«Βιολάντα»: Aναβάθμιση κατηγορητηρίου για τη φονική έκρηξη – Παραβάσεις ετών και «παζάρια» για την ασφάλεια (βίντεο)
Από ανθρωποκτονία εξ αμελείας σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο. Στο μικροσκόπιο ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, ο τεχνικός ασφαλείας και ο υπεύθυνος βάρδιας.
Σε αναβάθμιση του κατηγορητηρίου για τη φονική έκρηξη στη βιομηχανία «Bιολάντα» με τις πέντε νεκρές εργαζόμενες, σε βαθμό κακουργήματος, προχώρησε η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Τρικάλων, Ευτυχία Μελετοπούλου. Μετά τη συλλογή νέων, καταιγιστικών στοιχείων από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ), οι κατηγορίες για τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης, τον τεχνικό ασφαλείας και τον υπεύθυνο βάρδιας μετατράπηκαν από ανθρωποκτονία εξ αμελείας σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.
Η ίδια αυστηροποίηση ισχύει πλέον και για τα αδικήματα της έκρηξης και του εμπρησμού, ενώ διατηρείται η κατηγορία της πρόκλησης σωματικών βλαβών κατά συρροή. Η εισαγγελική λειτουργός, η οποία συμμετέχει ενεργά σε όλο το φάσμα των ερευνών, οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση καθώς το προανακριτικό υλικό καταδεικνύει εγκληματικές παραλείψεις και καταστρατήγηση της νομοθεσίας σε πολλαπλά επίπεδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΡΤnews, οι έρευνες αποκάλυψαν πως πριν από πέντε μήνες υπήρξαν έντονες αναφορές για οσμές αερίου, οι οποίες ωστόσο δεν ελέγχθηκαν ποτέ ουσιαστικά. Πηγές αναφέρουν ότι ιδιώτης εμπειρογνώμονας που κλήθηκε να αξιολογήσει την κατάσταση αποχώρησε μετά από οικονομική διαφωνία με τον ιδιοκτήτη, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να παραμείνει άλυτο.
Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι υπογειοποιημένες σωληνώσεις στερούνταν των απαραίτητων πιστοποιήσεων, ενώ οι υπέργειες δεξαμενές είχαν κριθεί ακατάλληλες ήδη από το 2019. Συγκεκριμένα, οι δεξαμενές βρίσκονταν σε απόσταση μόλις 5,4 μέτρων από τα όρια της επιχείρησης, ενώ ο νόμος επιβάλλει ελάχιστη απόσταση 7,5 μέτρων. Παρά τις επισημάνσεις, οι δεξαμενές δεν μετακινήθηκαν, ενώ προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι δεν αποτυπώνονταν σε κανένα επίσημο τοπογραφικό διάγραμμα.
Όλα τα ανωτέρω στοιχεία βρίσκονται πλέον στη διάθεση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ). Η δικογραφία παραμένει ανοιχτή και αναμένεται να ολοκληρωθεί μόλις τα στελέχη της ΔΑΕΕ καταθέσουν το τελικό έγγραφο πόρισμά τους, το οποίο θα προσδιορίζει με ακρίβεια τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία.
Ολες οι Ειδήσεις
- Ηλιάνα Παπαγεωργίου: Οι φωτογραφίες με μπικίνι στη Μύκονο
- Δημοσκόπηση Pulse: Στο 29,5% η ΝΔ, δεύτερος ο Τσίπρας με 15,5%, μάχη ΠΑΣΟΚ – Καρυστιανού για την τρίτη θέση
- Prime Time – Η Λεωφόρος είχε τη δική της ιστορία με τον Παύλο Τσίμα: Το Β’ Μέρος, απόψε, Τρίτη 2 Ιουνίου στις 21.00, στον ΣΚΑΪ – Τρέϊλερ
- Η Γιούλη Λαρά στο Game On με τη Ντορέττα Παπαδημητρίου: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι δυσκολίες του αθλητισμού γυναικών και τα μαθήματα μιας ζωής στον πρωταθλητισμό
- MEGA: Πρώτη δύναμη στην ενημέρωση και τον Μάιο
- «Οι Αθώοι»: Στην κορυφή της τηλεθέασης το φινάλε της μεγάλης παραγωγής του MEGA
- Νότης Μαριάς: Κατάργηση των Πανελλαδικών και Ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ
- ΕΡΤnews: «365 στιγμές» με τη Σοφία Παπαϊωάννου – Οι Έλληνες μουσουλμάνοι της Ρόδου – Πέμπτη 04.06.2026
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook