Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι της ΕΛΑΣ έγιναν χτες σε νυχτερινά μαγαζιά στο πλαίσιο ενεργοποίησης σχεδίου κατά της Ελληνικής Μαφίας και της εγκληματικότητας.

Η ΕΛΑΣ προχωρά σε αναδιάταξη και επικαιροποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου δράσης κατά των 14 εγκληματικών οργανώσεων, που απαρτίζουν την Ελληνική Μαφία και  αναφέρονται στο πόρισμα το οποίο παρέδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Αυτά αποφασίστηκαν στις δύο συσκέψεις που συγκάλεσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στις οποίες συμμετείχαν πολλοί αξιωματικοί από διάφορες υπηρεσίες της  Αστυνομίας.

Παράλληλα για την αποκατάσταση του αισθήματος ασφαλείας του πολίτη, προβλέπεται η αύξηση των περιπολιών σε σημεία όπου συγκεντρώνεται κόσμος στη μετά – Covid 19 εποχή και η ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων με τη δημιουργία μικρών και ευέλικτων ομάδων ταχείας επέμβασης.

Βασική προτεραιότητα η εφαρμογή του αναθεωρημένου επιχειρησιακού πλάνου για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος με τις μαφίες που λυμαίνονται τη νύχτα με τα μαγαζιά, τον τζόγο, τη μαστροπεία και τα ναρκωτικά.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ενισχύεται το δίκτυο πληροφοριών και ερευνών της Αστυνομίας, ενώ επικαιροποιείται η χαρτογράφηση των ενεργών εγκληματικών ομάδων, με ονόματα και διευθύνσεις.

Το πόρισμα Χρυσοχοίδη

Την τελευταία δεκαετία το οργανωμένο έγκλημα ξέφυγε από τα στενά όρια της νύχτας και της προστασίας καταστημάτων, επεκτάθηκε σε δραστηριότητες της μέρας, όπως το εμπόριο του καφέ, των καυσίμων, των τσιγάρων αλλά και την εισαγωγή ναρκωτικών, την τοκογλυφία και τη μαστροπεία.

Το πόρισμα – φωτιά που παρέδωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοιδης στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, «παρελαύνει» με ονόματα, διευθύνσεις και τηλέφωνα, όλη η  «νύχτα» και η σκληρή παρανομία της Αθήνας.

Το πλέον ανησυχητικό που δείχνει και τη διάβρωση του κρατικού μηχανισμού, είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους 500 «μαφιόζους» που αναφέρονται στο πόρισμα, έχουν συλληφθεί, έχουν κατηγορηθεί, έχουν μπει φυλακή, έχουν βγεί κι  όμως συνεχίζουν ανενόχλητοι τη δράση τους.

Η Ελληνική μαφία – Τα στρατόπεδα

Σύμφωνα με το πόρισμα Χρυσοχοίδη που παραδόθηκε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα η ελληνική μαφία είναι χωρισμένη σε δύο βασικά στρατόπεδα. Τα τελευταία 4 χρόνια, κάθε δύο μήνες εκτελείται ένα συμβόλαιο θανάτου με στόχους μέλη των δύο στρατοπέδων. Υπάρχουν περίπου 15 φατρίες που μοιράζονται σε 8 υπο-ομάδες. Περίπου 350 είναι τα πρωτοκλασάτα στελέχη και περί τους 250 οι λεγόμενοι «βοηθητικοί».

Όλοι αυτοί έχουν εμπλακεί σε ένα φονικό κύκλο  ξεκαθαρίσματος  λογαριασμών με εκτελέσεις μέρα-μεσημέρι, δολοφονίες σε πολυσύχναστους δρόμους, ακόμα και δίπλα από σχολεία. Οι εγκληματικές οργανώσεις χρησιμοποιούν μάλιστα «γραφεία ενοικιάσεως εκτελεστών» που στοιχίζουν πανάκριβα.

45 συμβόλαια θανάτου σε 12 χρόνια

Είναι ενδεικτικό ότι από το 2009 έως το 2021 (μέσα σε μία 12ετία, δηλαδή) εκτελέστηκαν 45 συμβόλαια θανάτου, ενώ σημειώθηκαν δεκάδες απόπειρες δολοφονίας. Μόνο τα τελευταία 4 χρόνια (2017-2021) είχαμε 22 δολοφονίες και 6 απόπειρες δολοφονίας, εκ των οποίων τα 14 ήταν συμβόλαια θανάτου με καλάσνικοφ. Το τελευταίο πεντάμηνο διαπράχθηκαν 5 δολοφονίες.

Στόχος αυτού του κύκλου αίματος είναι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., να μειωθούν οι συνδιεκδικητές του πακτωλού της Μυκόνου, να αποδυναμωθούν οι αντίπαλες εγκληματικές οργανώσεις και να οριοθετηθούν περιοχές.

Η πορεία του “μαύρου” χρήματος

Το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, στο οποίο αναφέρθηκε ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, γίνεται από τις εγκληματικές οργανώσεις σε φούρνους, βενζινάδικα, εταιρείες καφέ, κάβες, κατασκευαστικές εταιρείες, ξενοδοχεία, ακόμη και… φωτοβολταϊκά πάρκα.

Ωστόσο, προκειμένου να βρεθεί η άκρη του νήματος, οι Αρχές «ακολουθούν το χρήμα»: Για το σκοπό αυτό έχει οριστεί ειδικός εισαγγελέας συντονισμού μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών, όπως το ΣΔΟΕ, η Αρχή για το Ξέπλυμα μαύρου χρήματος, η Οικονομική Αστυνομία, και άλλες κρατικές υπηρεσίες.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook