Η ασφάλεια των πολιτών πάνω από όλα είπε ο Βασίλης Κικίλιας για τα περιστατικά θρομβώσεων μετά τον εμβολιασμό με Astrazeneca

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας αναφέρθηκε και στις πιθανές παρενέργειες με θρομβώσεις που εμφανίστηκαν σε πολίτες στην Κρήτη, μετά τον εμβολιασμό τους με Astrazeneca.

«Τα περιστατικά αυτά διερευνώνται με συγκεκριμένο, επιστημονικό τρόπο. (…)», ανέφερε ο κ. Κικίλιας, περιγράφοντας τη διαδικασία που ακολουθείται. «Σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορώ να σχολιάσω τα περί προβληματικής παρτίδας. Θα περιμένουμε την επιτροπή Εμβολιασμών και την επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης και θα κινηθούμε», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Η πορεία των εμβολιασμών

Επιπρόσθετα σημείωσε πως μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάνω από 4.554.000 εμβολιασμοί και επίσης θα ξεπεραστούν οι 4.615.000 εμβολιασμοί συνολικά. Επεσήμανε ακόμα πως 1,7 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Κάτω των 40 ο μέσος όρος των κρουσμάτων

Κάτω από τα 40 έτη έπεσε ο μέσος όρος των κρουσμάτων ανέφερε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, λέγοντας ότι στο 7ήμερο μέσο όρο έχουμε 2.040 κρούσματα με μέσο όρο ηλικίας τα 39 έτη.
Ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού ανέρχονται σε 21.136 σε όλη την Ελλάδα. Επιπρόσθετα σημείωσε πως μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάνω από 4.554.000 εμβολιασμοί και επίσης θα ξεπεραστούν οι 4.615.000 εμβολιασμοί συνολικά. Επεσήμανε ακόμα πως 1,7 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Ο κ. Κικίλιας, επικαλούμενος στοιχεία που παρέθεσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, ανέφερε πως ο 7ήμερος κυλιόμενος μέσος μέχρι χθες, ήταν 2.040 επιβεβαιωμένα κρούσματα τη μέρα. Παράλληλα τόνισε πως η διάμεση ηλικία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών είναι τα 39 έτη, πέφτοντας για πρώτη φορά κάτω από τα 40 έτη.

«Αύξηση τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρουσιάζουν τα κρούσματα στις νεότερες ηλικιακές ομάδες. Ο δείκτης θετικότητας έχει υποχωρήσει σταθερά κάτω από το 4% και την τελευταία εβδομάδα βρίσκεται στο 3,8%», είπε επίσης. Περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους έχουν οι Περιφέρειες, Δυτικής Ελλάδας, Αττικής, Θεσσαλίας και Νοτίου Αιγαίου. Την εβδομάδα που μας πέρασε, αύξηση στα επιβεβαιωμένα κρούσματα παρουσίασαν οι Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης και Ηπείρου.

Για τις θρομβώσεις μετά από εμβόλιο AstraZeneca
«Η ασφάλεια των πολιτών μπαίνει πρώτη απ όλες. Τα περιστατικά αυτά διερευνώνται με συγκεκριμένο, επιστημονικό τρόπο. (…)», ανέφερε ο κ. Κικίλιας σχετικά με τα περιστατικά θρομβώσεων που καταγράφηκαν στην Κρήτη έπειτα από εμβολιασμό με Astrazeneca, περιγράφοντας τη διαδικασία που ακολουθείται. «Σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορώ να σχολιάσω τα περί προβληματικής παρτίδας. Θα περιμένουμε την επιτροπή Εμβολιασμών και την επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης και θα κινηθούμε», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Το σχέδιο «Γαλάζια Ελευθερία»

Επίσης μίλησε για το σχέδιο εμβολιασμού κατοίκων και εργαζομένων στα νησιά, το λεγόμενο «Γαλάζια Ελευθερία», λέγοντας πως για τον λόγο αυτό επιλέχθηκε να χορηγηθεί το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson στα νησιά και προσθέτοντας πως θα ανοίξουν και άλλα εμβολιαστικά κέντρα.

Ρέτσος: Η επιτυχία του τουρισμού θα εξαρτηθεί από την υγειονομική ασφάλεια

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του ΣΕΤΕ, σημείωσε πως το 2020 θα μείνει στην ιστορία ως η χειρότερη χρονιά του τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στην Ελλάδα, ενώ εξέφρασε την σιγουριά του για πολύ καλύτερη εικόνα φέτος με γνώμονα την ασφάλεια τόσο των επισκεπτών, όσο και των κατοίκων των νησιών και των εργαζομένων. Τόνισε ακόμη πως δεν χρειάζεται να μπουν ποσοτικοί στόχοι, αλλά η επιτυχία θα κριθεί από την υγειονομική ασφάλεια.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook