H Ζωή Κωνσταντοπούλου στο στόχαστρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγέλεων: «Η υπομονή μας εξαντλήθηκε!»

«Οι δικαστικοί λειτουργοί είναι εντελώς απροστάτευτοι απέναντι σε επικοινωνιακά σόου, σε εξυβρίσεις, λοιδορίες και προπηλακισμούς» αναφέρει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων καταγγέλλοντας όσα έγιναν στη δίκη Κορκονέα από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων(ΕΔΕ) σε μια μακροσκελή ανακοίνωση της περιγράφει τα όσα διαδραματίστηκαν στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας κατά τη διάρκεια της δίκης του πρώην αστυνομικού Επαμεινώνδα Κορκονέα που καταδικάστηκε σε ισόβια χωρίς ελαφρυντικά για τη δολοφονία του 15χρονου Νίκου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια.
Η ΕΔΕ αν και δεν κατονομάζει την Ζωή Κωνσταντοπούλου την φωτογραφίζει ξεκάθαρα επικρίνοντας τη στάση της απέναντι στο δικαστήριο καθώς ήταν συνήγορος πολιτικής αγωγής από την πλευρά της οικογένειας του θύματος.
Όπως είχε γίνει γνωστό η έκδοση της καταδικαστικής απόφασης για τον Επαμεινώνδα Κορκονέα καθυστέρησε πολλές ώρες εν μέσω αντεγκλήσεων από την πλευρά της Ζωής Κωνσταντοπούλου με αιτήματα εξαίρεσης των δικαστικών μέχρι που έφτασε να τηλεφωνήσει στην Αστυνομία την ώρα της συνεδρίασης ζητώντας να συλλάβουν δικαστές και εισαγγελέα για αυτόφωρα αδικήματα!
Ακριβώς αυτή την κατάσταση και τα όσα διαδραματίστηκαν κατά την εκδίκαση της υπόθεσης Κορκονέα περιγράφει στην ανακοίνωσή της η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Η ανακοίνωση της ΕΔΕ τιτλοφορείται «τριτοκοσμικές καταστάσεις στα ελληνικά δικαστήρια- Η κατάσταση είναι πλέον ανεξέλεγκτη» και μεταξύ άλλων επισημαίνονται τα εξής: «Η μη ύπαρξη θεσμικού πλαισίου που να διασφαλίζει την νηφάλια διεξαγωγή μιας δίκης είναι παγκόσμια πρωτοτυπία στη χώρα μας. Οι δικαστικοί λειτουργοί είναι εντελώς απροστάτευτοι απέναντι σε επικοινωνιακά σόου, σε εξυβρίσεις, λοιδορίες και προπηλακισμούς. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι τραμπουκισμοί ως μέσο πίεσης και εκφοβισμού δεν δηλώνουν ούτε αντισυστημισμό, ούτε δημοκρατική αντίληψη. Είναι απλά μέθοδος δημόσιας προβολής ιδίως όταν υπάρχει τέτοιο υπόβαθρο που τους επικροτεί».
Προαναγγέλλεται παρέμβαση στη Διεθνή Ενωση Δικαστών και παράλληλα θα κατατεθεί και πρόταση νομοθετικής παρέμβασης στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων:
Την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε στο Τριμελές Εφετείο Λαμίας η δίκη που αφορούσε την αναγνώριση ελαφρυντικών στον καταδικασμένο για ανθρωποκτονία, Ε. Κορκονέα. Δεν θα σταθούμε στην ουσία της υπόθεσης που δεν γνωρίζουμε πέρα από τις δημοσιογραφικές πληροφορίες αλλά ούτε και έχουμε δικαίωμα να ασχοληθούμε. Θα αναφέρουμε τις εικόνες ντροπής στην αίθουσα του δικαστηρίου όπως περιγράφηκαν στην Ένωση μας από τα μέλη της σύνθεσης και δεν έγιναν γνωστές στην κοινή γνώμη.
Στην πρώτη συνεδρίαση του ΜΟΕ (12-3-2025) οι συνήγοροι υποστήριξης κατηγορίας εμφανίστηκαν καθυστερημένα με συνέπεια να μην ακούσουν τα σχετικά με την αναπλήρωση της Προέδρου Εφετών, ενώ καθυστερημένα εμφανίζονταν και σε κάθε μετά από διακοπή συνεδρίαση. Σε κάθε συνεδρίαση γινόταν επίθεση στο Δικαστήριο για οποιαδήποτε ενέργεια ή απόφασή του. Ειδικά ισχυρίζονταν μεγαλόφωνα ότι το Δικαστήριο δεν έχει νόμιμη σύνθεση και ζήτησαν διακοπή της συνεδρίασης. Σε κάθε συνεδρίαση εξύβριζαν τη σύνθεση του Δικαστηρίου ως «επίορκους δικαστές» και ως «φυτεμένη ή στημένη σύνθεση». Σε κάθε συνεδρίαση διέκοπταν την Πρόεδρο του Δικαστηρίου, τη συνήγορο υπεράσπισης κατά την ανάπτυξη των αιτημάτων του κατηγορούμενου, και τον Εισαγγελέα της έδρας τόσο κατά την εκφορά των προτάσεών του κατά τη διάρκεια της διαδικασίας όσο και κατά την αγόρευσή του μετά το πέρας της διαδικασίας, χρησιμοποιώντας την έκφραση «λέτε ψέματα». Σε κάθε συνεδρίαση παρενέβαιναν στη διαδικασία επαναλαμβάνοντας τους ίδιους ισχυρισμούς και φωνάζοντας «ντροπή – ντροπή», «είστε εσείς δικαστές;», «λέτε ψέματα». Στην τελευταία συνεδρίαση (4-6-2025) εξήγγειλαν αόριστες μηνύσεις, τρεις φορές, τις οποίες ζητούσαν να τις αναπτύξουν προφορικά, αναγκάζοντας το Δικαστήριο να διακόψει ώστε ο Εισαγγελέας της έδρας να αποστείλει αναφορά στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών. Στην ίδια δικάσιμο η συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας κάλεσε, με το κινητό της τηλέφωνο, την αστυνομία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, μιλώντας δυνατά και διακόπτοντας την πρόοδο της συζήτησης, για να συλλάβει για αυτόφωρα αδικήματα τους τακτικούς δικαστές και τον Εισαγγελέα έδρας, απαιτώντας να έρθει άμεσα περιπολικό στο Εφετείο Λαμίας!!! Μετά την έκδοση βέβαια της απόφασης, έγινε λόγος για δικαίωση! Από ποιους άραγε ήρθε η δικαίωση; Από τους επίορκους;
Η μη ύπαρξη θεσμικού πλαισίου που να διασφαλίζει την νηφάλια διεξαγωγή μιας δίκης είναι παγκόσμια πρωτοτυπία στη χώρα μας. Οι δικαστικοί λειτουργοί είναι εντελώς απροστάτευτοι απέναντι σε επικοινωνιακά σόου, σε εξυβρίσεις, λοιδορίες και προπηλακισμούς. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι τραμπουκισμοί ως μέσο πίεσης και εκφοβισμού δεν δηλώνουν ούτε αντισυστημισμό ούτε δημοκρατική αντίληψη . Είναι απλά μέθοδος δημόσιας προβολής ιδίως όταν υπάρχει τέτοιο υπόβαθρο που τους επικροτεί.
Η θωράκιση της αξιοπιστίας των θεσμών δεν μπορεί να μένει σε επίπεδο αφηρημένων διακηρύξεων. Θα απευθυνθούμε με επείγουσα ανακοίνωση στην Διεθνή Ένωση Δικαστών για να περιγράψουμε την τριτοκοσμική κατάσταση που επικρατεί στα δικαστήρια. Θα καταθέσουμε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ολοκληρωμένη πρόταση για άμεση νομοθετική παρέμβαση. Δηλώνουμε προς όλους ότι τέτοιες πρωτοφανείς συμπεριφορές θα στηλιτεύονται και θα αποδοκιμάζονται δημόσια. Η υπομονή μας εξαντλήθηκε!
Ολες οι Ειδήσεις
- «Θερμό» επεισόδιο στη Βουλή: Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά Παύλου Μαρινάκη και εκπροσώπων μέσων ενημέρωσης (βίντεο)
- Επεισόδιο έξω από το δημαρχείο Ραφήνας: Πρώην δήμαρχος επιτέθηκε με κλωτσιές στον Ευάγγελο Μπουρνού
- Ινδία: Αυτός είναι ο μοναδικός επιζών της αεροπορικής τραγωδίας – Πως γλύτωσε
- Ινδία: Ένας επιζών από την συντριβή του αεροπλάνου της Air India – 290 νεκροί, 41 τραυματίες – Τουλάχιστον 5 νεκροί στο έδαφος – Νέο βίντεο από την συντριβή
- Tραγωδία στην Ινδία: Αεροπλάνο με 242 επιβάτες και προορισμό το Λονδίνο συνετρίβη λίγο μετά την απογείωση του (βίντεο)
- ΠΟΕΣΥ: 24ωρη απεργία σήμερα 12 Ιουνίου σε όλα τα ΜΜΕ – Τα αιτήματα του κλάδου
- MAD VMA 2025: Έρχονται για 6η χρονιά αποκλειστικά στο Mega
- OPEN: «Chef στην κουζίνα σας»,με τον Βαγγέλη Δρίσκα – Σαββατοκύριακο στις 13:45
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook