Σήμερα Σάββατο 6 Μαρτίου πέφτει το πρώτο Ψυχοσάββατο του 2021.

Τα Ψυχοσάββατα στην εκκλησιαστική μας παράδοση είναι δύο. Το ένα είναι το Σάββατο προ των Απόκρεω και το δεύτερο, το Σάββατο προ της Πεντηκοστής. Αν και όλα τα Σάββατα του έτους είναι αφιερωμένα στις ψυχές των χριστιανών, που έχουν αποβιώσει ανά τους αιώνες, με την ελπίδα της Ανάστασής τους κατά τη Δευτέρα Παρουσία, σύμφωνα με τις Γραφές, η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία τιμά και ειδικά τη μνήμη τους τα δύο προαναφερθέντα Σάββατα.

Συνήθως πρέπει από το προηγούμενο το απόγευμα να πάμε στην Εκκλησία τα κόλλυβα και τα ονόματα των κεκοιμημένων ώστε να γίνει το μνημόσυνο το επόμενο πρωί. Φέτος όμως λόγω περιοριστικών μέτρων δεν είναι δυνατή η τέλεση μνημοσύνων.

Τα δύο Ψυχοσάββατα τιμώνται συνήθως από τους πιστούς με μνημόσυνα στις εκκλησίες, τρισάγια στους τάφους των προσφιλών τους προσώπων, μοίρασμα κολλύβων και ελεημοσύνες στους φτωχούς («ψυχικό»).

Το πρώτο είναι λοιπόν σήμερα 6 Μαρτίου (το Σάββατο προ της Κυριακής των Απoκριών) και το δεύτερο Ψυχοσάββατο είναι στις 19 Ιουνίου 2021 (το Σάββατο προ της Κυριακής της Πεντηκοστής).

Πέρα όμως από τα επίσημα Ψυχοσάββατα, κατά περιοχές υπάρχουν κι άλλα Σάββατα που αφιερώνονται στη μνήμη των νεκρών, όπως για παράδειγμα το Σάββατο πριν τη γιορτή του Αγ. Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη.

Μέσα στην ιδιαίτερη μέριμνά της για τους κεκοιμημένους, η Ορθόδoξη Εκκλησία μας έχει καθορίσει ξεχωριστή ημέρα της εβδομάδος γι᾿ αυτούς. Κάθε Σάββατο δηλαδή.

Όπως η Κυριακή είναι η ημέρα της Αναστάσεως του Κυρίου, έτσι και το Σάββατο είναι η ημέρα των κεκοιμημένων, για να τους μνημονεύουμε και να έχουμε (επι)κοινωνία μαζί τους. Σε κάθε προσευχή και ιδιαίτερα στις προσευχές του Σαββάτου ο πιστός μνημονεύει τους οικείους, συγγενείς και προσφιλείς, ζητά τις προσευχές της Εκκλησίας γι᾿ αυτούς και κάνει αγαθοεργίες (ψυχικά) στην μνήμη των αγαπημένων κεκοιμημένων προσώπων του.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook