Σεισμοί στη Σαντορίνη: Συνεχίζεται ο χορός των Ρίχτερ μετά τα 5,3 – Νέος σεισμός 4,9 – Κλασσική σμηνοσειρά, δεν έχει να κάνει με ηφαιστειακές διεργασίες, λέει ο Λέκκας

Συνεχείς οι σεισμικές δονήσεις μετά τα 5,3 Ρίχτερ χτες το βράδυ. Μέτρα και στην Αμοργό.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας κατγράφηκαν πέντε σεισμοί στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και τ Αμοργού, ο ισχυρότερος από τους οποίους ήταν μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.
Οι σεισμικές δονήσεις, μεγέθους οι τρεις 4, η μια 4,1 και η ισχυρότερη 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ,
καταγράφτηκαν με αντίστροφη χρονολογική σειρά στις 05:47, στις 02:02, στις 00:51, στις 00:44 και στις 00:37.
Το επίκεντρό τους εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ 16 και 18 χιλιομέτρων νότια της Αρκεσίνης Αμοργού, σύμφωνα με τα δεδομένα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Χθες στις 22:16 σημειώθηκε η ισχυρότερη δόνηση της ως τώρα σεισμικής ακολουθίας στην περιοχή των Κυκλάδων, 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 7:14 σε απόσταση 233 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Αθήνας.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 15 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Προληπτικά μέτρα στην Αμοργό
Σύμφωνα με το CycladesLive, στο νησί έφτασαν ενισχύσεις από τον ΟΤΕ για να μη μείνουν κάτοικοι και φορείς χωρίς Ίντερνετ και τηλέφωνο, καθώς και ένα μεγάλο όχημα της πυροσβεστικής με γεννήτρια.
Λέκκας: Πρόκειται για κλασσική σμηνοσειρά – Η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει να κάνει με τις ηφαιστειακές διεργασίες
«Είναι μία εικόνα που είχαμε προδιαγράψει στις προηγούμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και της Επιτροπής Εκτίμησης Ηφαιστειακού Κινδύνου, ότι θα έχουμε μία μακρόσυρτη ουσιαστικά σεισμική ακολουθία με μεγέθη τα οποία δεν θα είναι μεγάλα, δεν θα πάμε πάνω από 5,5 και η οποία θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες» είπε το πρωί της Τρίτης ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.
«Είναι μια κλασική σμηνοσειρά, η οποία περιλαμβάνει πολλούς και μικρούς σεισμούς ή ενδιάμεσους σεισμούς. Ένας τέτοιος σεισμός εκδηλώθηκε χθες στις 22:16. Ήταν 5,3 Ρίχτερ, οριακά μεγαλύτερος από τον προηγούμενο που εκδηλώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή. Αυτή η αύξηση των μεγεθών, που ουσιαστικά βλέπουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα, δεν είναι κάτι που δεν εντάσσεται μέσα σε αυτό που είχαμε πει την προηγούμενη φορά. Πολλοί σεισμοί, συχνοί σεισμοί με μεγέθη κυμαινόμενα. Έχουν εκδηλωθεί πάνω από 10.000 σεισμοί αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Είναι ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο, το οποίο προσπαθούμε να κατανοήσουμε, να ανιχνεύσουμε και να δούμε τι ακριβώς γίνεται. Όχι έχοντας άμεση παρατήρηση στο υπέδαφος, με όργανα τα οποία καταγράφουν έμμεσα δεδομένα και τα οποία καλούμαστε εμείς να αναλύσουμε και να πάμε σε συμπεράσματα έτσι ώστε να βοηθήσουμε και την πολιτεία” σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Τα πρώτα συμπεράσματα είναι ότι είμαστε στην εξέλιξη μιας σημαντικής σεισμικής ακολουθίας και θα είμαστε για το επόμενο χρονικό διάστημα. Υπάρχει και ένα δεύτερο σενάριο με ακραίο τα 5,9 έως 6,1 Ρίχτερ όπως συνάγεται έμμεσα αυτό το μέγεθος από τις παρατηρήσεις που κάνουμε και το οποίο βεβαίως έχει πολύ μικρές πιθανότητες να γίνει. Με βάση την όλη κατάσταση και με βάση το ακραίο σενάριο, διατάξαμε τις επιχειρησιακές δράσεις της Σαντορίνης κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έτσι ώστε αν έχουμε, ω μη γένοιτο, το σενάριο το δυσμενές των περίπου 6 Ρίχτερ, να είμαστε σε θέση να αντιδράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά» πρόσθεσε.
Παράλληλα ήταν κατηγορηματικός ότι «η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει να κάνει με τις ηφαιστειακές διεργασίες και κυρίως δεν έχει να κάνει με κάποια δραστηριοποίηση του ηφαιστείου».
Ολες οι Ειδήσεις
- Θεσσαλονίκη: Άγριος ξυλοδαρμός 36χρονου μπροστά στον 3χρονο γιο του – Βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση
- Εργατική Πρωτομαγιά: Μαζικές συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας και σε όλη τη χώρα – Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί
- Πλακιάς σε Φάμελλο για απόλυση Γενιδούνια: “Αν γνώριζες τον ρόλο του θα ντρεπόσουν να κάνεις τέτοιες δηλώσεις”
- Εισβολή κουκουλοφόρων στη Νομική : «Καταδρομική εισβολή, είχαν άγριες διαθέσεις, χτυπούσαν με γκλομπ και πυροσβεστήρα»
- Κώστας Γενιδούνιας για Hellenic Train: “Γυρνώντας από τη δουλειά, είδα αφισοκολλημένη την απόλυσή μου” (βίντεο)
- Κωνσταντοπούλου για Τσίπρα: Κάνει διακοπάρες και ζωάρα, θέλει να γίνει καθηγητής σε γλώσσα που δεν ξέρει (βίντεο)
- Φίλιππος Μπεκιάρης: Ο 26χρονος που κέρδισε τα 100.000 ευρώ αποκαλύπτει – “Μέχρι να φτάσω τις 30 χιλιάδες δεν σκεφτόμουν τα χρήματα (βίντεο)
- Αθηνά Οικονομάκου: «Αν η χαρά είχε ήχο, θα ήταν οι φωνές τους», παιχνίδια με τα παιδιά της (βίντεο)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook