Ενώ το τρίτο κύμα της πανδημίας πλήττει με σφοδρότητα τη χώρα, φέρνοντας στα όρια του το Εθνικό Σύστημα Υγείας, η κυβέρνηση εξετάζει μια ακόμη παράταση του lockdown

Ημερομηνία σταθμός φαίνεται να είναι η 22 Μαρτίου όσον αφορά τη σταδιακή άρση των περιορισμών του lockdown. Εκείνη τη μέρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, η κυβέρνηση εφόσον δώσουν το πράσινο φως οι επιδημιολόγοι θέλει να ανοίξει το λιανεμπόριο.

Παράλληλα, την ίδια ημερομηνία βασικός στόχος είναι και το άνοιγμα των σχολείων.

Αυτή τη φορά, με βάση τον σημερινό σχεδιασμό αναμένεται να ανοίξουν πρωτα τα γυμνάσια και λύκεια και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία.

Το σχέδιο για το άνοιγμα της εστίασης

Στο ενδεχόμενο που τα επιδημιολογικά δεδομένα κυλίσουν ομαλά και δεν υπάρξει κάποιο «κύμα» κρουσμάτων, η εστίαση μόνο σε ανοιχτούς χώρους αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Απρίλιο ενώ ο τομέας του τουρισμού θα ενεργοποιηθεί τον Μάιο.

Πιο συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός προβλέπει άνοιγμα της εστίασης στις 12 ή τις 19 Απριλίου με επικρατέστερη ημερομηνία την 12η Απριλίου σε μια προσπάθεια να προλάβει όσο περισσότερο γίνεται η εστίαση τον τζίρο του Πάσχα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα επιτρέπονται τέσσερα άτομα ανά τραπέζι, ενώ θα γίνονται συχνά τεστ σε εργαζόμενους.

Μάλιστα, τα χρήματα για τα τεστ θα καλύπτονται εν μέρει από την κυβέρνηση μέσω πιθανώς κάποιας επιδότησης προς τους εργοδότες. Το κόστος αναμένεται αν όχι εξολοκλήρου, ένα μεγάλο μέρος να πληρώνεται από το κράτος.

«Δεν επιτρέπουν οι αριθμοί να ανοίξουμε στις 16 Μαρτίου»

Ενώ η παράταση του lockdown φαίνεται να κλειδώνει και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1, αναφέρθηκε στην αντικειμενική δυσκολία να ανοίξουμε στις 16 Μαρτίου καθώς οι αριθμοί είναι τέτοιοι που δεν το επιτρέπουν και όλα δείχνουν ότι αναμένεται παράταση των μέτρων.

Σημείωσε δε πως τα νοσοκομεία της Αττικής ασφυκτιούν και πως αν χρειαστεί θα πρέπει να γίνει και επίταξη ιδιωτικών κλινικών. Αναφορικά με το Πάσχα, ο κ. Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι δύσκολα θα επιτραπούν μετακινήσεις και συναθροίσεις.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο εμβολιασμού κατά προτεραιότητα ορισμένων επαγγελματικών ομάδων, υπογράμμισε ότι γίνεται μια μελέτη η οποία θα υποβληθεί και στον πρωθυπουργό, για την απόδοση που θα έχει κάτι τέτοιο.

Τονίσε ακόμα πως εμποροϋπάλληλοι, τουρισμός, καταλύματα, εκπαιδευτικοί είναι τέτοιες κατηγορίες, που μπορούν να εμβολιαστούν, εφόσον θελήσουν, ώστε να ανοίξουν μετά οι συγκεκριμένες δραστηριότητες.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook