Ηλιοφάνεια και μέγιστες θερμοκρασίες στους 40-42 βαθμούς τοπικά σήμερα

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, ακραίο κύμα καύσωνα αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας από την Τρίτη 27/07 και κυρίως από την Παρασκευή 30/07. Πέραν των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που τοπικά στα ηπειρωτικά θα ξεπεράσουν τους 43 βαθμούς Κελσίου, το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του κύματος καύσωνα, θα είναι η εξαιρετικά μεγάλη του διάρκεια (περισσότερες από 7 ημέρες).  Επισημαίνεται ότι από την Παρασκευή 30/07 οι θερμοκρασίες θα διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενισχύοντας το αίσθημα δυσφορίας.

Ποιες είναι όμως οι ατμοσφαιρικές διεργασίες που θα οδηγήσουν σε ακραίες συνθήκες ;

Η πρώτη διεργασία, όπως συνηθίζεται στους καύσωνες, είναι η μεταφορά πολύ θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς τη χώρα μας. Στο βίντεο παρουσιάζονται προγνωστικοί χάρτες με την κίνηση των θερμών αερίων μαζών κατά το διάστημα 25 Ιουλίου – 4 Αυγούστου σε ύψος περί τα 1500 μέτρα. Το ύψος των 1500 μέτρων χρησιμοποιείται στη μετεωρολογία για την παρακολούθηση της κίνησης θερμών και ψυχρών αερίων μαζών.

Η δεύτερη διεργασία, η οποία θα λειτουργήσει προσθετικά στη θερμή μεταφορά, είναι οι καθοδικές κινήσεις αερίων μαζών από τα ανώτερα προς τα κατώτερα τμήματα της ατμόσφαιρας λόγω της παρουσίας υψηλών πιέσεων. Οι κατερχόμενες αέριες μάζες εξαναγκάζονται σε θέρμανση λόγω συμπίεσης. Καθώς ο καύσωνας θα έχει  μεγάλη διάρκεια, αυτή η διεργασία θα οδηγεί σε περαιτέρω άνοδο των μεγίστων αλλά και των ελαχίστων θερμοκρασιών. Στο χάρτη που ακολουθεί περικλείεται με μαύρη γραμμή η περιοχή όπου η διεργασία αυτή θα έχει μεγαλύτερη επίδραση

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ για Τετάρτη 28/7

Ηλιοφάνεια και μέγιστες θερμοκρασίες στους 40-42 βαθμούς τοπικά. Παροδικές νεφώσεις μετά το μεσημέρι στα ηπειρωτικά με τοπικούς όμβρους στα βορειοδυτικά ορεινά. Βόρειοι άνεμοι με εντάσεις έως 6 μποφόρ.
Πιο αναλυτικά, την Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021 σε ολόκληρη τη χώρα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και πολλή ζέστη. Τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν μετά το μεσημέρι στα ηπειρωτικά και θα εκδηλωθούν όμβροι στα βορειοδυτικά ορεινά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Βόρεια Ελλάδα από 15 έως 39 βαθμούς, στη Κεντρική Ελλάδα από 17 έως 40-41 βαθμούς, στην Ήπειρο από 17 έως 39, στη Δυτική Στερεά και στη Δυτική και Νότια Πελοπόννησο από 19 έως 40-42 βαθμούς, στα υπόλοιπα ανατολικά ηπειρωτικά από 18 έως 39, στα νησιά του Ιονίου από 20 έως 38 βαθμούς, στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 19 έως 35-36 βαθμούς, ενώ στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 38-40 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο και κατά τόπους στα ανατολικά ηπειρωτικά από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ και στο Ιόνιο βορειοδυτικοί με εντάσεις 4-5 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 37-38 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε ηλιοφάνεια και ζέστη. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 25 έως 35-36 βαθμούς.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook