Τι δείχνουν τα στοιχεία στα λύματα τις τελευταίες ημέρες

Αισθητή βελτίωση κατέγραψε η επιδημιολογική εικόνα στην Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις της συγκέντρωσης SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα

Ειδικότερα,όπως καταδεικνύουν οι τελευταίες μετρήσεις, μετά από σταθεροποίηση και σταδιακή αργή αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου, αυτό πια ανιχνεύεται σε επίπεδα λίγο πριν τις «πράσινες» τιμές, γεγονός που αποτυπώνεται σε αριθμό μικρότερο των 100 κρουσμάτων ημερησίως.

Το νούμερο προκύπτει από αντιπαραβολή των αντίστοιχων τιμών του ιικού φορτίου σε προηγούμενες περιόδους της πανδημίας, με τις ανακοινώσεις κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ.

«Καθώς επιτέλους πλησιάζουμε σε μία αρκετά καλή επιδημιολογική εικόνα, μπορούμε να παρατηρήσουμε στα διαγράμματα πως αυτό το κύμα της πανδημίας διήρκησε τέσσερις μήνες, έναντι τριών εκείνου του φθινοπώρου. Ευτυχώς δε φτάσαμε ξανά στα ανώτερα επίπεδα ιικού φορτίου του Νοεμβρίου, που αντιστοιχούσε σε μία τεράστια διασπορά του ιού στην κοινότητα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες ανθρώπινες απώλειες» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, κληθείς να σχολιάσει συνολικά την περίοδο που φαίνεται να κλείνει.
Ωστόσο, αναφέρθηκε και στο αν η περαιτέρω βελτίωση των δεικτών θα εξαλείψει και τον κίνδυνο επιδημιολογικών εξάρσεων απαντώντας αρνητικά.
«Όσο ο ιός υπάρχει στην κοινότητα και καθώς πλέον οικονομικές, κοινωνικές δραστηριότητες και μετακινήσεις έχουν απελευθερωθεί πάντοτε θα υπάρχει ο κίνδυνος για πισωγυρίσματα. Όμως, καθώς οι συνθήκες -τόσο οι καιρικές και της προόδου των εμβολιασμών- γίνονται όλο και πιο ευνοϊκές είναι πραγματικά απλό το να περιφρουρήσουμε τις ελευθερίες μας και την καλή επιδημιολογική εικόνα της πόλης, να προστατεύσουμε την υγεία μας και των οικείων μας, τηρώντας τα βασικά μέτρα που είναι η μάσκα και η αποφυγή συγχρωτισμού» επεσήμανε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook