Ο εμβολιασμός των παιδιών κατά του κορωνοϊού δεν θα είναι υποχρεωτικός, είπε η Μαρία Θεοδωρίδου

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, άνοιξε σήμερα το θέμα του εμβολιασμού των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών , αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ο εμβολιασμός να συζητηθεί και για μικρότερες ηλικίες.

Η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι η Επιτροπή θα μελετήσει το θέμα του εμβολιασμού των παιδιών και στη χώρα μας. Οι μέλετες πάντως όπως τόνισε αν και σε μικρή έκταση είναι ενθαρρυντικές.

Στην ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19 από το υπουργείο Υγείας συμμετείχαν η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αλλά και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Τον λόγο πήρε αρχικά η Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία ξεκίνησε εκφράζοντας τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια της 44χρονης Γλυκερίας από την Κρήτη που πέθανε από την σπάνια θρομβοπενία μετά τον εμβολιασμό της με Astrazeneca.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην συζήτηση για τον εμβολιασμό των παιδιών, παρουσιάζοντας στοιχεία από πρόσφατη μελέτη που έγινε κατά του κορωνοϊού σε παιδιά με τα αποτελέσματα να είναι ενθαρρυντικά.
Αρχικά η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στις εξελίξεις για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12 – 15 ετών με προοπτική επέκτασης στο μέλλον, και σε μικρότερες ηλικίες.

Ανέφερε ότι Αμερική και Καναδάς ήδη εμβολιάζουν τα παιδιά, ο ΕΜΑ ενέκρινε τον εμβολιασμό των παιδιών με εμβόλιο mRNA.

Μίλησε επίσης για αποτελεσματικότητα του εμβολίου 100%, σύμφωνα με μελέτη, αλλά επειδή ήταν μικρή μελέτη δεν θα μπορούσε να ανιχνεύσει σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η επιτροπή έκρινε ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων και ειδικά για παιδιά με υποκείμενα νοσήματα, είπε και σημείωσε ότι η έγκριση από τον ΕΜΑ σηματοδοτεί την έναρξη για κάθε χώρα να καθορίσει την στρατηγικής της.
Είπε πως οι παράγοντες που πρέπει να συνεκτιμηθούν είναι η συμμετοχή των παιδιών στην διασπορά, τα πλεονεκτήματα από τον εμβολιασμό σε σχέση με την εκπαίδευση, την ασφάλεια του εμβολίου και την αποδοχή του εμβολίου από τους γονείς και επισήμανε:

Η Εθνική επιτροπή θα μελετήσει όλες τις παραμέτρους για τον εμβολιασμό των παιδιών που δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.

«Τις τελευταίες ημέρες πολύ ενδιαφέρον συγκεντρώνουν θέματα για την τρίτη πιθανή δόση εμβολίου, για τους συνδυασμούς μεταξύ εμβολίων αλλά και για την τυχόν ύπαρξη νέων εμβολίων», είπε κλείνοντας.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς και στα ποσοστά των εμβολιασμένων. Πιο συγκεκριμένα:

«Μέχρι τώρα έχουν γίνει σχεδόν 70.000 εμβολιασμοί και μέχρι το τέλος της ημέρας θα φτάσουμε τους 100.000.
Συνολικά έχουν γίνει 5.570.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 3.630.000 με μία δόση (ποσοστό 34,5%) και οι 2.040.000 πλήρως εμβολιασμένοι (ποσοστό 19,44%).

Όσον αφορά τις παραλαβές εμβολίων κατά τον Ιούνιο, αναμένουμε:

-Από Pfizer περιμένουμε 2.070.900 δόσεις
-Από Moderna αναμένουμε 408.800
-Από Johnson & Johnson αναμένουμε από 400.000 έως 500.000 δόσεις

Όσον αφορά στις ηλικιακές ομάδες.

Στις 26 Μαΐου άνοιξαν τα ραντεβού για τους πολίτες από 35 έως 39 ετών με όλα τα εμβόλια και έχουν κλείσει 107.000 ραντεβού. Το 20,5% της ηλικιακής αυτής ομάδας έχουν κάνει ήδη μία δόση, ενώ με τα ραντεβού φτάνουμε στο 36%.

Το Σάββατο άνοιξαν τα ραντεβού με όλα τα εμβόλια για τους 30-34 και έχουν κλείσει 63.000 ραντεβού. Το 17% έχουν κάνει την πρώτη δόση και με τα ραντεβού θα φτάσουμε στο 29%.

Από τις 7 Ιουνίου θα ξεκινήσουν τα εμβόλια Johnson & Johnson σε όλη την επικράτεια, καθώς αναμένουμε άλλες 78.000 δόσεις στις Ιουνίου.

Η ηλικιακή ομάδα 18-29 εμβολιάζεται με το Johnson & Johnson και σύντομα, μόλις επιβεβαιωθούν οι παραλαβές από τις εταιρείες, θα ανοίξουν τα ραντεβού με όλα τα εμβόλια».

Την ερχόμενη Δευτέρα οι ανακοινώσεις για τον εμβολιασμό κατ’ οίκον όσων δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook