Καιρός – Meteo: Το φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης» φέρνει βροχές και καταιγίδες – Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία – Χάρτες
Αλλάζει από την Πέμπτη το σκηνικό του καιρού με βροχές και καταιγίδες μέχρι και το Σάββατο.
Η αλλαγή του καιρού και η αστάθεια που προβλέπεται ότι θα επικρατήσει οφείλεται σύμφωνα με το meteo στο φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης» που οφείλεται στην παρουσία των ψυχρών αερίων μαζών πάνω από τις θερμές επιφανειακές αέριες μάζες , που δημιουργούν συνθήκες αστάθειας, δηλαδή ευνοούν τη δημιουργία καταιγίδων κυρίως πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές τις απογευματινές ώρες.
Πιο αναλυτικά:
Ασυνήθιστη για την εποχή χαρακτηρίζεται η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς μια “Ψυχρή Λίμνη” (δηλαδή μια αποκομμένη μάζα σχετικά ψυχρών αερίων μαζών) επηρεάζει την περιοχή μας (Χάρτης 1). Αξιόλογες βροχοπτώσεις προβλέπονται σε μεγάλο μέρος των Βαλκανίων, της Νότιας Ιταλίας, και της Τουρκίας μέχρι το Σάββατο 31 Αυγούστου 2024.
Στη χώρα μας, ήδη η παρουσία των ψυχρών αερίων μαζών πάνω από τις θερμές επιφανειακές αέριες μάζες δημιουργούν συνθήκες αστάθειας, δηλαδή ευνοούν τη δημιουργία καταιγίδων κυρίως πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές τις απογευματινές ώρες. Από την Πέμπτη 29/8 και τουλάχιστον μέχρι το Σάββατο 31/8 προβλέπεται ενίσχυση της αστάθειας, με καταιγίδες να επηρεάζουν μεγάλο μέρος της χώρας. Με τα σημερινά προγνωστικά δεδομένα (Τετάρτη 28/8), η πιθανότητα χαλαζοπτώσεων είναι μικρή, όμως θα είναι αυξημένος ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων, καθώς προβλέπεται μεγάλη ραγδαιότητα βροχοπτώσεων και μεγάλο αριθμό ηλεκτρικών εκκενώσεων.
Ο επόμενος χάρτης (Χάρτης 2) δείχνει το συνολικό ύψος βροχής σε χιλιοστά που προβλέπει το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr μέχρι το βράδυ της Παρασκευής 30/8.

Χάρτης 2. Προγνωστικός χάρτης αθροιστικού ύψους βροχόπτωσης μεταξύ Τετάρτης 28 και Παρασκευής 30 Αυγούστου 2024, από το αριθμητικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ηπειρωτικά και θα κυμανθεί κοντά στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το φαινόμενο της “Ψυχρής Λίμνης” προκαλεί συνθήκες στην ατμόσφαιρα οι οποίες είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθούν με μεγάλη ακρίβεια από τα προγνωστικά μοντέλα, κάτι που προκαλεί αβεβαιότητα ως προς το ποιες περιοχές θα δεχθούν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής. Οι προγνώσεις θα ανανεώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και θα ακολουθήσουν νεότερες σχετικές ανακοινώσεις με ενημερωμένα προγνωστικά στοιχεία.
Ολες οι Ειδήσεις
- Άστρος: Οδύνη στην κηδεία του 53χρονου λιμενικού που έχασε τη ζωή του εν ώρα υπηρεσίας από την κακοκαιρία – Η Βουλή θα «υιοθετήσει» το παιδί του
- Πήτερ Καλλιφίδας: Με επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου «Η Όψη της Θύελλας» στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών
- Μεταναστευτικό: Επείγουσα χρηματοδότηση για Έβρο, Αιγαίο , Κρήτη, ζήτησε ο Γ. Αυτιάς
- Εύη Δρούτσα: Έπεσε θύμα κλοπής – Απατεώνες ως υπάλληλοι του ΔΕΔΔΗΕ μπήκαν σπίτι της και την έβαλαν να τυλίξει 22.000 ευρώ σε αλουμινόχαρτα (βίντεο)
- Μαρία Καρυστιανού: «Να γίνει η δίκη σε άλλη πόλη, δεν έχω εμπιστοσύνη στη Λάρισα» (βίντεο)
- Πέθανε ο δημοσιογράφος Σπύρος Καρατζαφέρης στα 88 του χρόνια
- Μητσοτάκης στο Euronews μετά τη Σύνοδο Κορυφής: Πολύπλοκες οι διατλαντικές σχέσεις – O Τράμπ έδειξε ότι θέλει να αποκλιμακώσει την κατάσταση στη Γροιλανδία
- Φερεντσβάρος – Παναθηναϊκός 1-1: Ο «κεραυνός» του Ζαρουρί κλείδωσε την πρόκριση!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook