Διαφωνούν οι μετεωρολόγοι για τον «αφρικανικό αντικυκλώνα» που φέρνει ζέστη

«Aφρικανικός αντικυκλώνας» είναι «μιντιακή έκφραση για την αναφορά στη ζέστη και όχι επιστημονικός όρος », λέει ο Θοδωρής Κολυδάς .
Οι μετεωρολόγοι συμφωνούν ότι από την ερχόμενη εβδομάδα έρχεται ζέστη, διαφωνούν όμως ότι οφείλεται σε «αφρικανικό αντικυκλώνα», όπως έγραψε στην ανάρτηση του ο Γιώργος Τσατραφύλλια.
Η ανάρτηση Τσατραφύλλια
Στην ανάρτησή του για την αλλαγή του καιρού από την Κυριακή και μετά που «φέρνει 38αρια», ο μετεωρολόγος του Alpha αναφέρει ότι «ο Ιόνιος θα ξεκινήσει με άκρως καλοκαιρινές διαθέσεις. Αυτό οφείλεται στις αντικυκλωνικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στην ανατολική Μεσόγειο οι οποίες θα ευνοήσουν τη μεταφορά ζέστης από την Αφρική», σημειώνοντας ως τίτλο ότι «αφρικανικός αντικυκλώνας φέρνει 38αρια».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πιο δύσκολες ημέρες θα είναι το τριήμερο Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή με θερμοκρασίες που σε κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Βοιωτία, Φθιώτιδα και Πελοπόννησο, θα φτάσουν τους 37-38 βαθμούς Κελσίου ενώ Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα δουν 35-36 βαθμούς Κελσίου.
Η απάντηση Κολυδά
Λίγο αργότερα ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς σε δική του ανάρτηση στο Χ ανέφερε ότι ο όρος «αφρικανικός αντικυκλώνας» είναι «μιντιακή έκφραση για την αναφορά στη ζέστη».
Σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή της ΕΜΥ, η φράση αυτή «από μετεωρολογικής άποψης έχει περιορισμένη ακρίβεια. Στην επιστημονική ορολογία δεν υπάρχει συγκεκριμένος όρος “Αφρικανικός Αντικυκλώνας”».
Όπως εξηγεί «στην καθημερινή χρήση, με τον όρο Αφρικανικός Αντικυκλώνας εννοούμε: Ένα εκτεταμένο σύστημα υψηλών πιέσεων που προέρχεται από τη Βόρεια Αφρική (π.χ. Σαχάρα) και συνοδεύεται από θερμές αέριες μάζες, ξηρούς νοτιάδες και αφρικανική σκόνη».
📺📺📺”ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΑΝΤΙΚΥΚΛΩΝΑΣ” – ΜΙΑ ΜΙΝΤΙΑΚΗ ΦΡΑΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΖΕΣΤΗ
✅Η φράση «Αφρικανικός Αντικυκλώνας» μπορεί να είναι κοινά χρησιμοποιούμενη, ιδιαίτερα αρεστή στα media διότι εντυπωσιάζει , αλλά από μετεωρολογικής άποψης έχει περιορισμένη ακρίβεια.
✅Στην… pic.twitter.com/M3ihEvagxK— Theodoros Kolydas (@KolydasT) May 30, 2025
Σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή της ΕΜΥ «η αστάθεια σήμερα θα επηρεάσει πολλές περιοχές, όμως θα είναι γενικότερα πιο περιορισμένη όπως και το Σάββατο ενώ από την Κυριακή θα υποχωρήσει».
Όσον αφορά τις θερμοκρασίες ο κ. Κολυδάς αναφέρει ότι θα είναι «κανονικές έως την Κυριακή με βαθμιαία άνοδο προς τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος».
Κατά την εκτίμησή του «μια πρώτη γεύση καλοκαιριού αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα, με τη θερμοκρασία γύρω στους 4 βαθμούς πάνω από την κλιματική τιμή».
🎯 Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ
✅Η αστάθεια σήμερα θα επηρεάσει πολλές περιοχές, όμως θα είναι γενικότερα πιο περιορισμένη όπως και το Σάββατο, η οποία από την Κυριακή θα υποχωρήσει. Κανονικές θερμοκρασίες έως την Κυριακή και βαθμιαία άνοδος προς τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος.… pic.twitter.com/jnEDcGbNXO— Theodoros Kolydas (@KolydasT) May 30, 2025
Ολες οι Ειδήσεις
- Δυναμικό παρών της ΕΡΤ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης
- Αλήθειες που συγκινούν, αποκαλύψεις που φωτίζουν, με τη Ζήνα στο Star! Πρεμιέρα στις 15 Σεπτεμβρίου
- Η πρεμιέρα της Εθνικής Ελλάδας στα προκριματικά του Μουντιάλ είναι στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6
- MEGA – «Buongiorno»: Πρεμιέρα τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου στις 09:20
- Συνελήφθη η γυναίκα που φέρεται ως μητέρα του βρέφους το οποίο βρέθηκε σε καρότσι σούπερ μάρκετ κοντά στην Ακρόπολη
- Γεωργιάδης: Ακύρωσε επίσκεψη στο νοσοκομείο Δράμας – «Δεν πάω ούτε για να τσακώνομαι ούτε να με απειλούν ότι θα με πυροβολήσουν» – Βίντεο
- Πορτογαλία: Εθνικό πένθος μετά το φονικό εκτροχιασμό τελεφερίκ στη Λισαβόνα με 15 νεκρούς – Βίντεο
- Πατήσια: Κατά των γιατρών η 34χρονη που γέννησε μόνη της στο σπίτι και πέθανε μαζί με το νεογέννητο μωρό της
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook