Στη φυλακή για την τραγωδία στο Μάτι τρία στελέχη της Πυροσβεστικής και ο τότε Γ. Γ. Πολιτικής Προστασίας – Χρηματικές ποινές στους άλλους πέντε

Στη φυλακή οδηγούνται ο τότε αρχηγός Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Σωτ. Τερζούδης. ο υπαρχηγός Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο διοικητής ΕΣΚΕ Ιωάννης Φωστιέρης και ο τότε Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας Ι.Καπάκης .
Στις φυλακές θα κλειστούν χωρίς δικαίωμα μετατροπής της ποινής τους οι τέσσερις εκ των 10 καταδικασθέντων για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι στις 23 Ιουλίου 2018 με 104 νεκρούς και 57 εγκαυματίες.
Συνολικά οι 4 από τους 10 κατηγορούμενους, στελέχη της Πυροσβεστικής και ο τότε Γενικό Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας καταδικάστηκαν για ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματικές βλάβες κατά συρροή συνολικά σε 340 χρόνια φυλακή αλλά εκτιτέα θα είναι μόνον τα 5 χρόνια φυλάκισης.
Το δικαστήριο στους 4 κατηγορούμενους αποφάσισε να επιβάλει ποινή φυλάκισης 5 ετών για κάθε μία ανθρωποκτονία (102 περιγράφονται στο κατηγορητήριο) και 2 έτη φυλάκισης για κάθε μία από τις 32 περιπτώσεις εγκαυματιών.
Και οι 4 κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στις φυλακές καθώς το δικαστήριο, όπως πρότεινε και η εισαγγελέας της έδρας δεν τους έδωσε την ευχέρεια μετατροπής της ποινής τους σε χρηματική.
Οι τέσσερις κατηγορούμενοι που οδηγούνται στη φυλακή είναι ο Σωτήρης Τερζούδης τότε αρχηγός του Πυροσβεστικού σώματος, ο Βασίλης Ματθαιόπουλος, τότε υπαρχηγός του πυροσβεστικού σώματος, ο Ιωάννης Φωστιέρης, πρώην επικεφαλής του ΕΣΚΕ και ο Ιωάννης Καπάκης, πρώην γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.
Η πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η απόφαση της έκτισης λήφθηκε με το σκεπτικό να αποτραπούν από την τέλεση άλλων πράξεων.
Η εισαγγελέας πρότεινε την εκτέλεση της ποινής χωρίς δυνατότητα μετατροπής για τους τέσσερις, τονίζοντας: «Η επιβληθείσα ποινή να εκτιθεί για να αποτραπούν στο μέλλον άλλες επιπόλαιες πράξεις. Και το λέω αυτό με την πεποίθηση ότι μέχρι και σήμερα ουδείς εξ αυτών έχει αναγνωρίσει το μέγεθος των πράξεων και των παραλειψεών τους για τον κόσμο που ήταν ταγμένοι να προστατεύουν.
Για τους λοιπούς καταδικασθέντες το δικαστήριο αποφάσισε την ποινή φυλάκισης 4 ετών για κάθε θάνατο και δύο ετών για κάθε εγκαυματία.
Η απόφαση αφορά τους:
• Χρ.Γκολφίνο, τότε διευθυντής του «199
• Φιλ.Παντελεάκο, τότε διευθυντή του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας
• Δαν.Παπαδόπουλο, τότε διοικητή του Πυροσβεστικού Σταθμού Νέας Μάκρης
• Νικ.Παναγιωτόπουλο, τότε διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών
• Χαρ.Χιώνη, τότε διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής.
Συνολική ποινή 238 έτη με εκτιτέα τα 5. Τα πέντε στελέχη της Πυροσβεστικής σύμφωνα με την απόφαση έχουν δικαίωμα μετατροπής της ποινής προς 10 ευρώ την ώρα.
Παράλληλα, θα μετατραπεί σε χρηματική η ποινή των 3 ετών στον κάτοικο Πεντέλης, απο όπου ξεκίνησε η φωτιά .
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις