Ένα σπάνιο φαινόμενο, η άμπωτη, έχει κάνει την εμφάνισή του τις τελευταίες ημέρες σε πολλά μέρη της Ελλάδας , «χτύπησε» και την Πρέβεζα.

Οι εικόνες από την παραλία του Παντοκράτορα της Πρέβεζας.

Το φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί εδώ και μέρες στις ακτές του Ιονίου, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των κατοίκων που έχουν την ευκαιρία να δούν πυθμένα της θάλασσας . Βράχια, φύκια, μεγάλες πέτρες, ακόμη και κορμούς δέντρων, άφησε πίσω της η άμπωτη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η άμπωτη είναι το αντίθετο της πλημμυρίδας και το φαινόμενο χαρακτηρίζεται από κάθοδο των νερών της θάλασσας. Άμπωτη και πλημμυρίδα μαζί αποτελούν το φαινόμενο της παλίρροιας.

Λόγος της «εμφάνισης» είναι η διακύμανση της βαρομετρικής πίεσης, η οποία είναι πολύ αυξημένη πάνω από τη χώρα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκας, σε λίγες περιπτώσεις η κατάκλιση των λιμένων αποτελεί προσεισμικό φαινόμενο, ωστόσο όταν το φαινόμενο δεν είναι μεμονωμένο αλλά συναντάται γενικά στη χώρα, τότε αποκλείεται αυτό το σενάριο.

«Όταν παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα, συνήθως οφείλονται σε μετεωρολογικές συνθήκες, όπως νότιους ανέμους, ή μπορεί να οφείλεται στη σύνοδο κάποιων πλανητών που ασκούν έλξη σε θαλάσσιες μάζες» δήλωσε προ ημερών στο Mega.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook