Το όφελος από τον εμβολιασμό υπερτερεί έναντι του όπου κινδύνου για θρόμβωση, είπε η Μαρία Θεοδωρίδου

«Κατά το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σταθερή πτωτική τάση των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας γεγονός ευοίωνο στο οποίο έχει συμβάλει καθοριστικά ο εξελισσόμενος εμβολιασμός. Από επιδημιολογικής πλευράς η χώρα μας βρίσκεται σε μέτρια προς χαμηλά επίπεδα διασποράς του ιού με σταθερή τάση μείωσης», είπε αρχικά η Μαρία Θεοδωρίδου.

Στην παρούσα φάση η εθνική επιτροπή εμβολιασμών εισηγείται να γίνεται 1η δόση με AstraZeneca στους άνω των 60 ετών -ηλικιακή ομάδα στην οποία το όφελος υπερτερεί συντριπτικά έναντι του κινδύνου, είπε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου

Για τη 2η δόση παραμένει η σύσταση για AstraZeneca, σε όσους έχουν κάνει με αυτό το εμβόλιο την πρώτη, δεδομένου ότι ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά σπάνιος: 1,3 περιστατικά θρόμωσης ανά 1 εκατομμύριο δόσεις. Εξαιρούνται τα άτομα που έχουν εκδηλώσει σοβαρές παρενέργειες, όπως θρομβώσεις, ή ειδικά ιατρικά προβλήματα κατέληξε η κ. Θεοδωρίδου.

Η επιτροπή επισημαίνει επίσης ότι οι συστάσεις μπορεί να επικαιροποιούνται συνεχώς με βάση τα νέα δεδομένα. Το σκεπτικό και τα δεδομένα της απόφασης αναρτώνται στην σελίδα του υπουργείου emvolio.gov.gr.

Νέα δεδομένα εμφανίζονται και πάλι από την Επιτροπή Εμβολιασμών για το εμβόλιο της Astrazeneca, καθώς πλέον εισηγείται να σταματήσει η χορήγηση του εμβολίου σε πολίτες ηλικίας κάτω των 60 ετών.

Ειδικότερα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για την συγκεκριμένη απόφαση οφείλεται η επάρκεια εμβολίων και όχι οι πιθανές παρενέργειες. Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας το συγκεκριμένο σκεύασμα χορηγείται κανονικά σε ηλικίες άνω των 30, σε αντίθεση με πολλές χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν σταματήσει εδώ και καιρό να εμβολιάζουν νεαρές ηλικίες με το AstraZeneca.

Περισσότερα αναμένεται να γίνουν γνωστά στις 18.00 στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook