Πότε ξεκινά και τι περιλαμβάνει.

Πραγματικότητα θα αποτελεί πλέον η εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στον εργασιακό βίο με στόχο τον έλεγχο της τήρησης του ωραρίου εργασίας, την αντιμετώπιση της «μαύρης» εργασίας και των παράτυπων δηλώσεων.

Η εφαρμογή της θα ξεκινήσει από μεγάλες επιχειρήσεις που ήδη χρησιμοποιούν συστήματα ωρομέτρησης για τους εργαζόμενους, και θα επεκταθεί σταδιακά σε όλη την αγορά.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γνωστοποιηθεί έως τώρα, εντός του έτους οι εργαζόμενοι θα αποκτήσουν πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες για τον εργασιακό του βίο που καταχωρίζονται στο «ΕΡΓΑΝΗ» ενώ ως τις αρχές του 2022 θα είναι έτοιμο το ηλεκτρονικό σύστημα για τις πληροφορίες που θα καταχωρούν ψηφιακά εργαζόμενοι και εργοδότες και από τα μισά του επόμενου έτους θα εφαρμοστεί πλήρως και παντού.

Τι περιλαμβάνει

Στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, θα:

Απεικονίζονται όλα τα νόμιμα όρια υπερωριών, ημερήσιου χρόνου ανάπαυσης κ.λπ.
Υπάρχουν «κόφτες» για παράτυπες δηλώσεις.
Απεικονίζεται ο μισθός και σε επίπεδο ώρας.
Καταγράφονται εργασίες εκτελούμενες έξω από την έδρα της επιχείρησης, επαγγελματικά ταξίδια, έκτακτη απουσία του εργαζόμενου για προσωπικούς λόγους κ.λπ.
Μάλιστα, οι ελεγκτές της Επιθεώρησης Εργασίας θα έχουν πλήρη και λεπτομερή κατάλογο των εργαζομένων που πρέπει να βρίσκονται στην εγκατάσταση και θα μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα παρανομίες.
Το πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας επί διαφορών που στοιχειοθετούνται από την ψηφιακή κάρτα εργασίας (π.χ. απαιτήσεις για δεδουλευμένα, επίδομα άδειας) θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα για να βγει διαταγή πληρωμής από το δικαστήριο.

Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης επεσήμανε πως η ψηφιακή κάρτα αποτελεί είναι μία επανάσταση στην αγορά εργασίας, ένα αίτημα της ΓΣΕΕ που υλοποιεί η κυβέρνηση ενώ είναι μία εγγύηση για την τήρηση του οκταώρου, τις υπερωρίες και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Με τη σειρά του, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, υποστήριξε πως η ψηφιακή κάρτα είναι μια μεγάλη αλλαγή για τον κόσμο της εργασίας και θεμελιώνει ότι η χρήση ψηφιακών τεχνολογιών «μπορεί να ενδυναμώσει τους πολίτες και να βοηθήσει τη χώρα να αλλάξει επίπεδο».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook