Τι είπε για τα προνόμια των εμβολιασμένων και ένα ενδεχόμενο τέταρτο κύμα της πανδημίας

Για την πορεία της πανδημίας και τον κίνδυνο ενός τέταρτου κύματος  μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος, υπογραμμίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού, ως «ασπίδα» ενάντια στη νέα έξαρση του ιού.

Αναλυτικά, σε παρέμβαση του στον ΣΚΑΪ, ο ίδιος τόνισε είναι «κάτι που φοβόμαστε και απευχόμαστε».
Ο καθηγητής ανέφερε ότι η πορεία της πανδημίας το φθινόπωρο θα εξαρτηθεί από τον βαθμό του «τείχους ανοσίας» που θα έχει επιτευχθεί, σημειώνοντας ότι μία εμβολιαστική κάλυψη της τάξης του 60%-70%, τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, «θα βοηθήσει» να αποφύγουμε μία σοβαρή έξαρση.
Σε ό,τι αφορά την περαιτέρω άρση των περιοριστικών μέτρων που εξετάζεται, είπε ότι υπάρχουν «πολλά πράγματα που μπορούν να επιστρέψουν σε ένα πλαίσιο που εμποδίζει τη διασπορά», ενώ εμφανίστηκε σύμφωνος με τη μουσική σε οργανωμένα μέρη, κρούοντας εντούτοις «καμπανάκι» για τα μέρη, όπου δημιουργείται συγχρωτισμός, παραπέμποντας στα κορονοπάρτι.

Ερωτηθείς για τα προνόμια των εμβολιασμένων, σημείωσε ότι αυτά θα θεσμοθετηθούν αφού προηγηθεί η δυνατότητα εμβολιασμού όλου του πληθυσμού, ενώ για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, είναι ότι είναι ένα «αρκετά σημαντικό» θέμα που συζητείται για τους υγειονομικούς και άλλους που εργάζονται σε εσωτερικούς χώρους.
Εντούτοις, τόνισε ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να συζητηθούν από πολλές απόψεις, όπως είναι το δεοντολογικό πλαίσιο.

Κληθείς να σχολιάσει τη χρήση της μάσκας καθώς και το πότε θα μπορέσουμε να βγάλουμε τις μάσκες, ο ίδιος επεσήμανε ότι οι όποιες οδηγίες προσαρμόζονται, σημειώνοντας ότι στην παρούσα φάση, είναι αναγκαία η χρήση της, γιατί δεν υπάρχει ικανοποιητικό «τείχος ανοσίας».
Όταν θα το επιτρέψουν οι συνθήκες, σύμφωνα με τον ίδιο, θα υπάρξει συζήτηση για αφαίρεση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.
Αναφορικά με το πότε θα έλθει το τέλος του κορωνοϊού, ο κ. Γώγος σχολίασε ότι είναι «ερώτηση του ενός εκατ. δολ.», εκφράζοντας την εκτίμηση ότι σε 2-3 χρόνια ο κορωνοϊός θα έχει καταστεί, ενδεχομένως, ένας εποχικός ιός, για τον οποίο οι πολίτες θα εμβολιάζονται όπως συμβαίνει στην περίπτωση της γρίπης.
Ωστόσο, τόνισε πως αυτό δεν σημαίνει ότι εάν ελέγξουμε την πανδημία, «δεν θα ζούμε φυσιολογικά».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook