, τρεις υπαλλήλους 67, 54 και 50 ετών, μία 56χρονη που είχε τον ρόλο της διεκπεραιώτριας καθώς και έναν 62χρονο λογιστή. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα ένας υπάλληλος της εφορίας, τέσσερις λογιστές και ένας ιδιώτης που δε συνελήφθησαν καθώς είχε παρέλθει το αυτόφωρο.

Πάντως εκτός από τις δύο προφυλακίσεις της διευθύντριας και μιάς υπαλλήλου που προφυλακίστηκαν τα υπόλοιπα πέντε από τα μέλη του κυκλώματος των εφοριακών στην ΔΟΥ στη Χαλκίδα αφέθηκαν ελεύθερα με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της καταβολής χρηματικών εγγυήσεων και της υποχρεωτικής εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα δυο φορές το μήνα.

Παράλληλα, οι ελεγκτές της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κάνουν «φύλλο και φτερό» τα αρχεία της ΔΟΥ, ενώ οι διωκόμενοι προϊστάμενοι έχουν ήδη παυθεί από τις θέσεις τους, ενώ το σύνολο των διωκόμενων υπαλλήλων έχει επίσης  απαλλαχθεί από τα καθήκοντά του. Ταυτόχρονα, έχει αρχίσει η διαδικασία για να τεθούν σε αργία μέσα σε 30 ημέρες, όπως προβλέπει ο νόμος.

Σημειώνεται πως το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται μετά από καταγγελίες πολιτών που είχαν πέσει στα δίχτυα της εγκληματικής ομάδας.

Χαρακτηριστική είναι η κατάθεση στις Αρχές ενός επιχειρηματία, ο οποίος περιέγραψε ότι «δρούσαν σαν μαφία. Μου είπαν ‘μην τολμήσεις να μιλήσεις, εδώ δεν είμαστε καλά παιδιά’. Δεν υπήρχε πιο ξεκάθαρο μήνυμα».

Το βίντεο -ντοκουμέντο 

Εάν ακόμη στοιχείο σε βάρος είναι και το βίντεο ντοκουμέντο, που προβλήθηκε χτες από το MEGA στο οποίο φαίνεται γνωστός επιχειρηματίας της περιοχής να βγαίνει από το αυτοκίνητό του με ένα φάκελο στα χέρια. Ο φάκελος  φέρεται να έχει 10.000 ευρώ , χρήματα που του ζητήθηκαν ως προϊόν εκβιασμού για να μην ξεκινήσουν ελέγχους Ο συγκεκριμένος φάκελος εντοπίστηκε στην συνέχεια από τις Αρχές στο γραφείο της Προϊσταμένης της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας.

Αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι μεταξύ των συλληφθέντων για το πώς εντόπιζαν τα θύματά τους.

Σε μία από τις φερόμενες τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε η διευθύντρια με τον λογιστή που συμμετείχε στο κύκλωμα, συζητούν πως ο … έχει στην τράπεζα 75.000 ευρώ κι ότι «Α, έχει λεφτουδάκια».

Λογιστής: Ο … ήταν να έρθει, να πάρουμε τηλέφωνο τον … δεν ήρθε. Οπότε…

Διευθύντρια: Ο … έχει στην τράπεζα τώρα 75.000, ανοίξαμε τους λογαριασμούς.

Λογιστής: Πόσα έχει;

Διευθύντρια: 75

Λογιστής: Α, έχει λεφτουδάκια.

Διευθύντρια: Έχει λεφτουδάκια.

Λογιστής: Και 600 που θα πάρει;

Διευθύντρια: Ναι, έχει.

Λογιστής: Μήπως πρέπει να την πάρουμε την υπόθεση;

Διευθύντρια: Δεν ξέρω. Γι’ αυτό σου κρατάω ακόμα.

Λογιστής: Το ξανασκέφτομαι τώρα.

Διευθύντρια: Ναι, δεν ξέρω.

Λογιστής: Και εγώ αυτές τις επιφυλάξεις έχω.

Σε άλλη συνομιλία καταγράφεται και ο πολυδάπανος τρόπος ζωής του υποδιευθυντή της ΔΟΥ, ο οποίος έκανε ακριβές αγορές και ακριβά ταξίδια που δε συμβάδιζαν με τον μισθό ενός δημοσίου υπαλλήλου και μάλιστα τόσο η «εγκέφαλος» όσο και άλλα μέλη του κυκλώματος είχαν αρχίσει να φοβούνται ότι θα γίνουν αντιληπτοί από τις δικές τους κραυγαλέες σπατάλες:

Διευθύντρια ΔΟΥ: Τι ευχάριστο; Δεν μου λες, ο Υποδιευθυντής τι δουλειά έχει στο Σικάγο;

Υπάλληλος ΔΟΥ: Σικάγο πήγε;

Διευθύντρια ΔΟΥ: Ναι

Υπάλληλος ΔΟΥ: Εσύ να τα δεις και εγώ

Διευθύντρια ΔΟΥ: Ναι

Υπάλληλος ΔΟΥ: Εσύ να τα δεις και εγώ

Διευθύντρια ΔΟΥ: Έχει πάει σε ένα ξενοδοχείο που κάνει 500 ευρώ την ημέρα.

Υπάλληλος ΔΟΥ: Πω και θέλεις να του δώσεις και πολλά ε; Χίλια δώσε του και βάστα το χίλιαλο. Θα σε πνίξω άμα του δώσεις περισσότερα.

Πάγωμα περιουσιακών στοιχείων

Σημειώνεται, ότι η Αρχή για το Ξέπλυμα, ζητά το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των προσώπων της εφορίας Χαλκίδας για τους οποίους υπάρχουν υπόνοιες ότι αποκόμισαν χρηματικά ποσά από εγκληματικές δραστηριότητες, τα οποία ανέμειξαν με άλλα περιουσιακά τους στοιχεία, τα ιδιοποιήθηκαν παρανόμως και τα χρησιμοποίησαν στις εν γένει οικονομικές δραστηριότητες τους σκοπεύοντας στη νομιμοποίηση τους.

«Υπάρχουν τέτοιου είδους ‘δωράκια’»
Ο Αθανάσιος Τάρτης, δικηγόρος της εφόρου κι ενός ακόμη στελέχους της Εφορίας της Χαλκίδας, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τα όσα αναφέρουν οι εντολείς τους από τη δική τους πλευρά.
«Η εντολέας μου αυτό που λέει είναι αυτό που συνήθως γίνεται, ότι υπάρχουν τέτοιου είδους ‘δωράκια’ πολλές φορές, άλλα όχι κατ’ απαίτηση δική τους. Σήμερα αυτό που θα κριθεί είναι αν μέχρι να γίνει το δικαστήριό τους θα παραμείνουν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους», είπε, μεταξύ άλλων.

Αναφερόμενος στον καταγγέλλοντα ο δικηγόρος δήλωσε: «Η καταγγελία του συγκεκριμένου επιχειρηματία έγινε για να εξασφαλίσει φορολογική ασυλία».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook