Με αργά και σταθερά βήματα προχωρά η χαλάρωση του lockdown

Στους ειδικούς προτάθηκε ένα πλέγμα μέτρων, ώστε να ληφθούν αποφάσεις ισορροπημένες, χωρίς επιδημιολογική επιβάρυνση, οι οποίες κατά θα υπόκεινται σε διαρκή αξιολόγηση.

Πρόκειται για τις «ανάσες ελευθερίας», όπως έχουν χαρακτηριστεί από κυβερνητικά στελέχη οι οποίες δίνονται διότι αυτή τη στιγμή στη φαρέτρα υπάρχουν τρία σημαντικά «όπλα». Πρώτον, η αύξηση της ροής των εμβολίων, δεύτερον, τα αξιόπιστα τεστ αλλά και τρίτον, η βελτίωση των καιρικών συνθηκών.

Πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι το άνοιγμα των μικρών εμπορικών καταστημάτων από τη Δευτέρα με περιορισμένο αριθμό πελατών, ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα και μήνυμα στο 13032.

Οι διαδημοτικές μετακινήσεις απελευθερώνονται μόνο για το Σαββατοκύριακο, ενώ οι αποφάσεις για τη λειτουργία των σχολείων θα ληφθούν κατόπιν αξιολόγησης των επιδημιολογικών δεδομένων την επόμενη εβδομάδα.

To λιανεμπόριο και το lockdown

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε το άνοιγμα του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου, αλλά και την πιλοτική απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων από αυτό το Σάββατο και μόνο για τα Σαββατοκύριακα.

«Η Κυβέρνηση αποφάσισε να επιτραπεί από τη Δευτέρα 5 Απριλίου η λειτουργία των καταστημάτων λιανεμπορίου, πλην πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων με τη χρήση ειδικού κωδικού άπαξ και ως τρεις ώρες συνολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Θα επιτρέπεται η πώληση εκτός καταστήματος με ραντεβού, με το λεγόμενο click away και η πώληση εντός καταστήματος πάλι με ραντεβού, click in shop. Εντός του καταστήματος, θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά, με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση» είπε αναφορικά με το άνοιγμα των καταστημάτων.

Όσον αφορά τα σχολεία και τα πολυκαταστήματα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι το άνοιγμά τους θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Επιπλέον, τόνισε πως «η Κυβέρνηση αποφάσισε ότι από το Σάββατο 3 Απριλίου και μόνο για τα Σαββατοκύριακα να επιτρέπεται με τη χρήση του κωδικού 6, η μετακίνηση για προσωπική άσκηση με όχημα σε υπαίθριο χώρο έως 3 άτομα ή μια οικογένεια και με αποφυγή οποιουδήποτε μαζικού συγχρωτισμού».

Πώς θα γίνονται τα ψώνια στα καταστήματα

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους με τη χρήση του συγκεκριμένου κωδικού αυστηρά για 3 ώρες και μόνο μία φορά ανά 24ωρο.

Στον συγκεκριμένο αριθμό μπορεί κάποιος να στέλνει το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση και θα λαμβάνει μήνυμα που αναφέρει: «Μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα».

Οι πολίτες θα πρέπει να κλείνουν ραντεβού για να ψωνίσουν είτε εντός είτε εκτός καταστήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μαγαζιά που ανοίγουν είναι αυτά στις γειτονιές, αλλά και τα καταστήματα υπόδυσης και ένδυσης, όπως και στην Ερμού και σε άλλους εμπορικούς δρόμους.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook