Κηδεία Ελένης Γλύκατζη – Αρβελέρ: «Αποχαιρετούμε μία γυναίκα που έγινε αυτό που ήθελε» είπε ο Μητσοτάκης στον επικήδειό του (βίντεο)
Το τελευταίο αντίο στην Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ στη Μητρόπολη Αθηνών.
Η εξόδιος ακολουθία ξεκίνησε χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμου και παρουσία εκπροσώπων της πολιτείας, της ακαδημαϊκής κοινότητας και πλήθους πολιτών.
Στη Μητρόπολη Αθηνών είναι μεταξύ άλλων ο Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Τάκης Θεοδωρικάκος και η Λίνα Μενδώνη.
Νωρίτερα η σορός της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα
Ολοκληρώθηκε στην Μητρόπολη Αθηνών η εξόδιος ακολουθία για την Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ. Με χειροκροτήματα αποχαιρετούν τη σορό της.
Δείτε Live
Συλλυπητήρια από τον Οικουμενικό Πατριάρχη
Στην εξόδιο ακολουθία αναγνώστηκε συλλυπητήριο μήνυμα από εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, σημειώνοντας ότι έλεγε ότι «μεγάλωσε με την ιδέα της Κωνσταντινουπόλεως» και της αδιάσπαστης συνέχειας του Ελληνικού Έθνους.
Με το έργο της «Γιατί το Βυζάντιο» αποκατέστησε την αλήθεια αλλά και τη βυζαντινή κληρονομιά. Υπήρξε πνευματική πηγή. «Υπηρέτησε την επιστήμη, εργάστηκε ακατάπαυστα. Και δεν κράτησε τη γνώση ως κτήμα ολιγομελές, αλλά τη διέχυσε στην κοινωνία», είπε, σημειώνοντας ότι το έργο της είναι γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Ο επικήδειος λόγος του πρωθυπουργού
Επικήδειο για την Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ εκφώνησε ο πρωθυπουργός τόνισε ότι γεύτηκε μια διαδρομή από τις γειτονιές του Βύρωνα που την έφερε στο κέντρο του κόσμου.
«Σκέφτομαι ότι η γυναίκα που αποχαιρετούμε πέτυχε να γίνει αυτό που ήθελε. Μια γέφυρα ανάμεσα στα προσφυγικά της Αθήνας και τις πρωτεύουσες του κόσμου. Μια άλλη γέφυρα που ανέδειξε το Βυζάντιο ως αναπόσπαστο στοιχείο της ελληνικής ταυτότητας. Κι αυτό μακριά από ιδεολογικές αγκυλώσεις και συμπλέγματα, ώστε με οδηγούς την εμπειρία και το αποτέλεσμα να βρει αναζήτηση στη φιλελεύθερη σκέψη», είπε.
«Η προσφορά της δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ούτε αποσπασματικά ούτε επιλεκτικά. Η παρουσία της ακολουθεί ένα σύνολο, που διατρέχει η αγάπη για την ιστορία και την πατρίδα, η έγνοια για τον συνάνθρωπο και τέλος η τολμηρή άποψη και η γενναιότητα να διατυπώνεται ανεξάρτητα από τις εφήμερες ενστάσεις που ίσως συναντήσει».
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, οι γλαφυρές της διηγήσεις δίπλα στα λιτά της αποθέματα τραβούσαν τους ανθρώπους. Η αφήγησή της υπήρξε μοναδική. Γιατί ως ιστορικός έβλεπε την επιστήμη της, την Ιστορία ως κτήμα όλων, ενώ ως πολίτης επεδίωκε να μεταφέρει τη σκυτάλη εμπειριών.
«Με ένα μάθημα, θα ήθελα να πω το προσωπικό αντίο στην προσωπική Ελληνίδα. Ήταν σκέψεις γραμμένες στο χέρι στο πολυτονικό, το 2015, όταν με ενθάρρυνε να διεκδικήσω την ηγεσία της ΝΔ», είπε, παραθέτοντας ένα σημείωμά της. «Δεν είναι ανάγκη, μετά από το “ο καλύτερος” να λες “ναι, μεν, αλλά”, όπως λ.χ. θα έπρεπε να έχει μάτια γαλανά, και όχι καστανά.
Οταν φτωχεύσουνε οι πλούσιοι, δεν θα πλουτίσουν οι φτωχοί. Μα όταν κυβερνούν ανίκανοι, ένοχοι είναι οι ικανοί», έγραφε το σημείωμα.
«Καλό σου ταξίδι, αγαπημένη μου Ελένη», είπε.
Ο επικήδειος από τον Κωνσταντίνος Τασούλα
«Πέρασε στην αιωνιότητα των οικουμενικών Ελληνίδων, ένα κορίτσι από τον Βύρωνα, που έθεσε τον εαυτό της υπεράνω μέτρων. Ήταν μια ιστορικός που ήθελε να αναμετρηθεί με την Ιστορία. Γιατί όπως έλεγε, είχε διαγράψει τον όρο “αδύνατον”. Έλεγε ότι ο εφησυχασμός είναι η μεγαλύτερη δειλία. Και μόνο δειλή δεν υπήρξε. Υπέβαλε όλες τις αλήθειες και τις αλήθειες των άλλων στη διαδικασία του ορθολογισμού. Όχι μόνον εφησύχασε σε στερεότυπα, αλλά προχώρησε και κατέκτησε νέα εδάφη. Ετσι αναμετρήθηκε με τα μεγάλα, έτσι έκανε τα αδύνατα δυνατά», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Όπως είπε, ανέσκαψε και «έφερε στο φως αλήθειες που η Ευρώπη και η Ελλάδα είχαν αγνοήσει και ξεχάσει. Ήταν μια από τις πλέον αναγνωρισμένες προσωπικότητες στις κλασικές σπουδές διεθνώς. Γιατί απέδειξε ότι το Βυζάντιο βρίσκεται στην καρδιά της Δύσης».
Η Αρβελέρ, είπε, απέδειξε την ενότητα Ευρώπης και Ελλάδος και μας έμαθε ότι το Βυζάντιο είναι η γέφυρα μεταξύ αρχαιότητας και ελληνικής ιστορίας. Και μας εξήγησε ότι η Ελλάδα και η ορθοδοξία αποτελούν τη βάση της νεοελληνικής ταυτότητας. «Ήταν ένα υπόδειγμα αυθεντικότητας, θάρρους και ελευθερίας της σκέψης. Νίκησε τον χρόνο με όλους τους τρόπους. Με το έργο της και τη μακρά ζωή της και με το νεανικό πείσμα της κατόρθωσε να επιβεβαιώσει ότι η πνευματική εγρήγορση δεν γνωρίζει ηλικία».
«Με ευγνωμοσύνη»: Το στεφάνι του πρωθυπουργού και της συζύγου του
Δύο μόνον λέξεις συνόδευσαν το στεφάνι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της συζύγου του Μαρέβας Γκραμπόφσκι, προς τιμήν της Ελένης Γλύκατζη – Αρβελέρ.
«Με ευγνωμοσύνη» γράφουν και οι δυο τους, αποχαιρετώντας τη σπουδαία επιστήμονα.
Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, θα γίνει πραγματικότητα η τελευταία επιθυμία της μεγάλης ακαδημαϊκού: να ταφεί στον Βύρωνα. Πρόκειται για τη γενέτειρά της, την πόλη όπου ξεκίνησε τη διαδρομή της και συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση, πριν μεταβεί στη γαλλική πρωτεύουσα για τις λαμπρές σπουδές που τη μετέτρεψαν σε μία από τις σημαντικότερες ιστορικούς της εποχής μας.
Ολες οι Ειδήσεις
- “Η γής της ελιάς” : Ο Παυλής μαθαίνει σκληρές αλήθειες για το παρελθόν της Δάφνης – Πώς θα αντιδράσει;
- UEFA Champions League – Λεβερκούζεν – Ολυμπιακός: Ζωντανά στο MEGA, την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου στις 22:00
- ΕΡΤ1: #Παρέα με τον Γιώργο Κουβαρά – Αποκριάτικο πάρτι με καλεσμένους τους Τόνι Σφήνο, Ίντρα Κέιν, Νίνα Μαζάνη και Antonella – Σάββατο 21.02.2026
- Γ. Αυτιάς: Ζητά λύση από την Κομισιόν για τις πλημμύρες στον Έβρο
- Κακοκαιρία: Καταιγίδες και ισχυρές βροχές σε 7 περιοχές μέχρι το Σάββατο – Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης – Τι είναι η «γραμμή λαίλαπας»
- Κηδεία Ελένης Γλύκατζη – Αρβελέρ: «Αποχαιρετούμε μία γυναίκα που έγινε αυτό που ήθελε» είπε ο Μητσοτάκης στον επικήδειό του (βίντεο)
- Ο σεφ της ΕΡΤ που μετατρέπει τα καθημερινά γεύματα σε talk-of-the-town
- «Φως στο Τούνελ»: Νέα στοιχεία για το θάνατο του Παναγιωτάκη και την Ειρήνη Μουρτζούκου – Τρέϊλερ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook