Κατολισθήσεις, πλημμύρες και απεγκλωβισμοί από το νέο κύμα κακοκαιρίας

Με μανία χτύπησε η κακοκαιρία Adel τη δυτική Ελλάδα, με πλημμύρες, υπερχειλίσεις ρεμάτων, κατολισθήσεις και διακοπές ρεύματος, ενώ το 112 έχει σταλεί σε Κέρκυρα και Αιτωλοακαρνανία με σύσταση για περιορισμό μετακινήσεων.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ώρες και να επηρεάσουν μεγάλο μέρος της χώρας.

Στην κεντρική Κέρκυρα η νύχτα ήταν δύσκολη, καθώς πλήμμυρισαν ρέματα, ενώ έγιναν και κατολισθήσεις τοιχίων στις περιοχές των Αγίων Δέκα, των Μπενιτσών και τη Δασιά. Τα σχολεία παραμένουν κλειστά και σήμερα.

Σοβαρά προβλήματα έχουν προκληθεί στις περιοχές Ποταμός, Αη Γιάννης, Κοκκίνι, Κοντόκαλι.ώ κλειστή για τα οχήματα είναι η οδός Σπ. Περουλάκη. Στην περιοχή Κυρά Χρυσικου έπεσε δέντρο που έκλεισε το δρόμο, ενώ πλημμύρισαν μια φαρμακαποθήκη, φροντιστήριο στο Κοκκίνι, η περιοχή της Σπηλιάς καθώς και η διασταύρωση προς τον Άγιο Προκόπη. Λόγω της κακοκαιρίας δεν πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου καθώς πλημμύρισε η αίθουσα.

Πτήση της Aegean από Αθήνα προς Κέρκυρα δεν κατάφερε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο «Ι. Καποδίστριας» εξαιτίας των επικίνδυνων καιρικών συνθηκών και αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Αθήνα.

Προβλήματα προκλήθηκαν στην περιοχή Ζευγαράκι, του Δήμου Αγρινίου, καθώς υπερχείλησε ρέμα με αποτέλεσμα να χρειαστεί η επέμβαση μηχανημάτων του Δήμου, ώστε να γίνουν εργασίες καθαρισμού και να μην απειληθούν κατοικημένες περιοχές.

Παράλληλα, σύμφωνα με το sinidisi.gr, σοβαρά προβλήματα παρατηρήθηκαν στο Ρίβιο και στη Εθνική Οδό Αγρινίου–Αμφιλοχίας λόγω της υπερχείλισης του ρέματος Πεταλά, από τον έντονη και συνεχή βροχόπτωση που έπληξε την περιοχή.

Προληπτικά κλειστά τα σχολεία θα παραμείνουν σήμερα και στο Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας.

Meteo: Πολύ μεγάλα αθροιστικά ύψη βροχής 2 ημερών στη Δυτική Ελλάδα και στην Πελοπόννησο έως το πρωί της Πέμπτης 27/11
Επίμονες και ισχυρές κατά τόπους βροχοπτώσεις επηρέασαν εκ νέου τη Δυτική Ελλάδα την Τετάρτη 26/11 και έως το πρωί της Πέμπτης 27/11, ενώ αυτή τη φορά επηρεάστηκε σημαντικά και η Πελοπόννησος. Ως αποτέλεσμα καταγράφονται μεγάλα αθροιστικά ύψη υετού.
Όπως φαίνεται χαρακτηριστικά στον χάρτη, σύμφωνα με το δίκτυο του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το ύψος βροχής ξεπέρασε τα 100 χιλιοστά σε 4 σταθμούς, τα 80 χιλιοστά σε 11 σταθμούς και τα 60 χιλιοστά σε 22 σταθμούς.

Το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην κατηγορία 5, δηλαδή στην υψηλότερη βαθμίδα της κλίμακας, που αφορά ακραία φαινόμενα.

Την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου η κακοκαιρία θα συνεχιστεί, επηρεάζοντας έντονα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, ενώ ιδιαίτερα ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα διατηρηθούν και στη δυτική Ελλάδα έως τις πρώτες πρωινές ώρες.
Οι μετεωρολογικοί χάρτες που συνοδεύουν τις προβλέψεις αποτυπώνουν υψηλή πιθανότητα χαλαζοπτώσεων, με ενδείξεις για χαλάζι άνω των δύο εκατοστών σε ορισμένες περιοχές, καθώς και σημεία όπου αναμένονται μεγάλες ποσότητες χαλαζιού.

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του καιρού της ΕΜΥ

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης της ΕΜΥ, το καιρικό σύστημα με το όνομα ADEL θα προκαλέσει την Πέμπτη (27-11-25) και την Παρασκευή (28-11-25) βροχές και καταιγίδες σε όλη σχεδόν τη χώρα. Τα φαινόμενα σε πολλές περιοχές της δυτικής και της βόρειας Ελλάδας καθώς και στο ανατολικό Αιγαίο θα είναι ισχυρά και θα συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις και κατά διαστήματα από πολύ ισχυρούς ανέμους.

Πιο συγκεκριμένα:

Την Πέμπτη (27-11-25) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική και την κεντρική Στερεά, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Την Παρασκευή (28-11-25) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται σε κεντρική και ανατολική Μακεδονία, Θράκη, ανατολικό Αιγαίο και μέχρι νωρίς το πρωί στη δυτική Ελλάδα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook