Σωρεία καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση, εκφοβιστική και υποτιμητική συμπεριφορά από φοιτητές

Σε αναστολή καθηκόντων τέθηκε καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, ύστερα από πλήθος καταγγελιών εναντίον του από φοιτήτριες για ανάρμοστη συμπεριφορά και σεξουαλική παρενόχληση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διενεργήθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, το πόρισμα της οποίας επιβεβαίωσε το πλαίσιο των καταγγελιών. Έτσι, η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ αποφάσισε να παραπέμψει το μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού στο αρμόδιο πειθαρχικό όργανο του ιδρύματος, ενώ μέχρι τότε ισχύει η αναστολή των καθηκόντων του.

Υπενθυμίζεται ότι την απομάκρυνση καθηγητή του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ΕΚΠΑ, είχε ζητήσει επανειλλημένα ο Φοιτητικός Σύλλογος της Σχολής, μετά την πληθώρα των καταγγελιών.

Έπρεπε να φτάσουμε στο σωτήριο έτος 2021 για να διερευνηθεί ενδελεχώς το ζήτημα από τα θεσμικά όργανα του Πανεπιστημίου, κάτι που έγινε υπό την οργανωμένη και συνεχή πίεση ομάδας φοιτητών, που απαιτούσαν την απονομή δικαιοσύνης. Έτσι λοιπόν η Ένορκη Διοικητική Εξέταση(ΕΔΕ) που διατάχθηκε στις αρχές του έτους διερεύνησε τα εν λόγω περιστατικά.

Συγκεκριμένα, τις απαιτήσεις του Φοιτητικού Συλλόγου του τμήματος εξέφρασαν το πρωί στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη, η Μαρία Γεωργακοπούλου, απόφοιτη και η Ιωάννα Καρδούλια, φοιτήτρια του Τμήματος.

«Η υπόθεση δεν είναι τόσο απλή. Πρόκειται για καθηγητή του Τμήματος, ο οποίος ζητούσε από φοιτήτριες να τις βγάλει φωτογραφία και κάποιες φορές με ακατάλληλο περιεχόμενο, δηλαδή γυμνές. Ωστόσο, οι καταγγελίες που έχουν φτάσει στα χέρια της ΕΔΕ, δεν αφορούν μόνο σεξουαλικές παρενοχλήσεις», αναφέρει αρχικά η κ. Γεωργακοπούλου και εξηγεί ότι ορισμένες καταγγελίες αφορούν ακόμα και «αντιδεοντολογική συμπεριφορά, τόσο απέναντι σε φοιτητές -περιπτώσεις bullying- όσο και απέναντι σε καθηγητές», ενώ όπως υπογράμμισε «η υπόθεση βρίσκεται ήδη στο Πειθαρχικό».

Ερωτηθείσα για το πόσο διήρκεσαν τα περιστατικά αυτά, η απόφοιτη του Τμήματος, σημείωσε ότι «από όσο μπορούμε να γνωρίζουμε, υπάρχουν καταγγελίες που αυτά που περιγράφουν έγιναν μέχρι και πριν δέκα χρόνια», ενώ, όπως είπε, «η ΕΔΕ ξεκίνησε τα τελευταία δύο χρόνια, που υπήρξαν και οι έγγραφες καταγγελίες».

Σύμφωνα με την κ. Καρδούλια, «στο πλαίσιο εργασίας έχει σχολιάσει ακόμα και το μπούστο φοιτήτριας», ενώ όπως τόνισε «το να δώσει φοιτήτρια φωτογραφία τέτοιου περιεχομένου ήταν προαπαιτούμενο για να περάσει το μάθημα», με την κ. Γεωργακοπούλου να συμπληρώνει ότι «στο πλαίσιο άσκησης ζήτησε από φοιτήτριες τέτοιες φωτογραφίες».

Καταληκτικά, οι δύο νεαρές συνεχάρην « όλες τις φοιτήτριες που κατήγγειλαν τέτοια περιστατικά και σε όσους κατήγγειλαν περιστατικά bullying και σεξουαλικής παρενόχλησης, αλλά και σε όσους -φοιτητές και καθηγητές- που δεν φοβήθηκαν ούτε στιγμή».

Παρέμβαση φοιτητών και φοιτητριών στο γραφείο του

Μάλιστα, την Τρίτη φοιτητές και φοιτήτριες, πραγματοποίησαν παρέμβαση στο γραφείο του εν λόγω καθηγητή, γράφοντας αντισεξιστικά μηνύματα και κολλώντας τρικάκια στην πόρτα του.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook