Τα περιστατικά θρομβώσεων είναι πολύ μικρά στις νέες ηλικίες και «μειώνονται όσο ανεβαίνει η ηλικία».

Την ώρα που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί για τις νεότερες ηλικίες, οι προβληματισμοί παραμένουν αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, με την Αθηνά Λινού να επισημαίνει πως «όσο ανεβαίνει η ηλικία τόσο μικραίνει ο κίνδυνος θρομβώσεων».
Ωστόσο, όπως ανέφερε στο OΡΕΝ, η ίδια θα προτιμούσε οι νεότερες ηλικίες και κυρίως οι νεότερες γυναίκες να εμβολιαστούν με άλλα εμβόλια και οι μεγαλύτερες με αυτό της AstraZeneca.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας ξεκαθάρισε πως «τα εμβόλια είναι ο μόνος τρόπος να προστατευθούμε» και όλοι οι πολίτες πρέπει να εμβολιαστούν.
Εν συνεχεία, ξεκαθάρισε ότι «όσο ανεβαίνει η ηλικία, τόσο μικραίνει ο κίνδυνος ανάπτυξης θρομβοεμβολικών». Μάλιστα ανέφερε πως με βάση αυτό το δεδομένο, οι περισσότερες χώρες πλην της Αγγλίας, εμβολιάζουν με AstraZeneca τις μεγαλύτερες ηλικίες και με άλλα εμβόλια τις μικρότερες.
«Αν μπορούσαμε να έχουμε επαρκή εμβόλια, θα πρότεινα να εμβολιάσουμε τις νεότερες ηλικίες και τις νεότερες γυναίκες με άλλα εμβόλια και τις μεγαλύτερες με AstraZeneca».

Αναφορικά με τα περιστατικά θρομβώσεων, η κα Λινού επεσήμανε ότι -ακόμα και για τις μικρές ηλικίες που είναι μεγαλύτερες αυτές οι πιθανότητες- παραμένουν εξαιρετικά μικρές «είναι 2 στις 100.000» και μάλιστα τονίζει σχετικά:
«Κάθε χώρα παίρνει τις αποφάσεις της με βάση και τις δυνατότητες σε αριθμό εμβολίων. Θα προτιμούσα να γίνονται οι εμβολιασμοί στις ηλικίες 30-45 με άλλο εμβόλιο, ωστόσο δεν έχω τα δεδομένα που έχει στην κατοχή της η Επιτροπή».

Καταλήγοντας, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας ξεκαθάρισε πως «αν έχω μεγάλη πιθανότητα να νοσήσω, λόγω της εργασίας μου ή της προσωπικής μου ζωής, θα έκανα το πρώτο εμβόλιο που θα έκανα μπροστά μου. Αν έχω την δυνατότητα να επιλέξω τη συμπεριφορά μου από πλευράς προστασίας, θα περίμενα λίγο».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook