Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ των πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Στάθη Λιβαθινού και της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών.

Η Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών κατακεραυνώνει τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Στάθη Λιβαθινό για την απάντησή του στην κατηγορία για ρατσιστική και προσβλητική συμπεριφορά εκ μέρους του.

Σε επιστολή του ο Στάθης Λιβαθινός με τον συνεργάτη του και αναπληρωτή καλλιτεχνικό διευθυντή Θοδωρή Αμπαζή, απαντούν στην καταγγελία τους, κάνοντας λόγο για «ελλιπή αποτύπωση των γεγονότων, που μπορεί να παραπλανήσει και να οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα».

Από την πλευρά της η Κίνηση Αναπήρων Καλλιτεχνών επανέρχεται λέγοντας πως η απάντηση του κ. Λιβαθινού δεν περιέχει οποιαδήποτε απολογία.

«Επιθυμούμε να του απαντήσουμε καταρχάς ότι η κακοποιητική στάση που επέδειξε στην εν λόγω συνάντηση αποτελεί από μόνη της πράξη, με εργαλείο τις λέξεις, και μάλιστα πράξη μισαναπηρισμού» σημειώνουν.
Τονίζουν δε πως τα περί «μεμονωμένων φράσεων» και «λέξεων» δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δεν αλλάζουν την αντίληψη στους παρόντες στη συνάντηση.

«Μας ενημερώνει, επίσης, για την κατάργηση της προϋπόθεσης της αρτιμέλειας από τις εξετάσεις της Σχολής. Ασχέτως αν επέλεξε να το παραλείψει στην απάντησή του, ο κ. Λιβαθινός γνωρίζει πολύ καλά ότι η κατάργηση της αρτιμέλειας περνά και μέσα από την ανάλογη προσαρμογή του τρόπου εκπαίδευσης, αναδόμηση δηλαδή του εκπαιδευτικού πλαισίου της σχολής για τη συμπερίληψη ανάπηρων σπουδαστών (όπως διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, βιβλία σε γραφή Braille για τους τυφλούς σπουδαστές κ.α.), καθώς μέχρι στιγμής ο τρόπος εκπαίδευσης είναι δομημένος μέσα από την “κανονικότητα”» τονίζουν.
Σημειώνουν ακόμα πως η άρση του όρου αρτιμέλειας δεν αρκεί από μόνη της για να εισαχθούν ανάπηροι σπουδαστές στο Εθνικό αφού δεν υπάρχει στα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα και δεν υπάρχει τροποποίηση που να αναφέρεται στα χωροταξικά ζητήματα των αιθουσών διδασκαλία.

«Με άκρως μισαναπηρικά επιχειρήματα, κατά τη 2ωρη συνάντησή μας, προσπάθησε να μας αποδομήσει ως φυσικά πρόσωπα, αλλά κυρίως ως ανάπηρα υποκείμενα που αξιώνουν το αυτονόητο: Απρόσκοπτη πρόσβαση στην θεατρική εκπαίδευση που να χωρά ΟΛΕΣ, ΟΛΟΥΣ και ΟΛΑ» προσθέτουν.
Τέλος, τονίζουν πως οι μισές από τις κοινωνικές δράσεις που αναφέρει ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής στην απάντησή του, δεν αφορούν ανάπηρα άτομα και όσες δράσεις αφορούν τους ανάπηρους υλοποιήθηκαν μετά από τις «περισσότερες από μία» συναντήσεις που είχε με την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών.

Αθήνα, 17 Μαρτίου 2021 «Ούτε μία συγγνώμη»Η απάντηση του κ. Λιβαθινού στη δημόσια…

Posted by Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών-Disabled Artists Movement on Wednesday, March 17, 2021

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook