Χωρίς αποφάσεις έληξε η συνεδρίαση των ειδικών - Το απόγευμα οι ανακοινώσεις από την κυβέρνηση

Δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε αποφάσεις οι λοιμωξιολόγοι κατά τη σημερινή, τακτική συνεδρίασή τους, η οποία έληξε χωρίς αποτέλεσμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί συζήτησαν για το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου, καθώς και για την άρση της απαγόρευσης των μετακινήσεων από δήμο σε δήμο.

Εισηγήσεις και αποφάσεις ωστόσο δεν υπήρξαν και για το λόγο αυτό η επιτροπή θα προχωρήσει σε νέα έκτακτη σύσκεψη στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Η επιτροπή αναγκάζεται να προχωρήσει σε έκτακτη συζήτηση καθώς η κυβέρνηση πιέζει για άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων στις 5 Απριλίου, με την προϋπόθεση μαθητές και καθηγητές να κάνουν κάθε εβδομάδα τεστ κατά του κορωνοϊού.

Άλλο σενάριο που επίσης εξετάζει η κυβέρνηση είναι αυτό των self rapid test και συγκεκριμένα της χρήση τους για το σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου και άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως η εστίαση και ο τουρισμός. Σημειώνεται πως ίσως καταστεί υποχρεωτικό το τεστ αυτό για τους εργαζόμενους σε τομείς που θα ανοίξουν, ωστόσο κυβερνητικές πηγές δηλώνουν πως είναι πρόωρη αυτή η συζήτηση.

Άνοιγμα σχολείων στις 5 Απριλίου ζητά το υπουργείο Παιδείας

Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε αναλυτική πρόταση στην επιτροπή.

Η πρόταση αφορά σε εκπαιδευτικούς και μαθητές και βασίζεται σε τεχνικές που ακολουθούν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να παραμένουν τα σχολεία ανοιχτά.

«Κλειδί» το self test

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή είναι σε πρώτη φάση θετική στο άνοιγμα των σχολείων -αν και μόνο Γυμνασίων και Λυκείων- στις 5 Απριλίου. Αυτό, όμως, αφορά μόνο γυμνάσια και λύκεια. Θετική εμφανίζεται και για το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 12 Απριλίου.

Για όλα, ωστόσο, τίθεται ως προϋπόθεση το αρνητικό self test μία φορά την εβδομάδα, τόσο για μαθητές όσο και για εργαζόμενους.

Σχετική πρόταση της κυβέρνησης επάνω σε αυτό είναι οι επιχειρήσεις που εμφανίζουν μεγάλα κέρδη, όπως για παράδειγμα, τα σούπερ μάρκετ, εκτός από τα τέσσερα δωρεάν self test που δικαιούνται οι εργόμενοι από το κράτος, να διενεργούν στους εργαζόμενούς τους τεστ ανά δύο ημέρες με επιβάρυνση της εταιρίας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook