Οι ανεμβολίαστοι είναι εργαστήρια παραγωγής νέων μεταλλάξεων, είπε η Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη σημερινή ενημλερωση του υπουργείου Υγείας.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου επισήμανε ακόμη ότι οι εμβολιασμένοι καταφέρνουν να φρενάρουν τις μεταλλάξεις, ενώ έδωσε και απαντήσεις για όσους φοβούνται να εμβολιαστούν.

Aπό την Πέμπτη 15 Ιουλίου ανοίγει επίσης η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των παιδιών από 15 έως 17 ετών, με τη συναίνεση των γονιών τους

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου ξεκίνησε την ενημέρωση δίνοντας συγχαρητήρια στα παιδιά που πέτυχαν στις πανελλαδικές και τόνισε πως ο εμβολιασμός τους όπως και όλων των φοιτητών είναι ο τρόπος για ένα καλύτερο ακαδημαϊκό έτος.

Η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα έχει μετακυλήσει το ενδιαφέρον στις μικρότερες ηλικίες.Ο κίνδυνος νόσησης των μικρών ηλικιών είναι υπαρκτός και σε αυτές τις ηλικίες υπάρχουν και άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Κύριο χαρακτηριστικό είναι η διασπορά του ιού στο περιβάλλον στο οποίο μπορεί να βρίσκονται και άτομα ευάλωτα και ανεμβολίαστα. Μια προδημοσίευση στο BMJ είναι ενδιαφέρουσα γιατί αποδεικνύει ότι τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί καταφέρνουν να φρενάρουν τις μεταλλάξεις.

Τα ανεμβολίαστα άτομα είναι εργαστήρια παραγωγής νέων μεταλλάξεων. Ο εμβολιασμός αποτρέπει τις νοσηλείες και την βαριά νόσηση από τον covid και σε μικρότερο ποσοστό αποτρέπει κάποιον να κολλήσει την λοίμωξη.
Στην μετάλλαξη Δέλτα χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή οι εμβολιασμένοι με μια δόση. Η μία δόση προσφέρει προστασία 33 έως 50% ενώ το ποσοστό πηγαίνει πάνω από το 90% με την δεύτερη δόση.

Οι ηλικίες που δεν ολοκληρώνουν τον εμβολιασμό είναι τα νέα άτομα. Στις ηλικίες αυτές υπάρχουν πολλές οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις. Στο κάλεσμα των συμπολιτών μας άνω των 60 για εμβολιασμό υπήρξε μια θετική ανταπόκριση.

Πολλοί δεν εμβολιάζονται γιατί περιμένουν το φάρμακο αλλά δεν υπάρχει ακόμα φάρμακο. Μακάρι στο άμεσο μέλλον να υπάρξει. Οι χιλιάδες που μένουν ανεμβολίαστοι έχουν εσφαλμένες αντιλήψεις. Ειδικά στους νέους ο εμβολιασμός δεν επηρεάζει ούτε την γονιμότητα των ανδρών ούτε των γυναικών.

Ανεμβολίαστοι θα μείνουν και πολλοί υπό τον φόβο των παρενεργειών. Επίσης το επιχείρημα ότι αυτοί που εμβολιάζονται νοσούν δεν ευσταθεί αφού η πλειοψηφία όσων νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι. Επίσης δεν μπορούν να προστατευθούν από τον εμβολιασμό των άλλων. Τους ονομάζουν λαθρεπιβάτες της ανοσίας.
Οι νεαρές ηλικίες σε αυτή την φάση καλούνται να προστατεύσουν τους αδύναμους αλλά και τους ευάλωτους.
Επίσης τόνισε πως πολλοί δεν εμβολιάζονται επειδή και οι εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν χωρίς όμως να σκέφτονται πως το 99% που βρίσκονται στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Το Ισραήλ και η Βρετανία που έχουν μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένων έχουν κρούσματα λόγω της μετάλλαξης Δέλτα αλλά δεν έχουν πολλούς νεκρούς και νοσηλείες.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ο οποίος τόνισε πως αναμένονται σήμερα οι εμβολιασμοί να ξεπεράσουν τις 90.000.

Επίσης τόνισε πως από την Πέμπτη 15 Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των παιδιών από 15 έως 17 ετών ενώ καταργείται οι ποινή για το ραντεβού για τους εμβολιασμούς. Ξεκαθάρισε επίσης πως δεν υπάρχει σκέψη για εμβολιασμό στα σχολεία.
Ο προγραμματισμός των εμβολιασμών θα γίνεται με τους κωδικού taxisnet του γονέα και στα εμβολιαστικά κέντρα τα παιδιά θα πηγαίνουν με τη συνοδεία των γονιών τους.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook