Μόσιαλος: Τα ερωτήματα για το εμβόλιο της AstraZeneca
Τα ερωτήματα που έχουν ανακύψει γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca, οι εμβολιασμοί με το οποίο έχουν διακοπεί σε μία σειρά ευρωπαϊκών χωρών, θέτει ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος σε ανάρτησή του στο Facebook.
«Σε λίγη ώρα θα γίνει η ανακοίνωση του ευρωπαϊκού οργανισμού φαρμάκων (ΕΜΑ) με τις προτάσεις τους για το εμβόλιο της ΑstraZeneca. Τα ερωτήματα που εξετάζουν οι εμπειρογνώμονες της επιτροπής είναι πολλαπλά και δεν είναι εύκολο να τα προβλέψουμε γιατί δεν έχουμε πρόσβαση στα στοιχεία που εξετάζουν», γράφει.
«Πάρα ταύτα, θα κάνω μια απόπειρα συστηματοποίησης των ερωτημάτων με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν στη δημοσιότητα:
1. Είναι τα περιστατικά των θρομβώσεων που έχουν ανακοινωθεί περισσότερα από τα περιστατικά σε αντίστοιχο πληθυσμό που δεν έχει εμβολιαστεί; Σε αυτό έχει ήδη απαντήσει ο ΕΜΑ ότι είναι πολύ λιγότερα από τα στατιστικά αναμενόμενα στον γενικό πληθυσμό.
2. Είναι τα περιστατικά των εγκεφαλικών θρομβώσεων περισσότερα σε εμβολιασμένους; Σε αυτό το ερώτημα οι εκπρόσωποι του ΕΜΑ είπαν πως ο αριθμός ήταν εξαιρετικά μικρός στην Ευρώπη συνολικά. Το ποσοστό εμφάνισης είναι πιθανότατα στατιστικά ασήμαντο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά ίσως να είναι ελάχιστο μεν αλλά πιο αυξημένο σε επίπεδο συγκεκριμένων κρατών.
3. Υπήρξαν εγκεφαλικές θρομβώσεις και με τα άλλα εμβόλια (Pfizer & Moderna) Ναι, υπήρξαν αλλά τα κλινικά χαρακτηριστικά που εξετάζονται τώρα από τον ΕΜΑ είναι ίσως διαφορετικά από τα χαρακτηρίστηκα των θρομβώσεων στις ΗΠΑ. Θυμίζω εδώ πως ο FDA δεν έδωσε οδηγίες αναστολής ή διακοπής μετά την ανάλυση των περιστατικών αυτών.
4. Υπάρχει περίπτωση να συνδέονται τα περιστατικά με υποκείμενα νοσήματα όσων εμβολιάστηκαν; Η απάντηση στην προχθεσινή συνέντευξη τύπου είναι πως αυτό επί του παρόντος επίσης εξετάζεται.
5. Επίσης εξετάζουν τις διαφορές με το Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν γίνει 11 εκατομμύρια ΑΖ εμβολιασμοί αλλά δεν υπήρχαν αντίστοιχα περιστατικά ενώ έχουμε 10 (?) στις ευρωπαϊκές χώρες.
6. Μπορεί οι διαφορές μεταξύ ΗΒ και ορισμένων χωρών να οφείλονται στο γεγονός πως το εμβόλιο χορηγήθηκε στους άνω των 50 μέχρι στιγμής στο ΗΒ, ενώ σε ορισμένες χώρες που συνέβησαν τα περιστατικά να χορηγήθηκε σε νεότερες ηλικιακές ομάδες;
7. Ξέρουμε εάν έχουμε περισσότερα περιστατικά σε γυναίκες ή άντρες και εάν αυτό οφείλεται σε παράγοντες που έχουν η δεν έχουν σχέση με το εμβόλιο;
8. Μπορεί μια προηγουμένη λοίμωξη από κορονοϊό να έχει συμβάλει σε συνδυασμό ή ανεξάρτητα και τα αποτελέσματα να συνδέονται ή να μην σχετίζονται με τη χορήγηση του εμβολίου;
9. Υπάρχει συσχέτιση με την παρτίδα η το σημείο παραγωγής των εμβολίων;
10. Υπάρχει πιθανός βιολογικός μηχανισμός που να εξηγεί τη διαφορετική αντίδραση στο εμβόλιο από κάποιους;
11. Ξέρουμε αν κάποιες θεραπείες ήταν αποτελεσματικές σε όσους είχαν εγκεφαλική θρόμβωση;».
«Σίγουρα θα υπάρχουν και άλλα ερωτήματα με τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα. Το βέβαιο είναι πως ο αριθμός των περιστατικών είναι εξαιρετικά μικρός. Θα περιμένουμε να δούμε εάν μετά την ανάλυση των περιστατικών θα υπάρξει κάποιο συγκεκριμένο προφίλ ευαισθησίας στο εμβόλιο και κάποια πιθανή βιολογική εξήγηση», κατέληξε ο κ. Μόσιαλος.
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=3046486578913149&id=100006555100713
Ολες οι Ειδήσεις
- Υπουργείο Εξωτερικών: Σταθερός στόχος παραμένει η επίλυση του Κυπριακού και η επανένωση της Μεγαλονήσου
- Νεκρός πυροσβέστης στο Γύθειο – Επιχειρούσε στη φωτιά – Υπό διερεύνηση τα αίτια
- Αττική: Δείτε σε ποιες παραλίες απαγορεύεται η κολύμβηση
- «Έπεσαν ηρωικά στο βωμό του καθήκοντος»: Η Πυροσβεστική για τους δύο νεκρούς στη φωτιά στο Ρέθυμνο
- Νεκροί δύο πυροσβέστες που επιχειρούσαν στη μεγάλη φωτιά στη Νέα Κρύα Βρύση Ρεθύμνου – Εγκλωβίστηκαν στο όχημα τους – Μπαράζ μηνυμάτων από το 112 για εκκενώσεις οικισμών (βίντεο)
- Θανάσης Αυγερινός: Αποχωρεί με αιχμές από εκπρόσωπος του κόμματος Καρυστιανού – Καταγγέλλει «ύποπτους – φυτευτούς συμβουλάτορες» μέσα στο κόμμα
- Ο Τάσος Αρνιακός στο ACTION 24 – Η ανακοίνωση του σταθμού
- ΠΑΟΚ – Ντιναμό Κιέβου την Πέμπτη 30 Ιουλίου στις 20:45 στο ΟΡΕΝ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook