Καιρός: Με τσουχτερό κρύο και χιόνια ακόμη και στην Αττική θα κάνουμε Πρωτοχρονιά
Για κρύο και χιόνια ακόμη και στα βόρεια προάστια της Αττικής προειδοποιεί ο Γιάννης Καλλιάνος για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Σε άκρως χειμωνιάτικο σκηνικό πιθανότατα και «άσπρο» θα υποδεχτούμε τη νέα χρονιά σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του MEGA Γιάννη Καλλιάνο.
Ο νέος χρόνος θα κάνει ποδαρικό με αρκετό κρύο, καθώς η παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα είναι η πιο παγωμένη μέρα ως τώρα του φετινού χειμώνα φέροντας και τα πρώτα χιόνια στα βόρεια της Αττικής, ενώ χιονοπτώσεις «βλέπει» ο μετεωρολόγος και στις εξής περιοχές:
– Κεντροανατολική Εύβοια από τα 300 με 350 μέτρα
– Κεντρική Στερεά από τα 450 με 500 μέτρα
– Βόρεια Πελοπόννησος από τα 700 με 750 μέτρα
– Νομοί Φθιώτιδας και νότιας Βοιωτίας από τα 250 με 300 μέτρα
– Πολύ τοπικά στη Δυτική Θεσσαλία, για λίγο, ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα
– Δυτική Στερεά από τα 700 μέτρα
– Βόρειες Κυκλάδες από τα 400 με 500 μέτρα
Αναλυτικά η ανάρτηση του Γιάννη Καλλιάνου
Πού ενδέχεται να χιονίζει την ώρα του ρεβεγιόν ;
* ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Εάν τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα παραμείνουν σταθερά, το βράδυ της Τετάρτης, λίγο πριν ή λίγο μετά την αλλαγή του χρόνου, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης πρόσκαιρων και τοπικών χιονοπτώσεων σε τμήματα της Αττικής, κυρίως στα βόρεια και βορειοανατολικά του νομού και σε υψόμετρα άνω περίπου των 400 μέτρων. Υπάρχει πιθανότητα τα μεσάνυχτα να κατέβουν ακόμα χαμηλότερα τα υψόμετρα χιονόπτωσης, τοπικά ακόμα και πάνω από τα 250 με 300 μέτρα σε περιοχές των βορείων τμημάτων του νομού. Επίσης πρέπει να καταστεί σαφές ότι άλλο είναι η χιονόπτωση και άλλο η χιονόστρωση.
Τα φαινόμενα αυτά αναμένεται να επηρεάσουν κυρίως τα ανώτερα τμήματα, ακόμα και κατοικημένων περιοχών που βρίσκονται στους πρόποδες της Πεντέλης, στους πρόποδες της Πάρνηθας, σε τμήματα των υπολοίπων βόρειων και υπερβόρειων προαστίων που δεν βρίσκονται στους πρόποδες αυτών των βουνών, και όπως είναι φυσικό σε ακόμη υψηλότερες ζώνες γύρω από τους αντίστοιχους ορεινούς όγκους.
ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΥΡΑ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
Θέλω να υπογραμμίσω ότι τα φαινόμενα θα είναι τοπικά, κατά βάση ασθενή ή το πολύ έως μέτριας έντασης, με εξάρτηση από το μικροανάγλυφο, τις θερμοκρασιακές συνθήκες και τους τοπικούς ανέμους ανά περιοχή. Στην Αττική οι βόρειοι και βορειοδυτικοί άνεμοι που θα επικρατήσουν δεν θεωρούνται ιδιαίτερα ευνοϊκοί για πιο ισχυρές χιονοπτώσεις, οι οποίες πιθανότατα θα εκδηλώνονταν εάν έπνεαν την ίδια ώρα βορειοανατολικοί.
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, οι πρώτες χιονοπτώσεις αναμένονται να κάνουν την εμφάνισή τους από τα βορειοδυτικά του νομού, φτάνοντας έως και ημιορεινά τμήματα από τα 400 έως τα 500 μέτρα. Την ίδια χρονική στιγμή, στα βόρεια και βορειοανατολικά της Αττικής πιθανώς θα σημειώνονται τοπικές χιονοπτώσεις περίπου πάνω από τα 600 με 700 μέτρα υψόμετρο.
* ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ
Αργά το βράδυ της Τετάρτης 31 Δεκεμβρίου και πλησιάζοντας χρονικά προς τα μεσάνυχτα για την αλλαγή του χρόνου, στην υπόλοιπη επικράτεια τοπικές χιονοπτώσεις ενδέχεται να εκδηλώνονται κατά διαστήματα στις εξής περιοχές
– Κεντροανατολική Εύβοια από τα 300 με 350 μέτρα
– Κεντρική Στερεά από τα 450 με 500 μέτρα
– Βόρεια Πελοπόννησος από τα 700 με 750 μέτρα
– Νομοί Φθιώτιδας και νότιας Βοιωτίας από τα 250 με 300 μέτρα
– Πολύ τοπικά στη Δυτική Θεσσαλία, για λίγο, ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα
– Δυτική Στερεά από τα 700 μέτρα
– Βόρειες Κυκλάδες από τα 400 με 500 μέτρα
ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΔΙΝΑ
Προς την αλλαγή του χρόνου πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε πεδινές περιοχές, δηλαδή σχεδόν σε μηδενικά υψόμετρα. Για παράδειγμα πιθανότατα να χιονίσει στη Σκύρο, ίσως τοπικά σε νησιά των Βορείων Σποράδων, πιθανώς στη Λήμνο, στη Θάσο, στη Σαμοθράκη, αλλά και σε βόρειες περιοχές των νομών Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου.
Στην κεντροβόρεια Κρήτη θα χιονίσει κατά τη διάρκεια της Πρωτοχρονιάς πάνω από τα 700 με 800 μέτρα, προς το απόγευμα.
Η παραπάνω εκτίμηση ενδέχεται να τροποποιηθεί εφόσον τα επόμενα τρεξίματα των προγνωστικών μοντέλων παρουσιάσουν αλλαγές στα δεδομένα.
Διευκρίνιση :
Για την αποφυγή εσφαλμένων εντυπώσεων θέλω να ξεκαθαρίσω ότι οι προαναφερθείσες χιονοπτώσεις δεν θα έχουν γενικευμένο χαρακτήρα, αλλά θα περιοριστούν σε τοπικές και μη γενικευμένες ζώνες ανά περιοχή και υψόμετρο. Η εκδήλωσή τους θα εξαρτηθεί από παράγοντες όπως οι θερμοκρασιακές τιμές, η ύπαρξη υετού, το μικροανάγλυφο και οι τοπικοί άνεμοι.
Για παράδειγμα, στη Δυτική Στερεά Ελλάδα και ειδικότερα σε τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας, χιονοπτώσεις πάνω από τα 700 μέτρα δεν αναμένεται να επηρεάσουν οριζόντια όλες τις ζώνες, αλλά μόνο τοπικά τμήματα υπό κατάλληλες συνθήκες.
Αντίστοιχα, στη Βόρεια Πελοπόννησο, τυχόν χιονοπτώσεις δεν προεξοφλούν εκτεταμένη χιονόπτωση σε όλη την περιοχή, αλλά τοπικά φαινόμενα.
Συνεπώς ο όρος «πάνω από τα 700 μέτρα» αναφέρεται σε δυνατότητα εκδήλωσης και όχι σε καθολική χιονόπτωση σε όλες τις τοποθεσίες του συγκεκριμένου υψομέτρου.
Τέλος όλα τα παραπάνω αφορούν την περίοδο εκδήλωσης των τοπικών χιονοπτώσεων κατά το χρονικό διάστημα λίγο πριν ή λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου, δηλαδή κατά τις ώρες της αλλαγής του χρόνου. Προφανώς νωρίτερα μέσα στην ημέρα ενδέχεται να εκδηλωθούν χιονοπτώσεις και σε άλλες περιοχές της χώρας που δεν αναφέρονται στο κείμενο, για λόγους συντομίας και επικέντρωσης στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Ολες οι Ειδήσεις
- Ο καταξιωμένος ηθοποιός που μπαίνει στον «Άγιο έρωτα» και υποδύεται τον «πατέρα» του Γκοτσόπουλου
- Φοίβος: Ο λόγος που δεν συνεργάστηκε με την Άννα Βίσση – “Θεωρούσα ότι προδίδω τη Δέσποινα Βανδή” (βίντεο)
- Καιρός: Με τσουχτερό κρύο και χιόνια ακόμη και στην Αττική θα κάνουμε Πρωτοχρονιά
- The Voice of Greece: Ο Κωνσταντίνος Κωμοδρόμος είναι ο μεγάλος νικητής – Βίντεο
- «Ήμασταν 4 άτομα και τρώγαμε ξύλο από 100», λέει ο προπονητής του Γιάννη Τσουκαλά για την επίθεση στον Έλληνα πρωταθλητή του kickboxing στη Σερβία – Βίντεο
- Μαρίνα Σάττι: Το πάρτι για τα γενέθλιά της μετά την περιπέτεια της υγείας της
- Κ. Μητσοτάκης: Θα έπινα μια μπίρα με τον Ν. Ανδρουλάκη
- Iωάννα Τούνη: Γιορτινή Απόδραση στο Παρίσι με τον γιο της -Φωτογραφίες & βίντεο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook