Καιρός – Meteo: Το φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης» φέρνει βροχές και καταιγίδες – Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία – Χάρτες

Αλλάζει από την Πέμπτη το σκηνικό του καιρού με βροχές και καταιγίδες μέχρι και το Σάββατο.
Η αλλαγή του καιρού και η αστάθεια που προβλέπεται ότι θα επικρατήσει οφείλεται σύμφωνα με το meteo στο φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης» που οφείλεται στην παρουσία των ψυχρών αερίων μαζών πάνω από τις θερμές επιφανειακές αέριες μάζες , που δημιουργούν συνθήκες αστάθειας, δηλαδή ευνοούν τη δημιουργία καταιγίδων κυρίως πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές τις απογευματινές ώρες.
Πιο αναλυτικά:
Ασυνήθιστη για την εποχή χαρακτηρίζεται η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς μια “Ψυχρή Λίμνη” (δηλαδή μια αποκομμένη μάζα σχετικά ψυχρών αερίων μαζών) επηρεάζει την περιοχή μας (Χάρτης 1). Αξιόλογες βροχοπτώσεις προβλέπονται σε μεγάλο μέρος των Βαλκανίων, της Νότιας Ιταλίας, και της Τουρκίας μέχρι το Σάββατο 31 Αυγούστου 2024.
Στη χώρα μας, ήδη η παρουσία των ψυχρών αερίων μαζών πάνω από τις θερμές επιφανειακές αέριες μάζες δημιουργούν συνθήκες αστάθειας, δηλαδή ευνοούν τη δημιουργία καταιγίδων κυρίως πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές τις απογευματινές ώρες. Από την Πέμπτη 29/8 και τουλάχιστον μέχρι το Σάββατο 31/8 προβλέπεται ενίσχυση της αστάθειας, με καταιγίδες να επηρεάζουν μεγάλο μέρος της χώρας. Με τα σημερινά προγνωστικά δεδομένα (Τετάρτη 28/8), η πιθανότητα χαλαζοπτώσεων είναι μικρή, όμως θα είναι αυξημένος ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων, καθώς προβλέπεται μεγάλη ραγδαιότητα βροχοπτώσεων και μεγάλο αριθμό ηλεκτρικών εκκενώσεων.
Ο επόμενος χάρτης (Χάρτης 2) δείχνει το συνολικό ύψος βροχής σε χιλιοστά που προβλέπει το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr μέχρι το βράδυ της Παρασκευής 30/8.
Χάρτης 2. Προγνωστικός χάρτης αθροιστικού ύψους βροχόπτωσης μεταξύ Τετάρτης 28 και Παρασκευής 30 Αυγούστου 2024, από το αριθμητικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ηπειρωτικά και θα κυμανθεί κοντά στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το φαινόμενο της “Ψυχρής Λίμνης” προκαλεί συνθήκες στην ατμόσφαιρα οι οποίες είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθούν με μεγάλη ακρίβεια από τα προγνωστικά μοντέλα, κάτι που προκαλεί αβεβαιότητα ως προς το ποιες περιοχές θα δεχθούν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής. Οι προγνώσεις θα ανανεώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και θα ακολουθήσουν νεότερες σχετικές ανακοινώσεις με ενημερωμένα προγνωστικά στοιχεία.
Ολες οι Ειδήσεις
- Ρεάλ Μαδρίτης – Γιουβέντους: Η μεγάλη Ευρωπαϊκή μάχη ζωντανά στο MEGA – Τετάρτη 22 Οκτωβρίου
- ΕΡΤ1: «ΤΟ ΔΙΧΤΥ» – «Θεωρίες συνωμοσίας»: Τεχνητή Νοημοσύνη, προδοσία κι ένας φόνος που ταράζει τα νερά – Παρασκευή 17.10.2025
- Ο Γιώργος Λιανός και η Ρία Ελληνίδου έρχονται στην «αγκαλιά του Φάνη» – Πρεμιέρα την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου στις 23.00 στον ΣΚΑΪ (Τρέϊλερ)
- Τραμπ και Πούτιν συμφώνησαν να συναντηθούν στη Βουδαπέστη – “H συμφωνία στη Μέση Ανατολή θα βοηθήσει στον τερματισμό του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας”
- «The Floor» – Με τον Γιώργο Λιανό: Η πιο εντυπωσιακή αρένα γνώσεων ανοίγει! Πρεμιέρα την Παρασκευή – Τρέϊλερ
- Δημοσκόπηση MRB: Στο 14,2% η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ – Τι λένε οι πολίτες για Tσίπρα, Σαμαρά, Καρυστιανού
- «Όνειρό του ήταν να ανοίξουμε οίκο ανοχής, όπου θα εκδιδόμαστε εγώ και τα κορίτσια», λέει η γυναίκα του αστυνομικού της Βουλής για τους βιασμούς της ίδιας και των παιδιών της (βίντεο)
- Μητσοτάκης σε Φάμελλο: Υπερασπίζεστε την πολιτική του Τσίπρα που σας εγκατέλειψε – Γιατί δεν αναγνωρίσατε την Παλαιστίνη επί τέσσερα χρόνια; (βίντεο)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook