Ανάστατη είναι η κοινωνία της Κρήτης και όχι μόνο, από τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για περίεργους θανάτους γερόντων σε οίκο ευγηρίας στα Χανιά.

Σε διάστημα δεκατριών μηνών έχουν καταγραφεί εξήντα οχτώ θάνατοι στο συγκεκριμένο γηροκομείο. Όλα τα πιστοποιητικά θανάτου έχουν εκδοθεί από τον ίδιο γιατρό και ως βασική αιτία αναγράφεται η ανακοπή καρδιάς.

Η έρευνα ξεκίνησε, ύστερα από μήνυση που υπέβαλε σε βάρος του γηροκομείου δικηγόρος που έχασε τον ηλικιωμένο πατέρα της, ο οποίος είχε φιλοξενηθεί πριν σ’ αυτό το χώρο. Η μήνυση που κατέθεσε στην εισαγγελία ήταν για έκθεση σε κίνδυνο.

Η ίδια, όπως αναφέρουν πληροφορίες της εκπομπής «Φως στο Τούνελ», μετέφερε εκεί σε καλή κατάσταση τον πατέρα της και όταν τρεις μέρες μετά πήγε αιφνιδιαστικά να τον δει, δεν τον αναγνώρισε. Τον είδε δεμένο σ’ ένα καροτσάκι, με το κεφάλι πεσμένο χαμηλά, σαν να μην είχε επαφή με το περιβάλλον.

Όταν ρώτησε τους ιθύνοντες γιατί δεν τον μετέφεραν σε νοσοκομείο, πήρε την απάντηση ότι δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα. Η ίδια κάλεσε ασθενοφόρο για να διαπιστωθεί ότι ο πατέρας της είχε υψηλό πυρετό, κάτι που δεν είχαν αντιληφθεί στο γηροκομείο.

Με τη μήνυση της και το αίτημά της να ερευνηθούν τα Ληξιαρχεία σε όλους τους Δήμους της Κρήτης για περίεργους θανάτους στο ίδιο γηροκομείο, αποκαλύφθηκε ο αριθμός των νεκρών ηλικιωμένων που σοκάρει.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων διέταξε προκαταρκτική εξέταση, με το ερώτημα της διερεύνησης τέλεσης τυχόν κακουργηματικών πράξεων, όπως συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, έκθεση, σωματικές βλάβες και ανθρωποκτονία με δόλο, δια παραλείψεως και κατά συρροή.

Από την έρευνα της Ασφάλειας Χανίων προκύπτει ότι από τους εξήντα οχτώ ηλικιωμένους που φιλοξενούνταν στον οίκο ευγηρίας και έχασαν τη ζωή τους, οι είκοσι τέσσερις ήταν Χανιώτες. Σε όλους η αιτία θανάτου ήταν η ίδια. Ανακοπή καρδιάς χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις.

Οι ιδιοκτήτες του οίκου ευγηρίας και οι δικηγόροι τους υποστηρίζουν ότι όλο αυτό είναι μια πλεκτάνη και σκευωρία σε βάρος τους, από εργαζόμενους που απέλυσαν επειδή δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους.

Εκταφή…

Την Πέμπτη 22 Απριλίου αποφασίστηκε από την Εισαγγελία να δοθεί εντολή εκταφής μίας ηλικιωμένης στα Χανιά. Αφορμή ήταν η κατάθεση ενός πρώην υπαλλήλου της δομής στις Αρχές. Ως αιτία θανάτου είχε δηλωθεί και πάλι η ανακοπή για τη συγκεκριμένη γυναίκα, ωστόσο υπήρχε ο ισχυρισμός ότι είχε χτύπημα στο κεφάλι. Η εκταφή αρκετούς μήνες μετά το θάνατο, δεν έδειξε σύμφωνα με πληροφορίες κακώσεις στα οστά.

Το γηροκομείο λειτουργεί εδώ και δέκα χρόνια. Το 2010 ο τότε Νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης, διέταξε να σφραγιστεί η Μονάδα, καθώς δεν είχε χορηγηθεί άδεια λειτουργίας λόγω πολεοδομικών παραβάσεων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το 2015 να καταδικαστούν οι ιθύνοντες για μη συμμόρφωση της απόφασης για σφράγιση. Η δομή πήρε άδεια το 2012, αφού τακτοποίησε τις πολεοδομικές παραβάσεις.

Ιατροδικαστές μιλώντας στο «Τούνελ», χαρακτηρίζουν απαράδεκτο το γεγονός ένας γιατρός να αναγράφει στο πιστοποιητικό θανάτου ως αίτιο την καρδιακή ανακοπή, χωρίς αιτιολογία. Η καρδιακή ανακοπή είναι το αποτέλεσμα, καθώς υπάρχουν δεκάδες λόγοι που μπορούν να την προκαλέσουν.

Ο γιατρός οφείλει στο πιστοποιητικό θανάτου να αναγράψει τα τρία πιθανά αίτια, ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό του ασθενή. Αυτή είναι η διαδικασία που ορίζει οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι η καρδιακή ανακοπή προειδοποιεί με συμπτώματα. Στα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι και εάν οι ηλικιωμένοι έπαιρναν φάρμακα για την καρδιά στη σωστή δοσολογία…

Στις 22 Μαρτίου έγινε έφοδος του υγειονομικού στον οίκο ευγηρίας αλλά δε διαπιστώθηκε κάποια παράβαση.

Από το Φως στο Τούνελ

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook