Η Ελλάδα 3η στον κόσμο στη σπατάλη τροφίμων
Η Ελλάδα κατατάσσεται 3η στον κόσμο στη σπατάλη τροφίμων, αφού σύμφωνα με στοιχεια του ΟΗΕ κάθε κάτοικος πετά 142 κιλά τροφίμων κάθε χρόνο.
Αυτή η κακή συνήθεια έχει και τεράστιο κόστος κάπου 1000-1400 ευρώ το χρόνο από τα τρόφιμα που καταλήγουν στα σκουπίδια, υπολογίζοντας ότι κάθε κιλό του στοιχίζει 7 ευρώ, μεταδίδει τη ΕΡΤ.
Βουνά απολύτως κατάλληλων τροφίμων στα σκουπίδια. Αυτή είναι η πιο χαρακτηριστική εικόνα του αναπτυγμένου κόσμου, την ώρα που τουλάχιστον 30 εκατ. άνθρωποι στον πλανήτη χάνουν τη ζωή τους από ασιτία.
Εκτός της κοινωνικής διάστασης υπάρχει και η περιβαλλοντική αφού τα τρόφιμα καταλήγουν να θάβονται εκλύοντας και θερμοκηπιακά αέρια.
Τα λάθη εντοπίζονται τόσο στην καταναλωτική κουλτούρα όσο και στις παραγωγικές διαδικασίες των εταιριών που συχνά τοποθετούν πολύ σύντομη ημερομηνία λήξης ενώ τα τρόφιμα παραμένουν κατάλληλα και μετά το πέρας της.
Για την αντιμετώπιση της σπάταλης χρειάζεται στρατηγική. Έτσι πρέπει τα ψώνια να είναι μελετημένα, να επιλέγουμε και τα «άσχημα» λαχανικά που συχνά διατίθενται σε φθηνότερη τιμή , να εξαντλούμε την ημερομηνία λήξης, να κάνουμε δημιουργικό μαγείρεμα, με υλικά που περισσεύουν, να καταψύχουμε προϊόντα και να δωρίζουμε την περίσσεια τροφίμων.
Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο Ελληνικής Εταιρίας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, Γιώργο Ηλιόπουλο «με αυτούς τους τρόπους μπορούμε να μειώσουμε την σπατάλη τροφίμων κατά νοικοκυριό πάνω από 30-40% που σημαίνει εξοικονόμηση πάνω 400 ευρώ το χρόνο».
Το περίεργο είναι ότι στην Ελλάδα, που κάθε κάτοικος πετά 142 κιλα τροφίμων το χρόνο, το 13% του πληθυσμού βρίσκεται σε επισιτιστική ανασφάλεια , συνολικά 1,4 εκατ. άνθρωποι.
Το Υπ. Περιβάλλοντος φέρνει στη δημόσια διαβούλευση Οδικό Χάρτη για την Κυκλική Οικονομία, όπου θα αντιμετωπίζεται και η σπατάλη τροφίμων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Παράλληλα θα διευκολυνθούν και οι δωρεές τροφίμων σε ευάλωτες ομάδες, έτσι ώστε να μειωθεί η ποσότητα των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια από τα νοικοκυριά, τις λαϊκές αγορές, την εστίαση, τα σουπερμάρκετ και τα ξενοδοχεία.
Ολες οι Ειδήσεις
- Ιωάννα Τούνη κατά Λιάγκα: Θα πρέπει να σας μάθω τη δουλειά σας – Δημοσιογράφοι τα ονομάζουν 500άρικα, ενώ είναι μπαλινέζικα 4,5 ευρώ (βίντεο)
- Πρόταση γάμου στην κορυφή της κεραίας του Empire State Buidling – Το μήνυμα για την ειρήνη και η σύλληψη – Φωτογραφίες
- Δημοσκόπηση της Metron Analysis: Απόψε 2 Ιουλίου στις 19:45 στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων «MEGA ΓΕΓΟΝΟΤΑ»
- Θεσσαλονίκη: Η συγκινητική ανάρτηση του Παναγιώτη Νέστορα για τον θάνατο της συζύγου του Βάγιας
- Το διπλό χτύπημα της μοίρας: H Βάγια Νέστορα είχε χάσει την κόρη της και μεγάλωνε το εγγόνι της
- Πετράλωνα: «Έχουμε εκεί ένα θέμα, θα χρειαστεί μάλλον ακόμη ένα ντουλάπι» – Τα SMS που αντάλλαξαν οι μηχανικοί λίγες ώρες πριν καταρρεύσει η πολυκατοικία (βίντεο)
- Θεσσαλονίκη: Κάλεσμα της ΝΔ για συγκέντρωση έξω από το Ιπποκράτειο για τη δολοφονία της Βάγιας Νέστορα – «Δεν σας φοβόμαστε»
- Mad VMA 2026: Η Ρία Ελληνίδου ξεσήκωσε το στάδιο με το Safari – Το εκρηκτικό ντουέτο με Άντζελα Δημητρίου – Βίντεο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook