Δύο δημοσκοπήσεις είδαν σήμερα το φώς της δημοσιότητας , από την εταιρία MARC για το κεντρικό δελτίο του ALPHA και από την Metron Analysis για το δελτίο ειδήσεων του MEGA.

Στη δημοσκόπηση της MARC  η Νέα Δημοκρατία διατηρεί  μεγάλο προβάδισμα της τάξης των 15,6  μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ  ενώ οι πολίτες λένε « όχι» στις διαδηλώσεις  εν μέσω πανδημίας.  σε ποσοστό 68.6%.

Προβάδισμα έχει η Νέα Δημοκρατία και στη δεύτερη δημοσκόπηση της Metron Analysis με 11,8 μονάδες διαφορά.

Αναλυτικά οι δημοσκοπήσεις:

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis στο MEGA

Σημαντικό προβάδισμα διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού MEGA. Τι απαντούν οι πολίτες για τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη, τους εμβολιασμούς και τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση.

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 32,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 20,5%, δηλαδή διαφορά 11,8 μονάδων. Ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 6%, το ΚΚΕ με 4,4%, η Ελληνική Λύση με 4,3% και το ΜέΡΑ25 με 3,4%. Στο 10,5% η αδιευκρίνιστη ψήφος. Στο 6,7% το άκυρο/λευκό. «Δεν θα ψηφίσω» απαντά το 8,3%.

«Μεταξύ των πολιτικών αρχηγών ποια/ποιος νομίζεται ότι είναι καταλληλότερη/ος για πρωθυπουργός της χώρας;» ρωτήθηκαν οι πολίτες. Σε ποσοστό 40% απάντησαν πως θεωρούν καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το 17% απάντησε τον Αλέξη Τσίπρα. Το 2% τη Φώφη Γεννηματά, το 2% τον Κυριάκο Βελόπουλο, το 2% τον Γιάνη Βαρουφάκη, το 1% τον Δημήτρη Κουτσούμπα και το 27% κανένας.

Πώς αξιολογούν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ

«Ποια είναι η εντύπωση σας για το έργο της Κυβέρνησης συνολικά, θετική η αρνητική; Και ποια για την αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ;» Το 40% των ερωτηθέντων απάντησε πως έχει θετική εντύπωση για το έργο της Κυβέρνησης σε αντίθεση με το 53% που απάντησε πως έχει αρνητική.

Σε ότι αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση, το 16% των ερωτηθέντων απάντησε πως έχει θετική εντύπωση ενώ το 74% αρνητική.

Μάλλον αρνητικές, σε ποσοστό 51% είναι οι εντυπώσεις των πολιτών από το έργο της Κυβέρνησης στη δημόσια υγεία και τη διαχείριση του κορωνοϊού σε αντίθεση με το 43% που είναι μάλλον θετικές.

Η κατεύθυνση και τα σημαντικότερα προβλήματα

Στο ερώτημα αν η χώρα αυτή την περίοδο κινείται προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνσης το 56% λέει προς τη λάθος και το 36% προς τη σωστή.

Ως πιο σημαντικό πρόβλημα για τη χώρα παραμένει η πανδημία και η ιατρική περίθαλψη με 37%, όμως πριν από ένα μήνα ήταν στο 45%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η οικονομία με 27% ενώ ακολουθεί το πολιτικό σύστημα με 11%, από 6% τον Φεβρουάριο, κάτι που δείχνει αύξηση των πολιτών που δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς. Ακολουθούν η ανεργία με 7% και η εξωτερική πολιτική με 3%.

Στο ερώτημα για το αν η σύγχρονη ιστορία είναι αντάξια των προσδοκιών της εποχής της επανάστασης του 1821, το συντριπτικό 77% λέει όχι και μόλις το 17% ότι είναι αντάξια.

Για τους εμβολιασμούς

Το 68% λέει ότι θα κάνει το εμβόλιο ενώ το 22% ότι δεν θα το κάνει. Από τον Δεκέμβριο καταγράφεται αύξηση 13 μονάδων σε εκείνους που λένε ότι θα το κάνουν.

Όμως, οι πολίτες σε ποσοστό 57% δεν είναι ικανοποιημένοι από το ρυθμό των εμβολιασμών σε σύγκριση με το 36% που είναι.

Αναλυτικά η δημοσκόπηση   της Marc για τον  Alpha

Η έρευνα έγινε το χρονικό διάστημα 19-22 Μαρτίου σε δείγμα 1.003 ατόμων.

Οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν σχετικά με τους περιορισμούς που έχει επιβάλει η πανδημία στη χώρα μας ενώ απάντησαν τι θα ψήφιζαν σήμερα αν γίνονταν εκλογές.

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 36,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 20,5% (διαφορά 15,6 μονάδων). Ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 6,5%, το ΚΚΕ με 5,2%, η Ελληνική Λύση με 4,2%, το ΜέΡΑ25 με 2,8% ενώ οι αναποφάσιστοι είναι στο 11,7%.

Αναφορικά με τους περιορισμούς που επικρατούν στην κυκλοφορία των πολιτών, το 65,5% επιθυμεί αυτοί να χαλαρώσουν, το 17,7% να διατηρηθούν ενώ το 13,5% να γίνουν πιο αυστηροί.

Για τους περιορισμούς στο λιανεμπόριο, το 85,9% ζητά να χαλαρώσουν. Να διατηρηθούν επιθυμεί το 7,3% ενώ το 5% ζητά να αυστηροποιηθούν.

Αναφορικά με την λειτουργία της εστίασης, το 75% θέλει την χαλάρωση των περιορισμών έναντι του 22,3%.

Οι πολίτες απάντησαν σε ποσοστό 73,2% ότι συμφωνούν με την επιστράτευση των γιατρών ενώ το 20,3% διαφωνεί.

Σχετικά με τα φαινόμενα αστυνομικής βίας, το 57,3% τα θεωρεί μεμονωμένα, το 20,9 τα χαρακτηρίζει ως «αρκετά» ενώ το 19,7% κάνει λόγο για αστυνομοκρατία από την οποία κινδυνεύει η δημοκρατία.

Σχετικά με τις διαδηλώσεις εν μέσω πανδημίας, το 68,6% θεωρεί ότι πρέπει να αποφεύγονται ενώ το 30,1% συμφωνεί με τη διεξαγωγή τους.
Τέλος, αναφορικά με την αξιολόγηση της κυβέρνησης μετά από 1,5 χρόνο διακυβέρνησης, το 52,7% την αξιολογεί «θετικά/μάλλον θετικά» ενώ το 46,5% «αρνητικά/μάλλον αρνητικά». Τον ΣΥΡΙΖΑ αξιολογούν «θετικά/μάλλον θετικά» το 77,8% ενώ το 20,1% «αρνητικά/μάλλον αρνητικά».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook