Ελλάδα και Ισραήλ στέλνουν βοήθεια στην Κύπρο για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε σε ορεινές περιοχές των Επαρχιών Λεμεσού και Λάρνακας.

Εκτός ελέγχου μαίνεται η πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε το μεσημέρι στην κοινότητα Αρακαπά της επαρχίας Λεμεσού στην Κύπρο.

Η φωτιά έχει ήδη προκαλέσει μεγάλες καταστροφές και έχει αφήσει πίσω της καμένα σπίτια και περιουσίες.

‘Οπως έγινε γνωστό, το πύρινο μέτωπο πέρασε από τον Αρακαπά και επεκτείνεται προς τις βουνοπλαγιές με κατεύθυνση βορειοανατολικά, ενώ έχουν εκκενωθεί τα χωριά Μελίνη, Επταγώνια και Συκόπετρα. Επίσης δόθηκαν οδηγίες για να εκκενωθούν τα χωριά Οδού, Ορά, Φαρμακάς και Αγίοι Βαβατσινιάς, Βαβατσινιά.

Υπάρχουν δύο μέτωπα φωτιάς: Στην περιοχή Αρακαπάς – Επταγώνια και Διερώνα για την επαρχία Λεμεσό, αλλά και στην περιοχή Οδού – Μελίνη – Αγίοι Βαβατσινιάς για την επαρχία Λάρνακας.

Στην περιοχή επιχειρούν δέκα οχήματα του Τμήματος Δασών, 7 της πυροσβεστικής, 4 βυτιοφόρα, 5 μπουλντόζες, 2 ελικόπτερα της Αστυνομίας, δύο του στρατού, δύο των βρετανικών βάσεων και 4 αεροπλάνα.

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, σε ανάρτηση του στο twitter επισημαίνει πως είναι «μια πολύ δύσκολη μέρα για την Κύπρο. Όλος ο κρατικός μηχανισμός επί ποδός. Προτεραιότητα να μην χαθούν ανθρώπινες ζώες. Ευχαριστούμε την Ελλάδα και το Ισραήλ που ήδη ανταποκρίθηκαν για την αποστολή πυροσβεστικών αεροσκαφών».

Η μεγάλη έκταση της πυρκαγιάς οδήγησε την Κυπριακή Δημοκρατία στο να ζητήσει βοήθεια από το Ισραήλ με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το αίτημα αφορά τέσσερα αεροπλάνα πυρόσβεσης.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Έλληνας υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, γνωστοποιεί ότι κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, δύο Canadair CL-415 αναχωρούν άμεσα για να συνδράμουν στην προσπάθεια κατάσβεσής της. «Η Ελλάδα πάντα στο πλευρό της Κύπρου που δοκιμάζεται από μεγάλη πυρκαγιά», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του.

Αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου Ήφαιστος

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου «Ήφαιστος», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρου Μάριος Πελεκάνος, σχετικά με την καταστροφική πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη σε ορεινές περιοχές των Επαρχιών Λεμεσού και Λάρνακας.

Ειδικότερα, ο κ. Πελεκάνος δήλωσε: «με απόφαση της αρμόδιας διυπουργικής Επιτροπής και των επικεφαλής των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, που βρίσκονται από νωρίς το μεσημέρι σε διαρκή διαβούλευση στο Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λευκωσία, μετά από σύσκεψη που μόλις ολοκληρώθηκε, η μεταφορά του Κέντρου Επιχειρήσεων στην περιοχή Βαβατσινιάς.

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων Λευκωσίας βρίσκονταν οι Υπουργοί Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Γεωργίας, καθώς και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς εκ μέρους του Υπουργού ‘Αμυνας, εκπρόσωποι του Τμήματος Δασών, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, ο Επίτροπος Εθελοντισμού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook