Τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμών, προκάλεσαν την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλίωτα .

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με εγκύκλιο του προς τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών και Εφετών της χώρας ζητά να υπάρχει επαγρύπνηση και ταχύτατη διερεύνηση των καταγγελιών περί πλαστών πιστοποιητικών σε όλο το εύρος.

Επίσης ζητά από τους εισαγγελείς της χώρας να επισκέπτονται επι τόπου τα Εμβολιαστικά Κέντρα και να ελέγχουν την διαδικασία των εμβολιασμών και τα συστήματα ασφαλείας ώστε να υπάρχει ο φόβος και να αποτρέπονται τυχόν επίδοξοι παραβάτες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, επιβάλλεται η (κατά το άρθρο 37 ΚΠΔ αυτεπάγγελτη) ταχεία και σχολαστική διερεύνηση κάθε πληροφορίας σχετιζόμενης με εικονικό εμβολιασμό και η χωρίς χρονοτριβή κίνηση της ποινικής δίωξης κατά των υπαιτίων προσώπων, όταν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις.

«Εντοπισμός μεμονωμένων περιπτώσεων, αναφέρεται στην εισαγγελική παραγγελία, πρέπει να οδηγεί σε ευρύτερο εξονυχιστικό έλεγχο (με την αρωγή των αρμόδιων λειτουργών των Υπηρεσιών της αντίστοιχης Υγειονομικής Περιφέρειας) για ενδεχόμενη διακρίβωση μεγαλύτερου αριθμού ψευδών βεβαιώσεων εμβολιασμού στο ίδιο Εμβολιαστικό Κέντρο ή λειτουργία “κυκλώματος” παραγωγής τέτοιων πιστοποιητικών».

Σε σοβαρές περιπτώσεις έκνομων δραστηριοτήτων σχετικά με την πανδημία και την ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά από τους εισαγγελείς εφετών να εποπτεύουν προσωπικά τις έρευνες και να διατάσσουν, αν απαιτείται, έρευνα που θα διενεργείται από ανώτερους εισαγγελείς.

Τέλος, ο κ. Πλιώτας κινείται και στο πεδίο της πρόληψης, ζητώντας από τους κατά τόπους εισαγγελείς πριν εμφανιστεί κρούσμα παρανομίας με τους εμβολιασμούς, επιτόπου να επισκέπτονται και να έχουν γνώση του τι γίνεται στα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής τους με στόχο την αποθάρρυνση εκείνων που έχουν σκεφθεί να παρανομήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

«Προκειμένου να τηρηθεί η νομιμότητα και να προστατευθεί η υγεία των πολιτών, χρήσιμη θα ήταν και η οιονεί προληπτική εισαγγελική δράση με την (άτυπη) επιτόπια μετάβαση του Εισαγγελέα ή του εντεταλμένου Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών στο Εμβολιαστικό Κέντρο της περιφέρειάς του για να ενημερωθεί και να γνωρίζει εκ των προτέρων τα συναφή με τον τρόπο και τα στάδια της διαδικασίας καταχώρισης των εμβολιασμών, τις εγγυήσεις αξιοπιστίας του συστήματος και τις ασφαλιστικές δικλείδες που αποθαρρύνουν τους επίδοξους δράστες ύποπτων ενεργειών».

Έρευνα σε δέκα εμβολιαστικά κέντρα

Στο μικροσκόπιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας έχουν μπει δέκα εμβολιαστικά κέντρα για τυχόν έκδοση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού, αποκάλυψε ο διοικητής της ανεξάρτητης αρχής, Άγγελος Μπίνης. Την ίδια στιγμή, νέα υπόθεση έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών βλέπει το φως. Αφορά το νοσοκομείο «Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη, όπου διατάχθηκε ΕΔΕ για τέσσερις εργαζόμενους.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ, πέραν των συγκεκριμένων περιπτώσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σε εξέλιξη βρίσκονται και έλεγχοι σε 10 κέντρα εμβολιασμού, όπου χωρίς να υπάρχει βεβαιότητα παράβασης, υπάρχουν «αρχικές ενδείξεις που υποκρύπτουν ένα σχήμα απάτης».

Η ΕΑΔ επεμβαίνει προληπτικά προκειμένου να αποτραπούν παρόμοια φαινόμενα, προχωρώντας σε διασταυρώσεις στοιχείων, όπως π.χ. σε ποια εμβολιαστικά κέντρα υπάρχουν καταχωρήσεις πολύ αργά το βράδυ ή εμφανίζουν μεγάλη αυξομείωση στον αριθμό των εμβολιασμών, σημείωσε ο κ. Μπίνης.

Για την περίπτωση του Κέντρου Υγείας Παλαμά, είπε ότι είναι σε εξέλιξη η έρευνα για το ποια είναι τα 33 άτομα που έλαβαν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού και προειδοποίησε τους δημόσιους λειτουργούς αλλά και τους ιδιώτες που εμπλέκονται σε τέτοια σχήματα «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί οι κυρώσεις είναι πολύ βαριές και η ηθική απαξία της πράξης είναι τέτοια που θα υπάρξουν οριστικές παύσεις και οικονομικές κυρώσεις».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook