«Βιολάντα»: Aναβάθμιση κατηγορητηρίου για τη φονική έκρηξη – Παραβάσεις ετών και «παζάρια» για την ασφάλεια (βίντεο)
Από ανθρωποκτονία εξ αμελείας σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο. Στο μικροσκόπιο ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, ο τεχνικός ασφαλείας και ο υπεύθυνος βάρδιας.
Σε αναβάθμιση του κατηγορητηρίου για τη φονική έκρηξη στη βιομηχανία «Bιολάντα» με τις πέντε νεκρές εργαζόμενες, σε βαθμό κακουργήματος, προχώρησε η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Τρικάλων, Ευτυχία Μελετοπούλου. Μετά τη συλλογή νέων, καταιγιστικών στοιχείων από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ), οι κατηγορίες για τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης, τον τεχνικό ασφαλείας και τον υπεύθυνο βάρδιας μετατράπηκαν από ανθρωποκτονία εξ αμελείας σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.
Η ίδια αυστηροποίηση ισχύει πλέον και για τα αδικήματα της έκρηξης και του εμπρησμού, ενώ διατηρείται η κατηγορία της πρόκλησης σωματικών βλαβών κατά συρροή. Η εισαγγελική λειτουργός, η οποία συμμετέχει ενεργά σε όλο το φάσμα των ερευνών, οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση καθώς το προανακριτικό υλικό καταδεικνύει εγκληματικές παραλείψεις και καταστρατήγηση της νομοθεσίας σε πολλαπλά επίπεδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΡΤnews, οι έρευνες αποκάλυψαν πως πριν από πέντε μήνες υπήρξαν έντονες αναφορές για οσμές αερίου, οι οποίες ωστόσο δεν ελέγχθηκαν ποτέ ουσιαστικά. Πηγές αναφέρουν ότι ιδιώτης εμπειρογνώμονας που κλήθηκε να αξιολογήσει την κατάσταση αποχώρησε μετά από οικονομική διαφωνία με τον ιδιοκτήτη, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να παραμείνει άλυτο.
Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι υπογειοποιημένες σωληνώσεις στερούνταν των απαραίτητων πιστοποιήσεων, ενώ οι υπέργειες δεξαμενές είχαν κριθεί ακατάλληλες ήδη από το 2019. Συγκεκριμένα, οι δεξαμενές βρίσκονταν σε απόσταση μόλις 5,4 μέτρων από τα όρια της επιχείρησης, ενώ ο νόμος επιβάλλει ελάχιστη απόσταση 7,5 μέτρων. Παρά τις επισημάνσεις, οι δεξαμενές δεν μετακινήθηκαν, ενώ προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι δεν αποτυπώνονταν σε κανένα επίσημο τοπογραφικό διάγραμμα.
Όλα τα ανωτέρω στοιχεία βρίσκονται πλέον στη διάθεση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ). Η δικογραφία παραμένει ανοιχτή και αναμένεται να ολοκληρωθεί μόλις τα στελέχη της ΔΑΕΕ καταθέσουν το τελικό έγγραφο πόρισμά τους, το οποίο θα προσδιορίζει με ακρίβεια τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία.
Ολες οι Ειδήσεις
- Άννα Βίσση: Το «αντίο» στον Γιώργο Μαζωνάκη από τη σκηνή – «Ήταν σοκ για όλους μας» – Βίντεο
- Λένα Ζευγαρά: Δεν άντεξε και ξέσπασε σε κλάματα για τον Μαζωνάκη – Βίντεο
- Ημισκούμπρια: Τίμησαν τη μνήμη του Γιώργου Μαζωνάκη – «Εμείς θα φωνάζουμε Γιώργο και σείς “ένα κενό”» (βίντεο)
- Μητσοτάκης σε Ρω και Στρογγύλη: Επισκέφθηκε τα ακριτικά φυλάκια και κατέθεσε στεφάνι στην Κυρά της Ρω (Εικόνες&Βίντεο)
- Πέθανε ο Σπύρος Χαλβατζής, ιστορικό στέλεχος του ΚΚΕ
- Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο δήμαρχος Αντιπάρου Αναστάσιος Φαρούπος
- Κινηματογραφική απόδραση «σκληρού» κρατουμένου από το νοσοκομείο Σερρών – Ένοπλοι «ντυμένοι» ΟΠΚΕ αφόπλισαν φρουρούς – Βρέθηκε ένα από τα δύο αυτοκίνητα των δραστών (βίντεο)
- Δημοσκόπηση Prorata: Στις 9 μονάδες το προβάδισμα της ΝΔ έναντι της ΕΛΑΣ – Μονοψήφιο για το ΠΑΣΟΚ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook