Λέκκας: Πάμε ίσως σε εφιάλτη διαρκείας τον Αύγουστο – 2η πράξη της καταστροφής οι πλημμύρες
«Πάμε ίσως σε έναν εφιάλτη διαρκείας μέσα στον Αύγουστο, εφιάλτη που θα συντίθεται ουσιαστικά από δεκάδες γεγονότα σε όλο τον ελληνικό χώρο, γεγονότα που θα υποβοηθηθούν από τα μελτέμια που είναι προ των πυλών. Συνεπώς έχουμε να κάνουμε με μια παρατεταμένη δύσκολη περίοδο»
«Πάμε ίσως σε εφιάλτη διαρκείας μέσα στον Αύγουστο» προειδοποίησε μέσω του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ενώ ζήτησε ετοιμότητα για τα πλημμυρικά φαινόμενα, που θα ακολουθήσουν την καταστροφή των δασικών εκτάσεων.
«Πάμε ίσως σε έναν εφιάλτη διαρκείας μέσα στον Αύγουστο, εφιάλτη που θα συντίθεται ουσιαστικά από δεκάδες γεγονότα σε όλο τον ελληνικό χώρο, γεγονότα που θα υποβοηθηθούν από τα μελτέμια που είναι προ των πυλών. Συνεπώς έχουμε να κάνουμε με μια παρατεταμένη δύσκολη περίοδο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.
«Αμέσως μετά τη λήξη των πυρκαγιών θα προκύψει τεράστιο θέμα, ο σχεδιασμός και η ετοιμότητα που πρέπει να έχουμε για να μην πάμε στη δεύτερη πράξη αυτής της καταστροφής που είναι οι πλημμύρες (…) Πρέπει να είμαστε σε φάση διαρκούς έρευνας» επισήμανε ο καθηγητής.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξήγησε ότι χωρίς άνεμο η φωτιά προχωρά πάρα πολύ γρήγορα, επειδή υπάρχει πολλή καύσιμη ύλη ενώ τα επίπεδα υγρασίας είναι σχεδόν σε μηδενικό επίπεδο. Σύμφωνα με μετρήσεις που κάναμε χθες στη Βαρυμπόμπη έπρεπε να είναι σε επίπεδο 20 με 30%, μιλάμε για ένα τύπο αυτανάφλεξης των υλικών. «Το υλικό είναι ώριμο να καεί χωρίς το παραμικρό εμπόδιο που θα αναστείλει την εξάπλωση της πυρκαγιάς» πρόσθεσε.
Ο Ευθύμιος Λέκκας ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να απαγορευτεί κάθε χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο όχι με σύσταση, με απαγόρευση. Όλες οι εθελοντικές οργανώσεις να αναλάβουν δράση επιτήρησης των κρίσιμων περιοχών για να ‘πιάνουμε’ τη φωτιά στην αρχή όχι όταν γιγαντώνεται, γιατί η γιγάντωση θα είναι άμεση λόγω των παραγόντων που είπα. Τις μικρές φωτιές που είναι σε σημείο προσβάσιμο μπορούμε να τις πιάσουμε εύκολα».
Επανέλαβε δε ότι στη Βαρυμπόμπη και στην Εύβοια είδε ζάντες αλουμίνιου να λιώνουν και να ρέουν, κάτι που σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με 650 βαθμούς Κελσίου. «Αδύνατον να προσεγγίσει κάποιος σε τέτοιο θερμικό φορτίο, από την πολυθρόνα είναι εύκολα» σχολίασε.
Ο κ. Λέκκας καυτηρίασε μάλιστα τη συμπεριφορά ορισμένων πολιτικών. «Σε μια εκπομπή περίμενα τρία τέταρτα άκουγα κάποιους πολιτικούς, δεν τους ήξερα δεν τους έβλεπα, οι θεωρίες που ακούγονταν ήταν φοβερές, με αυτή τη νοοτροπία πώς θα πάμε μπροστά; Δεν υπάρχει περίπτωση».
Ολες οι Ειδήσεις
- To Madwalk Gifting Lounge by ΣΚΡΑΤΣ επιστρέφει σήμερα στο Athens Metro Mall – Fashion tips από τον Λάκη Γαβαλά, beauty hacks από τη Σουζάνα Κεγγίτση και posing coaching από την Έλενα Γαλύφα
- Καιρός – Μαρουσάκης: Με κρύο και χιόνια στα ορεινά θα περάσουμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά
- Χ. Κέλλας: Εκ παραδρομής χθες παρακρατήθηκαν οι εισφορές υπέρ ΕΛΓΑ – Από σήμερα το πρωί καταβάλλονται οι πληρωμές στους αγρότες
- Iωάννα Τούνη: Νέες φωτογραφίες από το ταξίδι της στο Μεξικό
- MEGA: Απόψε στις 21:00 το τελευταίο «Αλ Τσαντίρι Νιουζ» του 2025 – Τρέϊλερ
- Λευκάδα: Άνδρας κατάπιε ναρκωτικά για να αποφύγει αστυνομικό έλεγχο και πέθανε
- Κυψέλη: Μαθητές κλείδωσαν τους διευθυντές μέσα στο γυμνάσιο όπου η 16χρονη μαχαίρωσε την 14χρονη
- Στεγαστικό:Επιστροφή δύο ενοικίων σε εργαζόμενους στην επαρχία και επιδοτήσεις ανακαινίσεων κατοικιών έως 90%: Τι σημαίνουν τα νέα μέτρα για τους πολίτες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook