Οι Αρχές πραγματοποιούν έρευνες στα συντρίμμια με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι στο κτίριο διέμεναν δύο ηλικιωμένοι, οι οποίοι αγνοούνται.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τα αίτια της ισχυρής έκρηξης που σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής σε παλαιό κτίριο στην οδό Λυσικράτους, κοντά στη συμβολή της με τη λεωφόρο Αμαλίας, στην Πλάκα.

Οι Αρχές πραγματοποιούν έρευνες στα συντρίμμια με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι στο κτίριο διέμεναν δύο ηλικιωμένοι, οι οποίοι αγνοούνται.

Επίσης, στον πρώτο όροφο λειτουργούσε Airbnb, υπήρχε κράτηση για τρία άτομα, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό αν βρίσκονταν μέσα την ώρα της έκρηξης.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός μιλώντας στο ΕΡΤnews και την εκπομπή “Newsroom” σημείωσε ότι το κτίριο που κατέρρευσε ήταν κατοικήσιμο, γι αυτό πρέπει να ερευνηθεί απ’ άκρη σ’ άκρη.

Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης της Πυροσβεστικής συνεχίζεται, ενώ βίντεο που δημοσιοποίησε η ΕΡΤ καταγράφει τη στιγμή της έκρηξης, τις αντιδράσεις των ανθρώπων που βρίσκονταν στην περιοχή και την άφιξη αστυνομικών στο σημείο.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικό είναι το υλικό από κάμερα ασφαλείας κοντινού ξενοδοχείου, στο οποίο έχει καταγραφεί καρέ-καρέ η στιγμή της έκρηξης.

Στο βίντεο ακούγεται ο δυνατός κρότος, ενώ φαίνονται να σπάνε τζάμια από την ισχύ του ωστικού κύματος. Αμέσως μετά, πελάτες του ξενοδοχείου καταγράφονται να τρέχουν έντρομοι, προσπαθώντας να απομακρυνθούν από το σημείο.

Οι πρώτες ενδείξεις για τα αίτια
Στο σημείο μετέβη όχημα της αρμόδιας εταιρείας φυσικού αερίου, προκειμένου να ασφαλιστεί η περιοχή, ενώ διακόπηκαν η παροχή αερίου και η ηλεκτροδότηση για την αποτροπή νέου ατυχήματος.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην ΕΡΤ ο αντιδήμαρχος Δόμησης του Δήμου Αθηναίων, Πάρης Χαρλαύτης, οι πρώτες ενδείξεις παραπέμπουν σε πιθανή δυσλειτουργία ή διαρροή φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι ασφαλή συμπεράσματα θα εξαχθούν μόνο μετά την ολοκλήρωση της έρευνας από το αρμόδιο Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής.

Η Κωνσταντίνα Δημογλίδου για την έκρηξη
Συνεχίζονται οι έρευνες που διενεργεί στο σημείο της έκρηξης η Πυροσβεστική προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια που προκλήθηκε το πρωί της Παρασκευής (25/9) όπως τόνισε στο ΕΡΤnews, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου.
Οι αστυνομικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο σημείο για όση ώρα απαιτηθεί καθώς και για να παράσχει οποιδήποτε βοήθεια χρειαστεί στην Πυροσβεστική.

«Το κτίριο είναι σε ολική αχρηστία»
Όπως επισήμανε ο αντιδήμαρχος, το κτίριο στο οποίο σημειώθηκε η έκρηξη έχει υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή.
«Αυτό που μετά βεβαιότητας μπορούμε να πούμε είναι ότι το κτίριο είναι σε ολική αχρηστία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσει αυτοψία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων.

Εκτεταμένες ζημιές φαίνεται να έχει υποστεί και το διπλανό κτίριο, η παλαιότητα του οποίου προκαλεί πρόσθετη ανησυχία. Σύμφωνα με τον κ. Χαρλαύτη, στην είσοδό του υπάρχει πλάκα που αναγράφει ως έτος κατασκευής το 1880. «Δεν γνωρίζω αν είναι κατοικήσιμο. Λόγω της ηλικίας του και της έκρηξης, ενδέχεται να κριθεί και αυτό ακατάλληλο. Μέχρι να γίνει η αυτοψία από τους τεχνικούς, όμως, μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε», σημείωσε.

Ζημιές σε καταστήματα και γειτονικά κτίρια
Οι έλεγχοι επεκτείνονται στα γειτονικά κτίρια και στα όμορα οικοδομικά τετράγωνα. Από το ωστικό κύμα προκλήθηκαν ζημιές σε καταστήματα, τζαμαρίες, ρολά και παντζούρια, ακόμη και σε μεγαλύτερη απόσταση από το επίκεντρο της έκρηξης.

Σύμφωνα με την πρώτη αυτοψία στην περιοχή, οι περισσότερες από αυτές χαρακτηρίζονται δευτερεύουσες. Ωστόσο, οι έλεγχοι συνεχίζονται, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν προβλήματα στη στατικότητα κτιρίων.

Νέα κατάρρευση κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ
Η κατάσταση στο σημείο παρέμενε επικίνδυνη, καθώς τμήμα του κτιρίου κατέρρευσε ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η τηλεοπτική σύνδεση της ΕΡΤ. Συντρίμμια συνέχιζαν να πέφτουν, ενώ από την κατάρρευση σηκώθηκε πυκνό σύννεφο σκόνης.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις διατηρούν αποκλεισμένη την περιοχή μέχρι να ολοκληρωθεί η απομάκρυνση των επικίνδυνων υλικών και να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει κίνδυνος νέας κατάρρευσης.

«Η ασφάλεια της περιοχής προέχει πάνω από οποιαδήποτε χρήση», τόνισε ο αντιδήμαρχος, επισημαίνοντας ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για οριστικά συμπεράσματα σχετικά με την έκταση των ζημιών και τα ακριβή αίτια της έκρηξης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις