Ραγδαίες εξελίξεις έρχονται μετά τη σοκαριστική καταγγελία 22 αθλητριών και αθλητών για τη συστηματική τους σωματική, λεκτική και ψυχολογική βία, τη σεξουαλική παρενόχληση και την προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας τους επί σειρά ετών από προπονητές, στο πλαίσιο «προπονητικών μεθόδων».

Οι γνωστοί αθλητές, καταξιωμένοι με διακρίσεις εγχώρια αλλά και σε διεθνές επίπεδο, κατήγγειλαν τους βασανισμούς αυτούς με επιστολή τους προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό.

Τα όσα αναφέρουν στην επιστολή τους είναι πλέον αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας, η οποία θα διενεργηθεί από τον εισαγγελέα Απόστολο Ανδρέου. Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής θα διερευνηθεί τυχών τέλεση αξιόποινων πράξεων όπως σεξουαλική κακοποίηση και σωματικές βλάβες.

Παράλληλα, σήμερα στις 6 το απόγευμα, και η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία με πρωτοβουλία του προέδρου κ. Θανάση Σταθόπουλου συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου για να συζητηθεί το θέμα.

«Σήμερα το πρωί μας ήρθε η επιστολή και πρωτοκολλήθηκε. Μοιράστηκε στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου με την παράκληση να μην ανακοινωθεί κανένα όνομα αθλητή και αθλήτριας. Στις 6 το απόγευμα έχουμε σύγκληση του ΔΣ για αυτό το θέμα», δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Σταθόπουλος.

Όπως επισήμανε, λόγω του ότι οι αθλητές και αθλήτριες δεν είναι εν ενεργεία αυτή τη στιγμή, η Ομοσπονδία θα έρθει σε επαφή μαζί τους και θα εξετάσει κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Ο κ. Σταθόπουλος ανέφερε ακομα πως στην επιστολή των 22 αθλητών δεν υπάρχουν αναφορές για συγκεκριμένους προπονητές, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει η Ομοσπονδία μέχρι στιγμής εάν είναι εν ενεργεία αυτοί οι προπονητές ή όχι.

«Η σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου θα γίνει, πρώτον για να κανονίσουμε τα επόμενα βήματά μας και να έρθουμε σε επαφή με τους αθλητές και αθλήτριες, γιατί η επιστολή περιέχει κάποια πράγματα τα οποία είναι απαράδεκτα. Επίσης στην επιστολή δεν γίνεται συγκεκριμενοποίηση χρόνου αλλά λέει γενικά από το 1985 και μετά. Αλλά ούτε συγκεκριμένους ανθρώπους αναφέρει. Δεν ξέρουμε αν οι προπονητές αυτοί είναι εν ενεργεία ή δεν είναι. Εμείς θα έρθουμε σε επαφή να συζητήσουμε μαζί με τους αθλητές να δούμε τις καταγγελίες και μετά θα κινηθούμε σε όλα τα επίπεδα και για την κατάσταση κάθε αθλητή. Επίσης, αυτοί οι αθλητές έχουν αποσυρθεί εδώ και πολύ καιρό δεν είναι εν ενεργεία και για το λόγο αυτό επειδή έχουν οικογένειες δεν θέλουμε να δημοσιοποιήσουμε ονόματα για να τους προστατέψουμε», κατέληξε.

«Οι προπονητές για να συνετίσουν τους αθλητές τους χτυπούσαν με σφαλιάρες στο πρόσωπο και στο σώμα, καθώς επίσης και με κλωτσιές, σπρωξίματα και κάθε είδους άλλα χτυπήματα. Άρπαζαν από τα μαλλιά τα κοριτσάκια και τα έσερναν από το σημείο προσγειώσης της άσκησης, μέχρι το σημείο εκκίνησης για να επαναλάβουν το πρόγραμμά τους, ενώ αυτά έκλαιγαν ασταμάτητα», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι αθλητές στην επιστολή τους. Αναλυτικά ΕΔΩ η σοκαριστική τους καταγγελία.

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας

Με αφορμή τις σοβαρότατες αυτές καταγγελίες για περιστατικά κακοποίησης πρώην αθλητών-αθλητριών, ο πρόεδρος της Ε.Γ.Ο. Θανάσης Σταθόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Έλαβα γνώση της επιστολής πρώην αθλητών-αθλητριών της Γυμναστικής, στην οποία καταγγέλλονται περιστατικά απολύτως καταδικαστέα και πρακτικές που δεν έχουν θέση στο άθλημά μας.

Λόγω της σπουδαιότητας των καταγγελλομένων, έχω συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Γ.Ο., σήμερα (Τετάρτη 07/04) στις 18:00, προκειμένου να καθοριστούν οι επόμενες ενέργειές μας.

Στο πλαίσιο αυτών των ενεργειών, θα ζητήσω από όλους τους καταγγέλλοντες συνάντηση, ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν οι καταγγελίες, τόσο χρονικά όσο και ονομαστικά για τους προπονητές που τυχόν εμπλέκονται στα καταγγελλόμενα περιστατικά, με δεδομένο ότι τα αναγραφόμενα στην καταγγελία είναι αόριστα.

Επιθυμώ να δηλώσω ότι θα προχωρήσουμε στηνπλήρη διαλεύκανση των καταγγελλομένων, ώστε τα αθλήματα της Γυμναστικής να παραμείνουν “καθαρά”, μακριά από οποιαδήποτε μορφή βίας ή κακοποιητικής συμπεριφοράς. Δεν πρέπει και δεν θα επιτρέψουμε να στιγματιστούν συλλήβδην η ελληνική Γυμναστική και οι Έλληνες προπονητές, οι οποίοι έχουν χαρίσει στη χώρα μας Ολυμπιακά μετάλλια και πολλές ακόμη επιτυχίες, ανεβάζοντας τα αθλήματά μας και τους εκπροσώπους τους στην υψηλότερη βαθμίδα εκτίμησης και αναγνώρισης από τους Έλληνες φιλάθλους.

Η Ε.Γ.Ο. αποτελεί, άλλωστε, την πρώτη αθλητική Ομοσπονδία στην Ελλάδα, η οποία ήδη από το περασμένο έτος υλοποιεί το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ Sport HALT, με αντικείμενο την “ευαισθητοποίηση σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές για την πρόληψη της παρενόχλησης και της κακοποίησης στον αθλητισμό”, γεγονός που καταδεικνύει τη μέριμνά μας ώστε να προλαμβάνεται, να καταγγέλλεται και να εξαλείφεται κάθε τυχόν μορφή κακοποίησης στους αθλητικούς χώρους.

Στεκόμαστε στο πλευρό των αθλητών-αθλητών που προχώρησαν στην καταγγελία και θα συνεισφέρουμε με κάθε τρόπο ώστε να λάμψει η αλήθεια».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook