Ο πρόεδρος του τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ανακοίνωση « καταδικάζει απερίφραστα κάθε φαινόμενο παρενόχλησης -σεξουαλικής ή άλλης- και κάθε είδους κατάχρηση εξουσίας».

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, που εξέδωσε ο  πρόεδρος  του Τμήματος Κωνσταντίνος Παπαζάχος, καταδικάζει απερίφραστα κάθε φαινόμενο παρενόχλησης -σεξουαλικής ή άλλης- και κάθε είδους κατάχρηση εξουσίας, ιδιαίτερα εντός του ακαδημαϊκού χώρου, ο οποίος οφείλει να αποτελεί πεδίο ελεύθερης έκφρασης και όχι καταπίεσης και καταναγκασμού.

Επίσης, επισημαίνεται ότι το Τμήμα υποστηρίζει τις ενέργειες των Πρυτανικών Αρχών και δεσμεύεται να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για τη διευκόλυνση της διερεύνησης των εν λόγω καταγγελιών.

Όπως υπογραμμίζεται, το Τμήμα θα σταθεί δίπλα στους φοιτητές και αποφοίτους του που έχουν το θάρρος να καταγγείλουν ανάλογες πρακτικές, τονίζοντας «πως ακόμα και αν κάποιες πράξεις έχουν παραγραφεί ποινικά, δεν έχουν παραγραφεί ηθικά στη συνείδηση του Τμήματος».

Παράλληλα, σημειώνεται ότι «ανάλογες συμπεριφορές δεν μπορεί να μένουν ατιμώρητες και οι πληγές που προκαλούν αθεράπευτες», ενθαρρύνει όλους και όλες που έχουν γίνει δέκτες ανάλογης συμπεριφοράς, να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες καταγγελίες.

«Καλεί τα μέλη του να συμβάλουν με τη θετική στάση και βοήθειά τους, ώστε το θέμα να κλείσει οριστικά και αμετάκλητα, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα μη ανοχής και καταδίκης ανάλογων πρακτικών» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ακόμη, το  Τμήμα  Γεωλογίας καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα του ΑΠΘ και τις Αρχές της να δημιουργήσουν ένα πιο αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης και ελέγχου (κανονισμός δεοντολογίας, Συνήγορος του Φοιτητή) που να υποστηρίζει όσους έχουν δεχτεί ανάλογες συμπεριφορές.

«Άσχετα με την όποια δικαστική ή άλλη εξέλιξη θα έχουν οι πρόσφατες καταγγελίες, το Τμήμα μας θεωρεί ότι η ηθική ευθύνη που βαραίνει ένα ακαδημαϊκό φορέα στον οποίο εμφανίστηκαν τέτοια φαινόμενα είναι διαχρονική» σημειώνεται.

Τέλος, ζητά συγγνώμη από όσες και όσους πέρασαν από τα θρανία του και έγιναν τυχόν δέκτες ανάλογης απαράδεκτης συμπεριφοράς, διαβεβαιώνοντας ότι θα λάβει «κάθε μέτρο ώστε στο μέλλον να μην εμφανιστούν ποτέ ανάλογα φαινόμενα».

Πάνω από 100  οι καταγγελίες – Αρνείται ο καθηγητής

Σύμφωνα με το Mega, οι καταγγελίες για τον πρώην καθηγητή του Αριστοτελείου αγγίζουν πλέον τις 100.

«Για μένα πλέον θα πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης η κατάσταση αυτή και θα ήθελα πολύ να είχε συμβεί και να είχα το κουράγιο και τη δύναμη να το κάνω πολύ νωρίτερα», δήλωσε φοιτήτρια.

«Ήταν ένα κρυφό μυστικό της σχολής ότι γινόταν αυτό το πράγμα. Δεν πέσαμε από τα σύννεφα τώρα», τόνισε φοιτητής.

Άλλη  συμφοιτήτρια της,  καταθέτει τη δική της μαρτυρία και περιγράφει την αντίδραση των υπόλοιπων καθηγητών όταν τους κατήγγειλε πως ο ίδιος άνθρωπος παρενόχλησε κι εκείνη σεξουαλικά.

«Είναι πραγματικότητα ότι κι εγώ το βίωσα και θα καταθέσω όσα ξέρω όταν με καλέσει ο Εισαγγελέας. Βρήκα από αδιαφορία μέχρι έλα άστο μην το πολυσυζητάμε.»

Με τη σειρά του ο πρόεδρος των φοιτητών της σχολής ανέφερε:

«Θυμάμαι είχα μιλήσει και με καθηγητές που είχαμε τότε επαφές και τους λέω «Καλά ρε παιδιά, επίσημα δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα το καταλαβαίνω, από τη στιγμή που δεν μιλάει καμία κοπέλα επίσημα. Ανεπίσημα γιατί δεν τον ξεφτιλίζετε;». Και μου λένε «του έχουμε μιλήσει γι’ αυτά που ακούγονται για αυτόν» και η απάντησή του ήταν: «Μου αρέσει ο ποδόγυρος, αλλά υπερβάλουν μωρέ οι κοπέλες».

Όπως καταγγέλλουν στο Mega φοιτητές της σχολήςο εν λόγω καθηγητής είχε πάγια τακτική να κόβει μαθήτριες από το μάθημα και να τις καλεί στο γραφείο του για να συζητήσουν το βαθμό τους.

«Την βλέπει, εμφανίσιμη κοπέλα τη τότε κοπέλα μου, την βλέπει αυτός, την πιάνει από τη μεσούλα αγκαλίτσα μπροστά μου, χωρίς να ξέρει ότι είμαστε μαζί, και της λέει: «Μα γιατί δεν μου έγραψες τίποτα; Πέρνα το απόγευμα από το γραφείο να συζητήσουμε τον βαθμό σου». Ποιο βαθμό να συζητήσει με λευκή κόλλα; Τι να συζητήσει;», συνέχισε ο πρόεδρος των φοιτητών.

«Είχε έναν τρόπο που έλεγε «Πέρασε από το γραφείο μου» γιατί δεν έχεις ιδέα τι συμβαίνει. Υποτίθεται για να λύσεις το πρόβλημα σου και ξαφνικά μπορεί να άρχισε να χαϊδεύει, μπορεί να ερχόταν στον καναπέ να καθίσει δίπλα σου», δήλωσε άλλος φοιτητής.

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής αρνείται τις κατηγορίες που του προσάπτονται από τις φοιτήτριες. Μετά το σάλο που προκλήθηκε από τις καταγγελίες μίλησε στην εκπομπή T LIVE στον Alpha, λέγοντας ότι έβλεπε τους φοιτητές του σαν δικά του παιδιά και έκανε ό,τι μπορούσε για να περάσουν τα μαθήματα.

Ο καθηγητής, ερωτηθείς για τις καταγγελίες σε βάρος του ανέφερε:

«Δεν έχω ιδέα! Μήπως ήταν καμία που δυσκολευόταν να περάσει το μάθημα; Μήπως βρήκε αυτόν τον τρόπο για να με εκδικηθεί; Με τα παιδιά είχα την καλύτερη σχέση. Πήγαινα μαζί τους εκδρομή και αυτό τώρα, το ακούω με πολύ μεγάλη έκπληξη».

Όταν η δημοσιογράφος αναφέρθηκε σε φοιτήτρια που έδωσε λευκή κόλλα και εκείνος της ζήτησε να περάσει από το γραφείο του ο καθηγητής είπε:

«Αυτά τα πράγματα είναι εκτός λογικής. Δεν συνέβαιναν τέτοιες καταστάσεις. Απλούστατα το μάθημα ήταν δύσκολο και προσπαθούσα να βοηθήσω τα παιδιά. Είχα πει σε ορισμένους να περάσουν από το γραφείο μου, να τους εξηγήσω τα λάθη τους όσες φορές θέλει, για να είναι έτοιμος την επόμενη φορά και να καταφέρει να περάσει το μάθημα. Το γραφείο μου ήταν ανοιχτό, δεν υπήρχε κάτι κρυφό».

Και συνέχισε: «Τα έβλεπα σαν παιδιά μου. Το να ακουμπήσεις κάποιον στην πλάτη, αν έγινε κάτι τέτοιο σε κάποιο εργαστήριο, σημαίνει ότι υπάρχει υπονοούμενο; Ποτέ δεν έκανα κάτι κακό. Σεβόμουν τις κοπέλες, όπως σεβόμουν και τα παιδιά μου. Είναι ντροπή τα όσα ακούγονται».

Όταν ρωτήθηκε για την κοπέλα που έκανε την πρώτη καταγγελία σε βάρος του και είπε ότι έδωσε το μάθημα 10 φορές απάντησε: «Αυτή ήταν μια βασανισμένη κοπέλα, που είχε παντρευτεί, είχε κάνει παιδί και είχε χωρίσει. Την λυπόμουν και της είχα πει να έρθει στο γραφείο μου για να της πω, τι να διαβάσει ώστε να περάσει το μάθημα. Δεν ήρθε ποτέ όμως. Την είδα μια φορά μετά τυχαία στο δρόμο. Ορκίζομαι στα παιδιά μου».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook