Ευθ.Λέκκας για Σαντορίνη: Κίνδυνος κατολισθήσεων ακόμα και με δυνατή βροχή

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η αποσταθεροποίηση των πρανών μπορεί να οδηγήσει σε κατολισθήσεις ακόμη και μετά την παύση της σεισμικής δραστηριότητας. Μια έντονη βροχόπτωση μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης, επιταχύνοντας τις διεργασίες αστοχίας.
Καμπανάκι κινδύνου για κατολισθήσεις ακόμη και χωρίς σεισμική δραστηριότητα αλλά εξαιτίας έντονων βροχοπτώσεων, χτυπά ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, καθώς όπως επισημαίνεται οι πολυάριθμες σεισμικές δονήσεις που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα έχουν προκαλέσει αποσταθεροποίηση των πρανών σε αρκετές περιοχές της Σαντορίνης
Η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) διεξάγει συστηματική έρευνα στο ανάγλυφο της Σαντορίνης, με στόχο τον εντοπισμό περιοχών αυξημένου κατολισθητικού κινδύνου.
Ο Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας και η ομάδα του παρακολουθεί από την αρχή την εξελισσόμενη σεισμική ακολουθία και τα συνοδά της φαινόμενα στο νησί της Σαντορίνης. Τις προηγούμενες ημέρες μαζί με τις Καθηγήτριες Νίκη Ευελπίδου και Ασημίνα Αντωναράκου πραγματοποίησε επιτόπιες έρευνες στην ύπαιθρο, αξιολογώντας τον κατολισθητικό κίνδυνο και βαθμονομώντας τα μοντέλα πρόβλεψης, ενώ έπονται και άλλες αποστολές για την παρακολούθηση και λεπτομερή καταγραφή του φαινομένου.
Οι πολυάριθμες σεισμικές δονήσεις που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα έχουν προκαλέσει αποσταθεροποίηση των πρανών σε αρκετές περιοχές. Ο κίνδυνος αυτός αποδίδεται στις έντονες μορφολογικές κλίσεις, τη σύσταση των πετρωμάτων, καθώς και στις εναλλαγές υλικών με διαφορετική αντοχή στη διάβρωση. Επιπλέον, οι ανθρώπινες δραστηριότητες επιβαρύνουν περαιτέρω τις ήδη ευάλωτες περιοχές.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι περιοχές με διαφορική διάβρωση, όπου τα λιγότερο ανθεκτικά πετρώματα αποσαθρώνονται, αφήνοντας εκτεθειμένα τα ανθεκτικότερα στρώματα, τα οποία στη συνέχεια καταρρέουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι ηφαιστειακές λάβες, που συχνά χάνουν την υποστήριξή τους από το υποκείμενο πέτρωμα, οδηγώντας σε καταρρεύσεις.
Η ερευνητική ομάδα, έχει ήδη εντοπίσει συγκεκριμένες περιοχές αυξημένου κινδύνου και έχει πραγματοποιήσει επιτόπιες επισκέψεις για την καταγραφή και αποτύπωσή τους.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η αποσταθεροποίηση των πρανών μπορεί να οδηγήσει σε κατολισθήσεις ακόμη και μετά την παύση της σεισμικής δραστηριότητας. Μια έντονη βροχόπτωση μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης, επιταχύνοντας τις διεργασίες αστοχίας.
Η Επιτροπή, όπως ανακοινώθηκε, συνεχίζει την έρευνα και παρακολούθηση των ανωτέρω περιοχών, στοχεύοντας στην προώθηση στοχευμένων παρεμβάσεων και την ενίσχυση της ασφάλειας των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού. Παράλληλα, εξετάζει την τρωτότητα σε κατολισθητικό κίνδυνο τόσο στη Σαντορίνη όσο και στα γειτονικά νησιά.
Ολες οι Ειδήσεις
- Big Brother: Γνωρίστε τους συγκατοίκους – Ποιοι είναι οι 16 που μπαίνουν στο ανανεωμένο σπίτι
- Το έβδομο, ο Αλβέρτης και η επίσκεψη στα αποδυτήρια των Πρωταθλητών Ευρώπης
- Ρώμη: Συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι μέσα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου
- Live η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου – Πάνω από 250.000 πιστοί στο τελευταίο αντίο – «Έδωσε τον εαυτό του μέχρι το τέλος»
- Πάπας Φραγκίσκος: Πάνω από 250.000 πιστοί στο λαϊκό προσκύνημα – Το πρωί του Σαββάτου η κηδεία – Θα παραστούν 50 ηγέτες κρατών και 10 εστεμμένοι – Αυστηρό dress code
- Άρης Μουγκοπέτρος: Η πρώτη φωτογραφία με το τραυματισμένο χέρι του έξω από το ΚΑΤ
- Το νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» απαντά για την φωτιά σε ασθενή στο χειρουργείο: «Αιφνίδια εμφάνιση αστοχίας σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό»
- Μαρία Αντωνά: Αναπολεί και δημοσιεύει φωτογραφίες από το ταξίδι της στο Μπαλί με τον Γιώργο Λιάγκα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook