Μεγάλη αύξηση , που ξεπερνάει το 80% , στη χρήση κοκαϊνης αλλά και αύξηση αντικαταθλιπτικών χαπιών , δείχνουν τα στοιχεία από τα λύματα της Αττικής.

Η χρήση κοκαϊνης , καταγράφει δραματική αύξηση με ρεκόρ δεκαετίας για την περίοδο του lockdown, όπως προκύπτει από τα ευρήματα που αναλύουν στα εργαστήρια της Πανεπιστημιούπολης  ερευνητές  με επικεφαλής τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαίδη.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις, , μέχρι τον Μάρτιο του 2020 καταγράφονταν ανά 1.000 κατοίκους δύο δόσεις, ενώ την τελευταία δεκαετία ήταν μία. Η κατάσταση αυτή δεν απασχολεί μόνο τη χώρα μας, αλλά και όλη την ευρωπαϊκή κοινότητα, με ακόμη πιο ακραία στοιχεία χρήσης.

Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη τα λύματα δείχνουν διαχρονικά τη χρήση των ουσιών από την κοινότητα που τα παράγει. Εκτός από τις παράνομες διακινούμενες ουσίες οι ερευνητές κατέγραψαν και μία σημαντική αύξηση στη χρήση ψυχοφαρμάκων τον τελευταίο χρόνο.

«Στο πρώτο lockdown του Μαρτίου- Aπριλίου, διαπιστώσαμε μία μεγάλη αύξηση των αντικαταθλιπτικών και των αγχολυτικών φαρμάκων. Κάποιες δραστικές ουσίες είχαν 60 και 70% αύξηση», λέει χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε, ότι αναλύοντας τα δείγματα των επόμενων μηνών καταγράφηκε μία ύφεση στη χρήση τους, η οποία έφτασε στο ελάχιστο όριο τον Αύγουστο, ενώ το επόμενο τρίμηνο (Σεπτέμβριος- Οκτώβριος- Νοέμβριος) σημειώθηκε εκ νέου μία αύξηση.

«Τα αντικαταθλιπτικά επανήλθαν το Νοέμβριο στα επίπεδα του Μαρτίου, ενώ τα αγχολυτικά αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο. Ειδικότερα οι βενζοδιαζεπίνες έχουν αυξηθεί αρκετά. Το ποσοστό της αύξησης αλλάζει ανάλογα με τη δραστική ουσία, ενώ σε κάποιες ουσίες έχουμε έως και διπλασιασμό της χρήσης τους».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook