Πιθανότητα ο σεισμός των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ανοιχτά της Ζάκρου στην Κρήτη ήταν ο κύριος εκτιμά ο Γεράσιμος Χουλιάρας.

Ωστόσο ο Γεράσιμος Χουλιάρας εκτίμησε ότι θα πρέπει να υπάρξει αναμονή ώστε να επιβεβαιωθεί ότι ήταν ο κύριος σεισμός αυτός στην Κρήτη με έναν ισχυρό μετασεισμό.

Την εκτίμηση ότι η σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ανοιχτά της Ζάκρου ήταν η κύρια, έκανε στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.

Ο κ. Χουλιάρας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «θα πρέπει να περιμένουμε λίγο να το βεβαιώσουμε με έναν ισχυρό μετασεισμό τις επόμενες μέρες αν είναι ο κύριος σεισμός… Φαίνεται ότι εκεί είμαστε».

“Δε θα προκαλέσει πρόβλημα, καθώς η περιοχή είναι υποθαλάσσια” ξεκαθάρισε ο σεισμολόγος – Δεν υπάρχει σύνδεση του σεισμού στο Αρκαλοχώρι και του σημερινού σεισμού ανοιχτά της Ζάκρου στην Κρήτη διευκρίνισε ο σεισμολόγος.

«Στο Αρκαλοχώρι μετά τον 5,8 αμέσως είχαμε 5,3, θα περιμένουμε μετά τον 6,3 έναν 5 με 5,5 Ρίχτερ, αλλά δε θα προκαλέσει πρόβλημα, καθώς η περιοχή είναι υποθαλάσσια, ενώ ήδη καταγράφουμε μικρότερους σεισμούς» ξεκαθάρισε, ζητώντας να δοθεί έμφαση στο Αρκαλοχώρι και τους κατοίκους του.

Δεν υπάρχει σύνδεση του σεισμού στο Αρκαλοχώρι και του σημερινού σεισμού διευκρίνισε επίσης ο σεισμολόγος. Όπως είπε, δεν υπάρχει σύνδεση από μια πρώτη άποψη, καθώς είναι διαφορετικά τα ρήγματα, δυο διαφορετικές ταυτόχρονες πηγές, και είναι μακρινή η απόσταση των δύο επίκεντρων.

Όσον αφορά την προειδοποίηση για τσουνάμι έκανε λόγο για τυπική διαδικασία. «Όταν το επίκεντρο ενός σεισμού είναι πάνω από 5,5 Ρίχτερ σε θαλάσσιο χώρο το Γεωδυναμικό εκδίδει αυτόματα προειδοποίηση για τσουνάμι, δεν έχουμε παρακολουθήσει τίποτα ανησυχητικό, πρέπει να δούμε λίγες ώρες να δούμε πώς εξελίσσεται».

Πετάχτηκαν στους δρόμους οι κάτοικοι – Κατέρρευσε εκκλησάκι στη Σητεία

Ο σεισμός σκόρπισε πανικό και και ανησυχία στους κατοίκους, που βγήκαν σε δρόμους, πάρκα και πλατείες.
Μάλιστα, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Σητείας, Γιώργος Ζερβάκης, από την ισχυρή σεισμική δόνηση προκλήθηκαν ζημιές. Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη και το δημαρχείο έχει εμφανίσει ρωγμές από την ισχυρότατη σεισμική δόνηση, ενώ σύμφωνα με το cretalive.gr, στις πρώτες απώλειες καταγράφεται η κατάρρευση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, στον Ξηρόκαμπο Σητείας.



Ενεργοποιήθηκε το σχέδιο «Εγκέλαδος»

Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με εντολή του αρμόδιου υπουργού, Χρήστου Στυλιανίδη τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και από την πρώτη στιγμή:

Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έχουν ενεργοποιηθεί άμεσα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, ενώ η 3η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, το ίδιο και όλες οι δυνάμεις της Περιφέρειας.

Από την Ελληνική Αστυνομία πραγματοποιούνται περιπολίες από επίγεια και εναέρια μέσα για την επιτήρηση στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Κρήτης, ενώ σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα στην παραλιακή ζώνη για την πιθανότητα εκδήλωσης τσουνάμι.

Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες από τις αρμόδιες Αρχές, αναφέρονται μόνο μικρές κατολισθήσεις σε κάποια σημεία του οδικού δικτύου της Σητείας, ενώ έχει καταρρεύσει μέρος της Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο χωριό Ξερόκαμπος, χωρίς να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός, αναφέρει το υπουργείο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook