«Ξέρουμε ότι παρουσιάζει αυτήν την πολύ σπάνια παρενέργεια. Βάζουμε όμως στη ζυγαριά τον κίνδυνο από τον covid και τον σπάνιο κίνδυνο παρενέργειας» σημείωσε

Προβληματισμούς εγείρει για άλλη μια φορά το εμβόλιο της Astrazeneca μετά και την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τη χορήγησή του μόνο στους άνω των 60 ετών.

Για την εξέλιξη αυτή και την ανησυχία που έχει προκύψει σε όσους έχουμε κάνει ήδη την πρώτη δόση και είναι ηλικίας μικρότερης των 60 ετών μίλησε στον ΑΝΤ1 ο επιδημιολόγος και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος.
Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, δεν συνίσταται η επιλογή διαφορετικού εμβολίου για τη δεύτερη δόση σε όσους έχουν ήδη λάβει μία δόση του AstraZeneca.
Ο κ. Παναγιωτόπουλοε σημείωσε πως οι συστάσεις που γίνονται δεν έχουν να κάνουν μόνο με τον κίνδυνο του εμβολίου αλλά και με τον κίνδυνο της νόσου και ξεκαθάρισε πως πάρα πολύ σπάνιο να υπάρξει παρενέργεια στη 2η δόση.

«Ξέρουμε ότι παρουσιάζει αυτήν την πολύ σπάνια παρενέργεια. Βάζουμε όμως στη ζυγαριά τον κίνδυνο από τον covid και τον σπάνιο κίνδυνο παρενέργειας» σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος και τόνισε ότι τους μήνες που πέρασαν σώθηκαν δεκάδες ζωές λόγω του εμβολίου.
Ο ίδιος είπε πως το όφελος από το εμβόλιο της AstraZeneca είναι η ταχύτητα σε σχέση με την επιλογή ενός άλλου σκευάσματος.

«Για τη δεύτερη δόση δεν είναι ξεκαθαρισμένο ότι θα υπάρχει αποτέλεσμα με άλλο σκεύασμα» εξήγησε και ζήτησε να έχουμε στο μυαλό μας χώρο για αλλαγή των επιστημονικών δεδομένων.

Ξεκαθάρισε δε πως βρισκόμαστε σε μια πρωτοφανή κατάσταση και πρέπει να είμαστε ένα βήμα παραπέρα στο να το αντιληφθούμε αυτό.
Κληθείς να σχολιάσει το τι θα γίνει, για όσους έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca, εάν χρειαστεί τρίτη δόση απάντησε πως μέχρι τότε μπορεί να έχουν αλλάξει τα πράγματα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook