Ο κίνδυνος θρομβώσεων για τις νεότερες γυναίκες, είναι περίπου μία στις 50.000, ανέφερε η ίδια

Τις έντονες επιφυλάξεις αναφορικά με την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στις γυναίκες κάτω των 50 ετών, εξέφρασε η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού.

Όπως επεσήμανε η ίδια, σε δηλώσεις της στον ΑΝΤ1, «δεν μπορούμε να αρνηθούμε τον εμβολιασμό για το επίπεδο του κινδύνου που προκαλεί» ωστόσο «σε περιπτώσεις νέων γυναικών ή σε ομάδες ανθρώπων που υπάρχει δυνατότητα διαφορετικού εμβολίου, είναι καλύτερο να περιμένουν».

Σύμφωνα με την κα. Λινού, έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο προβληματικών παρτίδων αλλά δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια τέτοια απόδειξη.

«Και της AstraZeneca και της Johnson &Johnson, έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν αυξημένο κίνδυνο σε γυναίκες κάτω των 50 και σπανιότερα σε άνδρες και για τον λόγο αυτό υπάρχει συγκεκριμένη σύσταση και στις ΗΠΑ και στην Αγγλία», υπογράμμισε.

Σχολιάζοντας τα καταγεγραμμένα περιστατικά θρομβώσεων ως αποτέλεσμα του εμβολιασμού, η κα. Λινού τόνισε ότι για τις νέες γυναίκες, ο κίνδυνος είναι περίπου μία στις 50.000.

«Στις μεγάλες ηλικίες και τους άνδρες, ο κίνδυνος θρομβοεμβολικών με το AstraZeneca και της Johnson & Johnson είναι ένας – δύο στο 1 εκατομμύριο εμβολιασμών. Για τις νεότερες γυναίκες, ο κίνδυνος είναι περίπου μία στις 50.000, σύμφωνα με δημοσίευση του Guardian με στοιχεία από την Αγγλία έρευνα».

Στη συνέχεια δήλωσε «πρέπει να συγκρίνεις τον κίνδυνο με το να πάθεις κάτι πολύ σοβαρό από τη νόσο. Σε περιοχές που δεν είναι πολύ συχνή η νόσος και δεν υπάρχει μεγάλη διασπορά και μπορούν να απομονωθούν οι νέες γυναίκες, είναι καλύτερο να περιμένουν. Αν είναι όμως άνθρωπος που καθημερινά εκτίθεται και δεν έχει καμία επιλογή άλλου εμβολίου, ο κίνδυνος να πάθει κάτι από τη νόσο είναι μεγαλύτερος και πρέπει να εμβολιάζεται».

Παράλληλα, επέμεινε και στον εμβολιασμό των παιδιών, δηλώνοντας συγκεκριμένα:

«Ξέρουμε από τις έρευνες στις ΗΠΑ, για τα εμβόλια των Pfizer και Moderna, ότι έχει δοθεί άδεια για εμβολιασμό σε παιδιά από 12 έως 16 ετών. Μάλιστα, προτάθηκε σε κάποια από τα εγγόνια μου να συμμετέχουν στις έρευνες από τα 6 έως τα 12 ετών. Για τα παιδιά είναι πιο δύσκολο να τηρηθούν πχ. οι αποστάσεις και τα μέτρα».

Τέλος, όσον αφορά την τρίτη δόση του εμβολίου, η κα. Λινού επισήμανε πως «δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες. Αυτό το έχουν πει και το προωθούν κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες, δεν το ξέρουμε ακόμα, είναι πιθανόν αλλά περιμένουμε το αποτέλεσμα των ερευνών.»

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook