Αγρότες: Στο Σύνταγμα θα διανυκτερεύσουν με τα τρακτέρ – “Τα μπλόκα θα ξαναστηθούν εάν δεν λυθούν τα προβλήματά μας” (βίντεο)

«Το σημερινό συλλαλητήριο είναι η απαρχή της νέας φάσης των αγώνων μας». «Τα μπλόκα θα ξαναστηθούν εάν δεν λυθούν τα προβλήματά μας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι το τέλος», είπαν οι αγρότες από το Σύνταγμα
Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 19:30 το συλλαλητήριο των αγροτών και κτηνοτρόφων στην πλατεία Συντάγματος, οι οποίοι συμμετείχαν στο συλλαλητήριο της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων.
Στο κέντρο της Αθήνας βρέθηκαν πάνω από 40 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, αλλά και περισσότεροι από 2.000 διαδηλωτές.
Τα τρακτέρ θα παραμείνουν στο Σύνταγμα καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας και θα αποχωρήσουν το μεσημέρι του Σαββάτου.
Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή αγροτών από όλη την Ελλάδα , οι οποίοι έφτασαν οργανωμένα στην Αθήνα, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις που είχαν προηγηθεί με τα μπλόκα στην περιφέρεια.
Οι ομιλίες των αγροτοσυνδικαλιστών ολοκληρώθηκαν γύρω στις 19:30, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συναυλία από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο. Λίγο πριν από τις 20:00 δόθηκαν σταδιακά στην κυκλοφορία οι οδοί Βασιλίσσης Σοφίας και Βασιλέως Γεωργίου Α’, ενώ η Βασιλίσσης Αμαλίας θα παραμείνει κλειστή έως ότου αποχωρήσουν τα τρακτέρ.
«Η κυβέρνηση δεν θα έχει καλά ξεμπερδέματα με εμάς αν δεν ικανοποιήσει τα αιτήματα μας» τόνισε μιλώντας στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα ο Ρίζος Μαρούδας, από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας.
Ευχαρίστησε για «τη συγκινητική και συγκλονιστική συμπαράσταση και αλληλεγγύη όλες τις μέρες του αγώνα, αλλά και στο μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα».
«Η κυβέρνηση έχει τον δημοσιονομικό χώρο αλλά δεν έχει την πολιτική βούληση και θέλει να μας σπρώξει έξω από την παραγωγή», τόνισε σε δηλώσεις του και συνέχισε: «εμείς προσπαθούμε να παραμείνουμε στα χωριά μας, στις καλλιέργειές μας για να παράγουμε ποιοτικά τρόφιμα, τα οποία τα πουλάμε φθηνά και φτάνουν στο τραπέζι πανάκριβα».
«Το σημερινό συλλαλητήριο είναι η απαρχή της νέας φάσης των αγώνων μας, της συνέχισης των κινητοποιήσεων, όπως είχαμε υποσχεθεί και όταν φεύγαμε απ’ τα μπλόκα, γιατί τα μπλόκα είναι μία μορφή αγώνα, αλλά δεν είναι η μόνη μορφή αγώνα» σημείωσε και τόνισε:
«Μπράβο σε όλους μας που συνεχίζουμε έναν αγώνα μεγάλο» είπε ο Κώστας Τζέλλας, εκ μέρος του μπλόκου Ε – 65 και της γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για να προσθέσει: «Αλλά και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς που ήρθατε σήμερα εδώ, που επί 55 μέρες στα μπλόκα μας στηρίζατε ηθικά, μας δίνατε δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα για το σήμερα και για το αύριο». Σημείωσε ότι «αρνιόμαστε να δεχθούμε τον ξεκληρισμό των κτηνοτρόφων. Θέλουμε την ύπαιθρο ζωντανή και τον αγώνα θα τον συνεχίσουμε μέχρι τέλους».
Τόνισε πως «θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και με το συλλαλητήριο σήμερα που σίγουρα στέλνει το μήνυμα, αλλά και με άλλες μορφές κλιμάκωσης. Και να είναι σίγουρη και η κυβέρνηση ότι τα μπλόκα θα ξαναστηθούν και μπορεί να κρατήσουν παραπάνω από 55 μέρες.
Εάν δεν λυθούν τα προβλήματά μας, δεν υποχωρούμε, είτε με τα πόδια, είτε με τα τρακτέρ. Όλοι μαζί, μαζί με τη δική σας βοήθεια».
«Η σημερινή συγκέντρωση με τους αγωνιζόμενους αγρότες μας γεμίζει συγκίνηση και περηφάνια, αισιοδοξία για τις μάχες που έχουμε μπροστά μας» τόνισε ο Βασίλης Σταμούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών.
«Να είστε σίγουροι ότι η σπορά που κάνατε, ο πολυήμερος ηρωικός σας αγώνας, θα δώσει καρπούς. Η σπορά της ενότητας, της συσπείρωσης στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, της εργατικής – λαϊκής αλληλεγγύης είναι τα πιο σημαντικά εφόδια για τον αγώνα σας που συνεχίζεται. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο των Τροφίμων είμαστε μαζί σας. Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας. Εργάτες και αγρότες δουλεύουμε από το πρωί έως το βράδυ και δεν μπορούμε να ζήσουμε, να τα βγάλουμε πέρα. Δουλεύουμε εμείς και τα καρπώνονται μια χούφτα μεγαλέμποροι και βιομήχανοι» σημείωσε.
Ο Β. Σταμούλης τόνισε ότι «από τα δικά μας χέρια στο εργοστάσιο και το χωράφι προέρχονται τα αμύθητα κέρδη τους. Ένας τρόπος υπάρχει να τους αντιμετωπίσαμε. Να ενισχύσουμε τον κοινό μας αγώνα ενάντια στον κοινό αντίπαλο. Να πιστέψουμε στη δική μας δύναμη και όχι σε σωτήρες και λύσεις από τα πάνω γιατί αυτό που επιβεβαιώνεται για δεκαετίες είναι αυτό που λέει το γνωστό αγροτικό τραγούδι «και μείς τα ίδια θα μαστε άλλη μια φορά, μας παίρνουν τη σοδειά φτηνά».
Την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση των γυναικών του μόχθου «στην αγροτιά και στον αγώνα της ενάντια στο ξεκλήρισμά της» μετέφερε εκ μέρους της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, η Κωνσταντίνα Τσότρα.
«Οι γυναίκες της βιοπάλης δεν ανεχόμαστε αυτόν τον πόλεμο του κράτους, της κυβέρνησης και της εργοδοσίας» επισήμανε, ενώ σημείωσε πως η ΟΓΕ μάχεται καθημερινά «προκειμένου οι γυναίκες της βιοπάλης να μην σκοτώνονται μέσα σε «Βιολάντες» για τα κέρδη των αφεντικών».
«Η ανυποχώρητη στάση σας αποτελεί παράδειγμα» τόνισε εκ μέρους του Φοιτητικού Συλλόγου Γεωπονικής η Ελευθερία Γιαννούλα προσθέτοντας ότι «κοινός είναι και ο αντίπαλος μας, τα κέρδη των λίγων, των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων».
Ένα ξεχωριστό καλωσόρισμα ετοίμασαν οι βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα που απηύθυνε η ΟΒΣΑ.
Τόσο η Ομοσπονδία όσο και άλλοι φορείς, όπως η Επιτροπή Αγώνα Λαϊκών Αγορών, έστησαν πάγκους για να τροφοδοτούν τους βιοπαλαιστές με νερά, χυμούς, σάντουιτς και άλλα προϊόντα, ώστε να συμβάλουν στη διανυκτέρευση.
Παράλληλα ο δήμος Καισαριανής προσέφερε γεύματα στους αγρότες που θα διανυκτερεύσουν στο Σύνταγμα.
Ιδιαίτερη πρωτοβουλία, επίσης, ήταν και αυτή από το ναυτεργατικό σωματείο της ΠΕΜΕΝ, η οποία μετέφερε στο Σύνταγμα την εκδήλωση για την ετήσια κοπή της πίτας της, ενώ όλα τα γεύματα που ετοίμαζε για τα μέλη της θα μοιραστούν στους αγωνιζόμενους αγρότες.
Τη δική τους προσφορά είχαν και οι αρτοποιοί με σχετική απόφαση της Συντεχνίας τους.
Τέλος, νωρίτερα τους αγρότες είχαν υποδεχθεί οι Επιτροπές Αγώνα Ταξί.
Σημειώνεται ότι στο Σύνταγμα παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο βουλευτής Ρεθύμνης και υπεύθυνος του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Μανόλης Χνάρης, καθώς και αρκετοί εκπρόσωποι του συνεταιριστικού κινήματος της χώρας.
Κουτσούμπας: Είμαστε στο πλευρό των αγροτών και κτηνοτρόφων, όπως πάντα έτσι και τώρα συνεχίζουμε τον αγώνα
«Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να κοροϊδεύει τους αγρότες και κτηνοτρόφους εδώ και τώρα. Πρέπει να πάρουν ανάσα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Από σήμερα πρέπει να πάρει μέτρα η κυβέρνηση για μείωση του κόστους παραγωγής, για να μπορούν να ανασάνουν οι αγρότες μας, οι κτηνοτρόφοι μας. Να μπορεί να γίνει εμβολιασμός για την ευλογιά στα κοπάδια, και βεβαίως να αναπληρωθεί το ζωικό κεφάλαιο. Είμαστε στο πλευρό των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων, όπως πάντα έτσι και τώρα συνεχίζουμε τον αγώνα» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας από το πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών στο Σύνταγμα.
Σωκράτης Φάμελλος: Εμείς εκπροσωπούμε τους τίμιους αγρότες και όχι τους «Φραπέδες» και τους «Χασάπηδες»
«Εμείς εκπροσωπούμε τους τίμιους αγρότες και όχι τους ‘Φραπέδες’ και τους ‘Χασάπηδες’ και τις ‘γαλάζιες ακρίδες’ του κ.Μητσοτάκη», αναφέρει σε δήλωσή του από το αγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, και προσθέτει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι εδώ, δίπλα στους αγρότες, όπως είμαστε τους τελευταίους μήνες σε όλα τα μπλόκα της Ελλάδας».
Συνεχίζοντας ανέφερε: «Όπως στηρίξαμε τους αγρότες στο Ευρωκοινοβούλιο και αναστείλαμε την καταστροφική συμφωνία της Mercosur, έτσι είμαστε και δίπλα στα δίκαια αιτήματα τους. Γιατί η κυβέρνηση τους εμπαίζει, και για το πετρέλαιο, και για το ρεύμα και για τις αποζημιώσεις.
Απαιτούμε μείωση του κόστους παραγωγής, αγροτικό πετρέλαιο χωρίς Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, αγροτικό ρεύμα στα 0,06ευρώ/kWh.
Απαιτούμε να δοθεί αποζημίωση για όλο το ζωικό κεφάλαιο για να υπάρχει ελληνική κτηνοτροφία.
Να υπάρχει αναστολή των υποχρεώσεων και προς το Δημόσιο, αλλά και προς τα funds και τις τράπεζες που αμφισβητούν την περιουσία των αγροτών.
Και ταυτόχρονα, θέλουμε να επιστραφούν οι κλεμμένες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ στους τίμιους αγρότες και αγρότισσες. Αυτός ο αγώνας είναι τίμιος γιατί στοχεύει και στο να μείνουν οι αγρότες στην ύπαιθρο, αλλά και να έχουν φτηνά προϊόντα οι καταναλωτές».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις