Βρέθηκε η σορός και της πέμπτης αγνοούμενης στο εργοστάσιο της εταιρείας Βιολάντα, στα Τρίκαλα που καταστράφηκε ολοσχερώς από την έκρηξη και τη φωτιά που ακολούθησε.Οι συγγενείς καλούνται να δώσουν DNA για να γίνει η επίσημη ταυτοποίηση.

Πέντε εργάτριες νεκρές είναι ο τραγικός απολογισμός της φονικής έκρηξης και της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε τα ξημερώματα της Δευτέρας στη μπισκοτοβιομηχανία Βιολάντα.

Δύο από τις τέσσερις γυναίκας έχουν αναγνωρσιτεί , ενώ οι σοροί μεταφέρονται στο νεκροτομείο της Λάρισας για επίσημη ταυτοποίηση μέσω δείγματος DNA από τους συγγενείς.Παράλληλα το απόγευμα βρέθηκε και η Πέμπτη σορός της εργάτριας που αγνοούμενη και έχουν κληθεί οι γονείς της για την επίσημη ταυτοποίηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο θύμα που έχει αναγνωριστεί είναι η 42χρονη Βασιλική Σκαμπαρδώνη, από το Γαρδίκι Τρικάλων, μητέρα δύο παιδιών και ιδιαίτερα γνωστή στην τοπική κοινωνία, μιας και στο παρελθόν είχε κομμωτήριο στην περιοχή, πριν αρχίσει να εργάζεται στη συγκεκριμένη μονάδα. Στα θύματα περιλαμβάνονται η 45χρονη Έλενα Κατσαρού από το χωριό Γλίνος και η Σταυρούλα Μπουκοβάλα από την Καρδίτσα. Και οι τρεις γυναίκες, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ήταν μανάδες μικρών παιδιών.Ανάμεσα στο θύματα και η Αναστασία Νάσιου

Οι τρεις από τις τέσσερις γυναίκες που εντοπίστηκαν νεκρές λίγα λεπτά μετά την έκρηξη ήταν φίλες και συνήθως δούλευαν στην ίδια βάρδια.

Οι γυναίκες που είχαν μικρά παιδιά προτιμούσαν τη νυχτερινή , μοιραία βάρδια για να μπορούν τη μέρα να τα φροντίζουν.

Ήταν αυτές που δεν πρόλαβαν να βγουν από τον χώρο του εργοστασίου τη στιγμή της έκρηξης, ενώ άλλοι γλίτωσαν με ελαφρά τραύματα γιατί εκείνη την ώρα ήταν κοντά στην έξοδο ή εκτός κτιρίου, καθώς έκαναν διάλειμμα.

Στο εργοστάσιο την ώρα της έκρηξης εργάζονταν 13 υπάλληλοι. Εκείνοι που σώθηκαν, έκαναν διάλειμμα όπως λένε αυτόπτες μάρτυρες:
“Δεν υπάρχει καμία πρόνοια για τους ανειδίκευτους εργάτες. Ήταν συνεχώς κουρασμένη. Δεν είχαν κάποιο συγκεκριμένο πόστο, ήταν σε πολλαπλά στην γραμμή τους. Πίσω στα ζυμώματα. Έχω πολύ καλές σχέσεις με τη μητέρα μου, καθημερινά, απλώς δεν μου έλεγε τόσο πολλά πράγματα για τη δουλειά και συχνά που συζητούσαμε δεν ήταν χαρούμενη, ήταν δυσαρεστημένη”, λέει γιος θύματος.

“Δέκα χρόνια έχει σίγουρα που δούλευε εκεί πέρα. Είναι πολύ καλή γυναίκα, έχει τρία παιδιά, το ένα σπούδαζε, το άλλο το κορίτσι ήταν εδώ στο σπίτι και είχε και το μικρότερο τρίτη Λυκείου. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι η έκρηξη προήλθε από κάτω, το υπόγειο. Δυστυχώς δεν υπήρχε πόρτα για να διαφύγει. Εκεί πέρα δεν υπήρχε αέριο, δεν υπήρχε τίποτα για να πούμε ότι ναι έγινε κάτι και ανατινάχθηκε”, λέει συγγενής θύματος.

Οι γυναίκες που σκοτώθηκαν δεν είχαν το παραμικρό περιθώριο διαφυγής. Όπως έλεγαν συνάδελφοι των θυμάτων, αν χθες δεν είχε γίνει η κοπή της βασιλόπιτας, στο εργοστάσιο θα υπήρχαν περισσότεροι υπάλληλοι την ώρα της έκρηξης.

Συντετριμμένοι είναι συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι των 5 εργατριών, οι οποίοι κάνουν λόγο για γυναίκες που δούλευαν σκληρά. Είχαν οικογένειες και παιδιά, για τα οποία πάσχιζαν καθημερινά με μόνο στόχο τους να τους προσφέρουν όσον το δυνατόν περισσότερα μπορούν. Πλέον, οι άνθρωποι που θρηνούν αναμένουν τις επίσημες απαντήσεις.

Ώρες αγωνίας για τους στενούς συγγενείς της πέμπτης εργάτριας που αγνοούνταν μέχρι το μεσημέρι. Στο νοσοκομείο είμαι, ήμουν Θεσσαλονίκη και τώρα είμαι στο νοσοκομείο. Δώσαμε (δείγμα DNA). Δούλευε στη ‘Βιολάντα’ στη παραγωγή, 6 μήνες», λέει ο πατέρας της γυναίκας.

Σε βίντεο που εξασφάλισε το trikalaonline, από την στιγμή της φονικής έκρηξης στο εργοστάσιο, ο ουρανός φωτίστηκε και η νύχτα έγινε μέρα. Τα πλάνα εξασφαλίστηκαν από κάμερα ασφαλείας σε σπίτι στην Αγία Κυριακή.

Μάλιστα, οι άνθρωποι που ζουν κοντά στην περιοχή, πετάχτηκαν από τα κρεβάτια τους, χωρίς όμως να μπορούν να φανταστούν, το μέγεθος της τραγωδίας.

Χαρακτηριστικό είναι και το ηχητικό ντοκουμέντο, με την ισχυρή έκρηξη να ακούγεται σε απόσταση 8 χιλιομέτρων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις